Chiar dacă stai acasă, #AiGrijăDeTenulTău!

by - duminică, mai 03, 2020

Cu siguranță multe dintre voi simțiți cum schimbarea acestor zile se reflectă asupra tenului. Am putea spune că avem un moment profund de meditație care, ne îndeamnă să avem mai multă grijă de pielea și de tenul nostru.


Pentru mine cel mai bun exemplu sunt doamnele și domnișoarele asiatice, care au un ten imaculat, curat și sănătos. Iar asta înseamnă frumusețea naturală și adevărată, când tenul nu e nevoit să fie ascuns sub zeci de rânduri de machiaj.
Și pentru că fiecare dintre noi e diferită, și rutina de îngrijire a pielii este unică. Trebuie să ții cont că nu există produs rău, ci produs nepotrivit, ales necorespunzător pentru tenul tău. De asemenea, nu înseamnă că dacă investești mai mult într-un produs e 100% eficient, la fel cum o investiție mică nu exprimă un produs ineficient.

Iar astăzi am ales să răspund provocării celor de la Jonzac România, cu un manifest despre îngrijirea pielii, și să vă ofer câteva sfaturi despre cum vă puteți alege voi înșivă rutina potrivită pentru pielea voastră.



Cum să-ți construiești o rutină personalizată pentru tenul tău

În primul rând trebuie să știi ce tip de ten ai, ca să știi cât de departe poți merge cu rutina de îngrijire și ca să faci cele mai bune alegeri.
Dacă tenul tău secretă mult sebum și e lucios, cu o tentă uleioasă, atunci ai parte de un ten gras. O cremă matifiantă va face minuni.
Dacă te confrunți deseori cu senzația de piele care se strânge, tenul tău este unul uscat, iar crema intensiv hidratantă, va fi cel mai bun prieten al tău.

Iar dacă tenul tău lucește permanent doar în zona T, deții un ten mixt. Dacă nu te înscrii în niciuna dintre aceste categorii, tenul tău este unul normal, care poate fi ușor de mulțumit cu un gel de curățare și o cremă hidratantă ușoară, cu o textură fină.

Însă, toate aceste tipuri de ten se pot confrunta cu acnee, cu pete pigmentare și/sau cu un ten sensibil. În aceste situații este foarte important să aloci tenului tău o îngrijire mult mai atentă, dincolo de specificul pielii menționat anterior, căci de alegerile tale depinde evoluția sa. Astfel, unele produse îți pot fi de folos în menținerea tenului curat, îl pot ajuta sau pot accentua sensibilitatea și/sau acneea.


Tenul meu este unul mixt și este totodată și un ten sensibil care se luptă cu mici monstruleți cauzați de acnee. De aceea am început să-i ofer o atenție mai deosebită din prisma produselor pe care le folosesc. Preferatele mele sunt produsele din portofoliul Jonzac, produse unisex, adecvate pentru orice tip de ten. Texturile lor sunt din cele mai fine, cu un sistem de dozare extrem de precis, produsele având la bază doar ingrediente sănătoase, non-comedogenixe, non-alergenice, fără parabeni, parfum sau alcool. Pot doza fix cantitatea necesară de care am nevoie, fără să irosesc produs. Deseori o cantitate mică de produs e suficientă dacă ai o rutină elaborată care include diferite produse și seruri hidratante. Serurile se aplică prin tapotare, prin acel efect de împingere a produsului în pori, și nu prin frecare. Iar cantitățile de produs sunt foarte mici, adică 2-3 picături pe toată fața.
Nu uita ca de fiecare dată la finalul rutinei tale, să intervii și cu o cremă hidratantă potrivită.

10 sfaturi privind alegerea rutinei perfecte de îngrijire a tenului

1. Alegeți produsele potrivite de îngrijire
Chiar dacă Y mare influencer e mulțumit de un produs, trebuie să ții cont, așa cum spuneam anterior, că e o părere subiectivă. Asta nu înseamnă că și tu ai nevoie de acel produs sau că ți se va potrivi, pentru că pielea noastră este diferită. Pune accentul pe tipul tău de ten, pe minusurile cu care te lupți, și mai apoi caută să te informezi privind rutina potrivită.

2. Nu introdu în rutină mai multe produse de îngrijire noi, deodată
Chiar dacă ai un ten problematic, minunile nu se vor arăta după noapte. Cu atât mai puțin dacă introduci produse noi în rutină, deodată. Dimpotrivă! Există șanse foarte mari ca tenul tău să le considere drept un șoc, mai ales dacă vorbim de soluții active precum niacinamidele, acizii, exfolianții etc. Introducând produsele treptat îți poți da seama mult mai ușor atunci când un anumit produs nu ți se potrivește. De asemenea, recomand să nu folosești vitaminele și acizii zilnic, ci treptat, în cantități mici și diluate, la intervale largi de timp, pentru ca tenul tău să se poată obișnui cu acestea și să obții rezultatul dorit.

3. Mergi la sigur!
Dacă ai un buget redus și/sau un ten sensibil îți vei dori să investești la sigur, în produsele potrivite. Recomandarea mea este să te îndrepți către produsele farmaceutice sau către cele bio, hipoalergenice, cum sunt cele de la Jonzac. Dar sunt zeci de branduri la care te poți raporta, pe bază de ingrediente curate, adecvate oricărui tip de ten (Avene, Bioderma, La Roche Posay, cosmetice coreene etc.).

4. Evită iritanții sau alergenii
Modul în care se comportă pielea depinde și de stilul de viață, de alimentație, dar și de produsele de îngrijire. Tenul tău poate reacționa la produsele cu alcool sau parfum, fie la uleiuri esențiale sau perii faciale. Însă nu e o regulă pur valabilă. Depinde doar de tenul tău! E bine să eviți astfel de ingrediente dacă ai un ten care reacționează ușor și e foarte sensibil.

5. La vârste fragede apelează la o rutină basic
Șansele ca tenul tău să se confrunte cu probleme până în vârsta de 20-25 ani sunt foarte mici. Deseori, acneea e cauzată de anumite transformări hormonale, iar asta nu înseamnă că ar trebui să introduci în rutină toate produsele pe care internetul ți le scoate în cale, ci mai de grabă să apelezi la un dermatolog și/sau ginecolog. Acest lucru rămâne valabil chiar și dacă tenul tău nu întâmpină anumite probleme, dar te entuziasmează o serie de mărci sau reclame. O rutină prea elaborată de skincare la o vârstă atât de fragedă poate duce la îmbătrânirea pielii și să scoată la iveală alte probleme cu care nu te-ai confruntat până acum. De aceea, la vârste fragede, limitează-te în general la un gel de curățare blând și la o cremă hidratantă (eventual la produsele recomandate de medic).


6. SPF everyday
Fie că e vară sau iarnă, soare puternic sau cer înnourat, SPF-ul nu ar trebui să-ți lipsească de pe ten. Razele UV există în permanență și pot duce la anumite afecțiuni ale pielii (iritații, roşeață, pete pigmentare etc.). Cu atât mai mult dacă ai în rutină acizi și altfel de exfolianți, unde SPF-ul e un must have, deoarece astfel de produse pot sensibiliza tenul. Crema cu SPF îți protejează tenul de razele nocive, de reacții adverse, precum roşeața, arsurile etc.

7. Vitaminele ziua, acizii seara
Vitaminele (C, E-niacinamidele etc. ) se folosesc de regulă ziua, pentru că nu există riscul ca ele să-ți modifice aspectul tenului într-un mod negativ, ci să-i ofere un boost de hidratare și luminozitate, să îmbunătățească aspectul porilor, etc.
E recomandat ca acizii și exfolianții să fie folosiți seara pentru că au o acțiune mai profundă și pot cauza roşeață sau o oarece sensibilitate. E recomandat să nu le combini împreună pentru a nu-ți "stresa" tenul.

8. Curăță-ți fața după demachiere
Chiar dacă deseori suntem leneșe, demachierea cu o loțiune demachiantă sau cu o apă micelară este la fel de importantă ca și curățarea tenului de după. Deseori, simpla demachiere nu este suficientă, tenul nefiind curățat în totalitate de impurități. De aceea este bine să intervii și cu o spălare ulterioară, care să elimine impuritățile rămase și tenul să fie în totalitate curat. Ulterior poți folosi o apă termală și/sau o loțiune tonică pentru restabilirea ph-ului, care va funcționa excelent drept bază pentru produsele de îngrijire.
Nu omite niciodată demachierea și spălarea tenului, căci de ea depinde cum te vei trezi a doua zi și cum se va simți tenul tău pe termen lung.


9. De la 25 ani, folosește crema antirid
Sora mea este cosmeticiană și mi-a recomandat ca începând cu vârsta de 25 ani să folosesc o cremă antirid. La această vârstă încep să se formeze ridurile, să devină mai proeminente, astfel că tenul își pierde din fermitate și din aspectul tânăr și proaspăt. Crema antirid ne ajută să prevenim îmbătrânirea prematură a pielii și semnele acesteia.

10. Informează-te și ai răbdare!
Cel mai prețios sfat care probabil ar fi trebuit să fi fost cel dintâi, și pe care l-am mai menționat trecător este despre răbdare. Nu te grăbi și informează-te în permanență! Verifică ingredientele produselor înainte de achiziție pentru a evita să introduci produse de îngrijire în rutină cu ingrediente nepotrivite (le poți verifica prin aplicații precum Cosdna, Skincarisma etc.), produse bazate pe aceleași substanțe ca cele pe care le folosești în prezent sau concentrații mult prea mari (de exemplu, la acizi și exfolianți, unde întotdeauna ar trebui să începi cu concentrații reduse). De asemenea, nu uita să verifici și termenul de valabilitate al produselor, fapt pe care îl poți face manual sau cu ajutorul unor aplicații pentru smartphone, care să-ți aducă aminte când e timpul să renunți la o serie de produse.


Știu că poate părea difici sau plictisitor să analizezi fiecare produs în parte sau să te familiarizezi din prima cu acțiunea fiecăruia. Însă, timpul și informarea sunt cei mai buni prieteni ai tăi și ai pielii tale. Iar dacă #AiGrijăDeTenulTău, rezultatele benefice vor apărea negreșit.

You May Also Like

3 comments

  1. Valeria Chertes3 mai 2020 la 16:09

    Sfaturi foarte bune,mulțumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. O să țin cont de aceste sfaturi pe care le-ai enumerat tu aici ,recunosc ,că de cele mai multe ori nu fac așa ,dar încerc pe viitor să mă obișnuiesc ! Aceste produse de la Jonzac nu am avut ocazia să încerc absolut nimic,dar pe care i-am auzit au zis că sunt bune .



    RăspundețiȘtergere