Arta si colectie, suveniruri si amintiri

by - miercuri, martie 09, 2016

Timpul trece, ne despoaie ca un hot si ne lasa suspinand in urma lui; dar singura

 comoara ce nu ne  poate el fura este comoara suvenirilor.


V. Alecsandri

Treptele casei batrane din care iese fumul incretit, firete de ata insiruite de-a lungul unei camasi traditionale sau icoana din 1986, toate sunt suveniruri.
Mestesugarii si-au descretit ochii in orele diminetii si s-au apucat aa lucreze fir cu fir, bucata cu bucata, dand nastere la o adevarata arta populara. O luna, un an sau zece, dar maiestria lor s-a pastrat de-a lungul vietii.

Au impletit cosite si au pictat icoane, au facut dintr-o simpla creatie adevarate suveniruri.
Suvenirurile nu poarta cu ele doar imagini ale incursiunii in timp. Ele sunt pline de emotii si sentimente ale unor mestesteri populari dar si ale celor care iti ofera un asemenea obiect in dar.


Romania este o patrie plina de traditie si suveniruri. Este coltul nostru de rai, descoperit de catre toate colturile lumii si care inca mai pastreaza mostenirea geto-daca. Traditia ne defineste atat la noi acasa, in tara, cat si peste hotare, caci de altfel nu am mai spune ca nicaieri nu e mai frumos ca acasa.

Si de ce este asa frumos la noi, acasa?
Traditia pentru noi inseamna mancare usoara, case impodobite si straie unice de sarbatoare. In unele regiuni inca se mai poarta porturile populare traditionare in zilele de sarbatoare.

Unii dintre marii producatori de arta, din moda si artizanal nu s-au sfiit sa imprumute creatii si sa le transforme in obiecte. Pentru noi, aceste suveniruri nu sunt doar simple obiecte. Asa cum spuneam, sunt amintiri, amintiri fara precedent si munca de care am putea spune ca atinge la limitele imposibilului.


A fi mestesugar si a produce obicte traditionale este cea mai grea meserie din lume. Frumusetea acestei meserii este ca nu sunt critici caci rezultatele sunt mereu uimitoare si detaliile sunt organizate punct cu punct. Cu toate ca nu este o meserie deloc usoara, mestesugarii o vad drept cea mai frumoasa. Este nevoie de mult suflet, multa ispiratie si rabdare, ceea ce doar un artist adevarat poate avea iar noi romaii trebuie sa ne simtim mandri de valoarea lor si de traditia pe care reusesc cu atata greutate sa o transmita mai departe si catre toate colturile lumii.

Art&Craft sprijina comunitatea de arta populara si artizanat, mestesugarii si tot ceea ce inseamna promovarea traditiilor, a obiceiurilor si a valorilor culturale.

Sunt investitii de suflet care se pastreaza o viata asa cum ne marturiseste si Mirela Surghe, autoarea blogului de calatorii si stil de viata Extravita.


Art&Craft cutreiera plaiurile romanesti si aduna intr-un singur loc istoria si folclorul romanesc printr-un portofoliu autentic de produse.
Aici se imbina atat moda cat si pasiunea culinara, o sumedenie de accesorii si suveniruri unice cat si produse de artizanat. As spune ca traditia pe care ne-o transmite Art&Craft este un adevarat dar, fiecare produs, fiecare atentie fiind un cadou desavarsit petru noi sau pentru cei dragi.

Sa transmitem traditia peste granita?

Sa o transmitem! Cu mult entuziasm si caldura in suflet, caci fiecare cadou cules din arta populara spune o poveste si produce o reintoarcere in trecut. Au mai ramas foarte putine popoare ce pastreaza si se mandresc cu traditiile si suvenirurile proprii. Pentru multi traditia a ramas in cladiri, in constructii de amploare, care se pierd odata cu trecerea anilor. 



Suvenirurile noastre nu vor fi niciodate date uitarii si dupa cum se vede, arta romaneasca incearca a fi utilizata si de catre alte popoare. Insa nimic nu se compara cu ceramica de odinioara, cu panza autentica cu ajutorul careia este conceputa ia traditiona. Arta ramane doar la noi si in mainile noastre.

Prin intermediul Art&Craft transmitem catre lumea intreaga ce este si prin ce se diferentiaza poporul roman. Marii iubitori de folclor raman in viata prin intermediul nostru, chiar daca timpul lor s-a scurs demult!

Ce inseamna suvenirurile pentru tine? Cum alegi suvenirurile in calatorii?

Oricand plec intr-o calatorie chiar si de scurta durata port alaturi de mine ceva care sa-mi aminteasca de casa. E marea mea binecuvantare ca sunt romanca. De obicei aleg piese mici, 
precum obiectele de artizanat care stiu ca vor fi impresionante si ca vor atrage priviri. Stiu ca pe parcurs voi intalni oameni noi, popoare deschise si curioase de cine suntem noi cu adevarat, asa ca am mereu pregatit un suvenir, o amintire draga, pe care sa o ofer in dar.



Cu fiecare suvenir achizitionat, primit sau daruit, simt ca ma imbogatesc de zeci de ori. Nu asa cum se gandesc unii, caci nimic nu este mai frumos decat bogatia sufleteasca. Timpul poate dobori orice, dar nu si amintirile pe care suvenirurile populare le transmit.
Daca ar fi sa oferi un suvenir care ar fi acela? Cui l-ai oferi?

Eu as lua ia la orice, oricand si oriunde. Sa o pot oferi in dar ar fi excelent, dar cu o conditie: sa fie autentica. Binenteles, acum stiu ca Art&Craft ofera exact ceea ce caut.
Este suvenirul perfect, unic in lume (excluzand produsele comerciale ce au copiat tiparul) si care nu poate da gres. 



Sa ai o ie este cu adevarat o splendoare, o onoare. 
In dulapul cu sertare multe, inglobat de lucruri si amintiri, inca se regaseste costumul meu popular de la gradinita. Ia poarta si amintirea surorii mele cat si pe cea a fratelui meu. Fusta cu broderie traditionala ramane o adevarata bijuterie care imi vine si acum. 


Art&Craft are o multime de produse pe care cu siguranta n-as ezita sa le adaug in cos, pe langa o noua ie.
Vasele din ceramică de Horezu, Baia Mare, Corund, iile, țesăturile tradiționale, ouale încondeiate și delicatesele culinare cu specific romanesc sunt produse reprezentative, care transmit dincolo de granițele țării spiritul românesc și păstrează vii tradițiile din Româniamarturiseste Alexandra Ungureanu, manager de comunicare si PR la Art&Craft, intr-un comunicat de presa.


Chifu Cristina este cu siguranta o femeie care mi-a patruns in suflet, o scriitoare si o mama minunata. 
Este o doamna uimitoare, un suflet urias care locuieste intr-o zona unde traditiile sunt la tot pasul. 
Am cunoscut-o la Gala SuperBlog 2015 si de atunci m-a cuprins cu gingasia si firea ei. Este un om exceptional de la care adun noi informatii, care ma inspira si care merita cu siguranta un suvenir original, bogat si plin de amintiri, un om caruia mi-as dedica intreaga viata. Regret ca nu ne-am cunoscut mai devreme.


Ce as crea daca as fi parte din echipa Art&Craft

Mi-as dori sa creez un album bazat pe modele si mini creatii reale ale mestesugarilor din toata tara.
Astfel, albumul intitulat ” Istoria si traditiile mestesugarilor romani” ar fi un album de colectie ce ar putea contine miniaturi ale operelor realizate de mestesugari din fiecare regiune a tarii: ia din Moldova, Banat, Bucovina sau Maramures,  mini covorase traditionale, mini creatii artizanale de ceramica sau lut, precum si mini instrumente muzicale sau alte obiecte din folclor.
Bazandu-ma pe acelas concep, as crea si o carte care sa includa aspectele culinare traditionale cu mini produse pentru a degusta cate putin din fiecare specific al regiunilor.


In concluzie, traditia este sustinuta de Art&Craft, un magazin ce promoveaza arta folclorica a mestesugarilor dar si o gama de produse aparte, bazata pe design modern si contemporan

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016.

You May Also Like

8 comments

  1. Imi place orice lucrusor facut manual si-i admir pe mesterii care cu mula rabdare si dragoste creaza adevatate opere de arta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si euu! De aceea un album ilustrat de mini opere mi se pare o idee draguta.

      Ștergere
  2. Sunt Lungu Florentina Mihaela imi place foarte mult iubesc lucrurile facute manual.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie. Imi place sa creez, sa confectionez si sa pictezz diferite lucruri. Dar ce fac ei..intrece cu mult asteptarile si puterile mele de creatie.

      Ștergere
  3. Noi am cam uitat de traditii,din pacate..si eu imi doresc o ie,e o imbinare intre traditional si modern. Aida Dolce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Aida. Dar nu toti. Tine de noi sa promovam si sa mentinem in continuarea aceste traditii.

      Ștergere
  4. Si mie imi plac lucrurile facute manual ,sunt superbe

    RăspundețiȘtergere