Constanța, un izvor multicultural de cunoaștere

by - luni, aprilie 02, 2018

De ce aș (re)alege o vacanță în Constanța? Este doar una dintre întrebările la care reflectez în prezent. Poate și tu! Pentru mine, Constanța a fost începutul unei experiențe noi care, a luat naștere odată cu înscrierea mea într-o competiție ce oferă prilejul deosebit de a vizita lucruri noi, de a cunoaște persoane noi și în viața reală.
Așa am devenit una din milioanele de persoane care se desparte cu nostalgie de vechiul Tomis și care abia așteaptă să revină cu altă ocazie.



Oricine merită o pauză de relaxare, măcar un (mini) sejur într-o zonă specială, nu-i așa? Asta a însemnat Constanța pentru mine. Desi indecisă la început, am spus "DA" acestei provocări, împreună cu prietenul meu. Și nu regret nicio clipă această alegere! Primul nostru weekend în Constanța a fost presărat cu oamenii liberi și gânduri limpezi, distracție și voie bună, oameni faini.

Înainte cu o săptămână m-am documentat referitor la cele mai bune oferte de transport. Cazarea o aveam deja asigurată în acest hotel la mareHotel Aurora Mamaia, un hotel din Mamaia situat la maxim cinci minute de plajă, modern, dotat cu 243 camere dispuse pe 10 etaje.



Ne pregătisem bagajele și așteptam cu emoție să treacă de miezul nopții pentru a porni la destinație, cu trenul. Pe lângă o călătorie comodă, a călători cu trenul înseamnă a avea posibilitatea să explorezi mai multe locuri, a cunoaște mai multe destinații care se regăsesc pe lista ta de dorințe. Este o nouă oportunitate.
Vineri, dimineața, la șapte jumătate, îmi savuram prima cafea cu aer constănțean: un aer rece și impunător, de primăvară, curat, o briză proaspătă adusă direct de la mare. După degustare ne-am pornit să explorăm. Am luat-o la pas, descoperind astfel abilitățile supranaturale de ghid pe care le avea prietenul meu. Deși era prima lui vizită, parcă știa orașul dintotdeauna.
După ce am străbătut câteva străzi și magazine, ne-am orientat către hotelul din Mamaia - Hotel Aurora. Eram obosiți. Vroiam să mă odihnesc câteva ore și mai apoi să începem să ne bucurăm de vacanță.



Am ajuns la hotel unde, două doamne drăguțe, ne-au ajutat în tot procesul de cazare. Am luat cheile și am urcat cu liftul la "cuibul" nostru de la etajul 5. Camera era foarte curată, atmosfera era foarte primitoare, balconul era orientat către razele soarelui și avea o priveliște superbă, direct la mare. Puteam să aud valurile marii cum cântau și păsările cum se înălțau la cer, fericite de sosirea primăverii. Turiștii, deși puțini, umpleau plaja cât vedeai cu ochii. Simțeam bucuria și liniștea cum plutește în aer.
După ce ne-am odihnit, am coborât la restaurantul hotelului unde, personalul ne-a servit cu mare amabilitate o masă extrem de savuroasă și copioasă. Ne-am (re)văzut cu ceilalți, am conversat și seară s-a lăsat cât ai zice pește.



A doua zi aveam programat primul tur în Constanța - "Constanța la pas", alături de Diana Slav, cea care avea să ne țese în amintire o mare parte din istoria obiectivelor turistice din Constanța.
Diana este o femeie drăguță, fragilă, aș spune eu, care s-a născut pentru a împărtăși emoția din istoria Constanței. Are o energie atât de plăcută încât ți-ai dori să străbați străduțele alături de ea, în fiecare zi.
Primul lucru pentru care îți recomand să vizitezi stațiunea Mamaia și Constanța în sine, se datorează, în primul rând, stilului arhitectural unic. Aici se îmbină zeci de stiluri arhitecturale (român, grec, stilul armenesc, etc) care, parcă îți lasă impresia că te "teleportează" în trecut, printre diferite clase sociale.


O primă vizită pe care ar trebui s-o faci este la Cazinoul din Constanța, situat pe malul Mării Negre, o construcție impunătoare și bogată în istorie. Inaugurat în 1911, anterior o sală de spectacole, apoi spital militar, sală de cinema și restaurant pentru boieri, astăzi este un adevărat obiectiv turistic pentru "devoratorii" de istorie. Construcția se remarcă printr-un acoperiș în formă de sicriu și capuri de lei așezați în cele patru unghiuri, care lasă impresia unui cavou. Legenda spune că aici ar fi murit soția/logodnica unuia dintre proprietari, cunoscut drept fiul lui Ion Creangă. Zvonurile nu au fost confirmate.



Sursa: https://www.joienegru.ro


Vizita la Hotelul Intim poate să fie o experiență interesantă atât pentru cei mari, cât și pentru pentru cei mici. Marele scriitor Eminescu a locuit aici pentru câteva zile, de unde îi redacta scrisori de dragoste și dor iubitei sale, Veronica. Totodată, Hotelul Intim pare desprins din poveșți supranaturale. O fetiță orfană s-a îmbolnăvit și a murit într-una din camerele hotelului. Legenda spune că a fost înmormântată de angajații hotelului care, îi regăseau lucrurile în cameră identic ordonate ca în momentul șederii acesteia, deși lucrurile acesteia erau frecvent depozitate la subsol.
Se crede că hotelul este bântuit de acea fetiță sau de spiritul lui Mihai Eminescu, ce își așteaptă iubita cu ardoare, căreia i-ar fi promis o călătorie ce nu a avut loc niciodată.

Sursa: Galeria personală


Sursa: http://www.hotel-r.net

Tot în Constanța, la fiecare pas și colț de stradă, te așteaptă și alte zeci de poveșți și întâmplări.Se vorbește despre Bordelul de pe strada Justiției, acolo unde cele mai importante personalități din rândul boierilor se furișau noaptea pentru a participa la cabaret și pentru a-și satisface plăcerile (intime). Astăzi mare parte a clădirii face scopul unor expoziții de pictură.


 

Aleea de la Mozaicul Român este una din cele mai mari atracții din Constanța, datorită construcției din secolul VI (aproximativ) care, a luat naștere pe fundația cetății Tomis. În fața acesteia, tot în Piața Ovidiu, se găsește un sarcofag descoperit la inceputul anilor 1900, ce se presupune că ar data din epoca română. Istoria spune că în interiorul acestuia s-ar fi găsit rămășițele intacte ale unei femei, înmormântate în urmă cu peste 1700 ani, înconjurată de flori și produse cosmetice.



În concluzie, dacă îți dorești o excursie care "să-ți taie răsuflarea", îți recomand o vacanță în Constanța și tururile Danei Slav. Pentru un loc de cazare accesibil ai la dispoziție Hotel Aurora, un hotel dotat cu facilități moderne  (hotel cu piscină, restaurant, bar, wifi, parcare gratuită, Aqua Park, etc), situat la malul Marii Negre.


Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018.

You May Also Like

2 comments