Protejeaza-te online, asa cum o faci si offline!

by - luni, septembrie 12, 2016

Studiile din cadrul cercetarilor de amploare, au demonstrat ca atat adolescentii, tinerii trecuti de 20 ani si adultii de 30, simt nevoia de o protectie eficace in viata lor personala si nu numai. Avem nevoie de protectie la orice pas, nu doar in cazul momentelor cu foc si patima, alaturi de barbatul/femeia visurilor noastre, ci si pe strada, in general, la fiecare pas. Protectia in offline este foarte pretioasa, de ce nu ar conta si in online? In offline, protectia necorespunzatoare poate duce la sarcini nedorite, insa in online, sansele la virusi sunt extrem de ridicate. Pericolul este la orice pas, protectia este totul!


Virusi pe limba tuturor

In dogma de specialitate sunt numiti troieni (distrugatori in masa) sau malware, dupa caz, fiecare cat de "eficace" poate fi, in a-ti strica intreaga relatie cu cel mai iubit calculator, in special atunci cand ai cea mai mare nevoie.

Cand am pus mana prima data pe un calculator fara antivirus instalat, multe pagini deocheate s-au deschis. Un barbat cu focul in calcaie ar fi fost tentat sa dea click pe cele 8 categorii disponibile. Fiind in perioada adolescentei si domnisoara cu capul pe umeri, am dat fuga sa inchid pagina.
La doua zile ma atentioneaza sor'mea ca-i merge calculatorul foarte greu si ca i se intampla tot felul de lucruri ciudate: se inchide, isi da restart singur, se blocheaza fenomenal etc. Verifica in istoric si mare surpriza a avut cand a descoperit adresele acelea cu filme deocheate. Nu cunosc, nu recunosc nimic!

Amenintari in mediul digital

Abia pe urma mi-a povestit ea ca nu-i inzestrat calculatorul cu un antivirus. Abia atunci m-am luminat cu pasi marunti despre tot ce inseamna "calculator". Nu-i suficient sa-l ai si sa-l folosesti de la bun inceput pana nu-i oferi si lui protectia necesara. Daca era un copil din zilele noastre care intra peste tot? Traumele psihice sunt greu de corectat si cu greu gaseesti un psiholog bun. Se stie ca un calculator simplu nu ste o problema, insa internetul si orice alta sursa externa conectata la acesta (stick, memorie externa, etc.), care nu trece printr-un proces riguros de verificare, poate fi o sursa de "infectie" pentru calculator. Si virusii la calculator sunt precum gripa la om: greu de contracarat, dar nu imposibil,

Victimele atacurilor cibernetice din trecut

Si-o dus sor'mea calculatorul la expert sa-l repare. Ce a gasit in el, nici ea nu a stiu sa-mi explice la varsta pe care o aveam. Cert e ca dupa ce l-a luat, a inceput sa caute o chestie numita "antivirus". Antivirusul este ca un zid de protectie al calculatorului, care te fereste de lucrurile ce se ascund in spatele jocurilor, filmelor sau altor pagini online. Virusii au forma cibernetica (la fel de straniu precum o nava extraterestra), nu se vad, dar un program de specialitate ii poate detecta cu usurinta, ii poate izola sau chiar extermina.

Asa a dat ea peste un antivirus Kaspersky, si-a instalat o versiune trial (de proba) si l-a lasat sa scaneze (sa caute probleme si virusi). Cand cauta ceva pe nenea Google, domnul Kaspersky o atentioneaza cu o bulina de culoare verde ce e de incredere si cu una diferit colorata, ce are potential infectios.
Doar atat? Nu, nu doar atat! Antivirusul ne mai protejeaza si parolele, datele cu caracter intim si confidential, de catre cei care au capacitatea de efectua atacuri cibernetice. Si ce crezi? Mi l-am instalat si eu! Am luat recent versiunea completa, pe care am gasit-o si la oferta cu pachet full de optiuni si protectie maxima. Acum sunt fata mare: stiu sa ma protejez offline, dar si online! De atunci n-am mai avut  probleme. Navigam cu usurinta pe net, avand mereu un "clopotel" care ne da de stire cand ceva nu este in regula. Stim sa ne protejam!


Bine, eu ca eu, dar daca ai o companie, treaba este mult mai serioasa. Vorbim despre zeci de oameni, date ale vanzatorilor si cumparatorilor, detaliile firmei, conturi bancare, etc. O retea intreaga de calculatoare poate fi pusa in pericol si multe alte lucruri ce ar trebui sa fie strict confidentiale.
Pentru companii exista servicii speciale si pachete extrem de complexe, care sa sporeasca securitatea si protectia tehnologiei. Exista antivirus si pentru gadget-uri de dimensiuni mai mici, precum telefoanele sau tabletele. Unii producatori si-au luat masuri de precautie si ofera in sistem un antivirus la achizitia fiecarui produs inovator in materie de tehnologie. Coincidenta sau nu, Kaspersky imi ofera protctia de care am nevoie pe toate cele trei device-uri pe care le folosesc. Sora mea nu se mai plange de istoric suspicios, lucrurile merg struna, deci protectia e numa buna!


In 2015, conform unui studiu realizat in colaborare cu Yoda.ro si Karspersky Lab, 23,4% din populatia Romaniei a fost afectata de virusi. Karspersky Lab a reusit sa puna in aplicare cele mai inovatoare solutii si sa impiedice programele online sa fure bani prin internet banking. Numarul tentativelor de acest gen ating aproape doua milioane.

Tu stii sa te protejezi in online?

You May Also Like

14 comments

  1. Laptopul meu i l-am facut cadou lu Deea(sora mea). Eu am ramas cu telefonul. Stiu ca este util un antivirus bun,pe telefon nu am si deja de cand folosesc netul asa mult a luat-o razna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-as dori o protectie mai mare in viata personala. Ca vad ca in viata virtuala mai scapam cu un antivirus bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte tare :)) mie mi-a placut articolul si da... din pacate cel mai nasol e sa ai pc-ul virusat :( am patit-o si eu de multe ori

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu folosesc un antivirus Kaspersky de cand mi-am distrus laptopul. Dupa ce a fost resuscitat si readus la viata am instalat acest antivirus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha, ha.. amuzant articolul tau, si totusi ai atata dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu m-am gandit niciodata ca un antivirus ar putea sa ma scape de multe neplaceri. Trebuie sa imi pun si eu unul, acum nu am deloc. Asta descries de tine pare perfect, mai ales ca vin si nepotii pe la mine si intra pe calculator.

    RăspundețiȘtergere
  7. Fara antivirus nu se poate.Articolul este foarte util si interesant!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu folosesc antivirus,cred ca majoritatea au inteles ca este foarte util...un articol util tuturor,multumim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Un virus il iei de unde nu te astepti si habar nu ai cand. Nu trebuie sa intri neaparat pe site-uri deocheate.Da, daca vrei o viata linistita ia Kaspersky - poate fi un slogan :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumim pentru articol, daca stau bine sa ma gandesc ar trebui sa iau si eu masuri sa nu ma trezesc cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca ar trebui sa-mi acgizitionez si eu acest antivirus. Am ceva protectie dar nu stiu cum se cheama

    RăspundețiȘtergere
  12. In momentul de fata am antivirusul Kapersky instalat pe PC meu. E foarte importanta sigursnta datelor pentru mine

    RăspundețiȘtergere