Spider-Man pentru o zi - Limba română are acum propriul ei erou!

by - marți, decembrie 04, 2018

Am încălecat pe-o șa și-am zburat direct în șoșonii lui Spider-Man! Sunt gata să salvez comunitatea din care fac parte. Sau omenirea întreagă.
În 28 decembrie 2018, legendarul super-erou Omul Păianjen revine pe marele ecrane ale cinematografelor din țară cu pelicula 3D "Omul-Păianjen: În lumea păianjenului", prima animație din seria Spider-Man, la care au contribuit cei mai mai producători ai dinastiei televizate și care se preconizează a fi cel mai așteptat și cel mai palpitant film pentru întreaga familie.


Și până să ajung la cinema, că deja mi s-a stârnit pofta de o vizionare spectaculos ecranizată și mă roade curiozitatea când mă gândesc la ce revenire misterioasă ne-a pregătit personajul principal, Miles Morales, cad adânc în visele în care, pentru o zi, aș avea toată puterea Omului Păianjen, inclusiv costumul său.
Cu atâta putere, unii l-ar aduce la viață pe Moș Crăciun care, practic există, dar nu în deplină ființă. Alții ar face magie pentru oamenii săraci sau pentru cei bolnavi, dând astfel viață unei cauze umanitare. Eu aș salva limba română. Să-ți spun și de ce.

De ce limba română are nevoie de propriul ei erou?

Pentru că nu suntem mai prejos față de alte popoare și pentru că limba înseamnă tradiție. În lipsa ei nu am putea comunica intre noi. Parcă-i dificil de descifrat din prescurtări, virgule sau căciulițe pauză ce dau propozițiilor sens, nu-i așa? Se știe că vorba trebuie transmisă clar și coincis, pe înțelesul tuturor, pentru a face cunoscut mesajul. Limba a ajutat poporul român să scrie istorie, ne oferă șansa de a deveni oameni de succes, scriitori, să ne reprezentăm valorile, indiferent că vorbim de un simplu CV, o bucată din istorie înșiruită pe cărțile bibliotecii sau cuvintele pe le care le trimit astăzi, la tine. Limba este totul, încă de la originea formării unui popor.

În primul rând, limba română trebuie conservată în timp și pentru a nu fi dată uitării de către toți cei care alcătuiesc România de mâine. În cinematografie și apariții televizate, dispariția limbei române ar duce implicit la dispariția dublărilor și a subtitrărilor. Ai spune că e normal ca în prezent să se cunoască minim o limbă de circulație internațională și că nu ar fi o tragedie. Dar suntem făcuți să le știm pe toate? Nu, nu se poate! Pentru că fiecare dintre noi e făcut să asimileze doar lucrurile de care avem nevoie și care, de cele mai multe ori, ne departajează de ceilalți. Fără limba română existența individului uman ar fi nulă. Nu, limbile străine nu sunt pentru toată lumea! Nu există omul ăla atotștiitor. Altfel cum am mai vorbi de unicitatea și personalitatea individului?
Nici existența unui motor de traducere nu mai este suficient căci și el prezintă anumite erori. Să nu uităm totuși că este un mecanism digital. Cu toată inteligența artificială și tehnologia actuală, din păcate, nici internetul nu le știe pe toate și nu ne oferă mereu informații 100% corecte, reale.

Imposibilitatea de a înțelege și a te exprima într-un limbaj pe înțelesul comunității din care faci parte poate avea un destin tragic. Oriunde te-ai duce, cunoașterea limbii va reprezenta întotdeauna un avantaj. Poți avea cunoștințe de bază, poți manipula cu excelență un utilaj dar, dincolo de masca primei impresii și a unui costum la patru ace, baza rămâne o limbă pe înțelesul tuturor. Cunoscând limba română poți creea totul: de la primii pași în recunoașterea celor dragi, până la un viitor de succes. Și toată lumea ar fi fericită și poveștile cu final fericit s-ar rescrie la nesfârșit.

Cum aș salva limba română din costumul lui Spider-Man.

Câte zile anul are, diminețile mele rămân tot la fel. Leneșă ca-ntotdeauna, mă desprind de vise și cobor din pat. Îmi îndrept pașii urmărind aburii de cafea și chemarea zilei curente. Nu se anunță nimic neobișnuit. Doar lucruri de rutină. Dimineața merg puțin pe la facultate, după-amiaza la muncă.
Dar când se lasă seara, tonul acțiunii devine din ce în ce mai pronunțat. Mă așteaptă, în colțul ăla secret din spatele șifonierului, ce se deschide doar prin scanarea retinei, costumul primit moștenire de la Spider-Man.

Câteva ore mai târziu se așterne noaptea, liniștea, Dar abia acum maleficul va ieși la iveală. Totul este despre strategie și despre cum aș putea eu să-i vin de hac. Și de data asta tare mi-e teamă că misiunea e mai complicată decât înfrângerea Dr. Octopus, a Spiridușului Verde sau a lui Venom. Știu sigur că răul deja a invadat marea majoritate a planetei. E un trojan ce a infestat toate sistemele operaționale, inclusiv creierul omului. Acțiune! Acum ori niciodată!

Mă apuc să probez costumul. Și-mi vine mănușă! Parcă Spider-Man ar fi știut că sunt fix 90-60-90 - o tradiție de familie. Mă apropii de marginea balconului și fâs, fâs, din mânuțe, iese plasa și pornesc prin cățărare către Biblioteca Municipală. Ajunsă acolo, merg tiptil printre razele infraroșii până la biroul directorului, implicit și la calculatorul de ultimă generație. Noroc de tehnologie!
Tastez repejor adresa Facebook, Instagram și-mi cumpăr și un domeniu. Cum mă ajută ele cu inițiativa "Salvați limba română!"? Simplu! Doar am și super-puterea de a-i influența pe ceilalți, nu? Pac! Bag primul status cu și despre inițiativă și-i invit pe toți fanii mei să distribuie pe paginile lor și să se împlice în inițiativă. Ofer și câteva DEX-uri cadou, cu autograf, moca - gen primul venit, primul servit. Și dacă nu-i suficient, mai fac și o campanie în SuperBlog despre toată treaba asta unde, toți superbloggerii vor promova inițiativa și vor putea câștiga o cină cu mine, un costum de SuperErou sau unul din cele 5 pachete alcătuite din DEX, Abecedar, pentru ei și pentru toți prietenii lor care au nevoie de o mână de ajutor, dar și o tastură inteligentă care corectează automat orice cuvânt scris greșit ce provine de la un IP din România.


Și-am încălecat pe-o roată și sper că mă vei susține în treaba asta necurată și că, împreună, vom scrie o istorie din limba noastră de bază - limba română.

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

You May Also Like

0 comments