DEPENDENȚA DE CURĂȚENIE

by - marți, octombrie 15, 2013


În orice zi și moment al vieții trăim drama dependenței la fiecare pas. Stau la colțuri de stradă dependenții de alcool, de tutun, de droguri, de practici indecente etc.
Alții au o dependență ascunsă: dependența de curățenie.
Această depență poate fi pe mai multe planuri. Ella studentă în anul 1 de facultate,la inginerie, cu un grup mic de prieteni, suferă de această dependență. Curațenia pentu ea este ceva sfânt atât in plan fizic cât și psihic și religios. 
Într-o zi, Ella se gândește la o plimbare scurtă, prin zona apropiată. Mergând alene, pe marginea drumului, 3000 de picături de apă sar pe ea, împroșcând-o cu nămol și apă plină de fantome întunecate.  
Astfel apare dependența de curățenie fizică. Ella nu suporta să fie atinsă de palmele murdare ale anotimpului ploios sau de materia infectată ce îi poate păta și distruge hainele. Indiferent de natura unei acțiuni asupra hainelor ei, era dependentă ca acestea sa fie curate, să emane mirosul proaspăt al florilor și impecabilitatea norilor de zapadă.
Enervată iși aruncă geanta cât colo pe o bancă ștearsă de mantia frunzelor  și acoperită de lacrimile cerului. Doar că, nu văzuse marginea bordurii și a avut un impact neplacut cu pământul. Ochelarii îi alunecaseră pe-o parte, iar sub raza ochilor ei aparuse Teddy, un tânar student la conservator, sau...așa parea. Vederea însă era puțin bruiată. Gura ei saliva puternic, ochii acaparaseră lumina luceafărului, chipul ei se luminase spre apus.
În încercarea de a vedea mai bine, stabilizează vederea și privește atent. Era Teddy, ursul de pluș de la chei. Geamantanul ei tirex, de dimensiuni uriașe, era plin în ficare zi cu 2 pachete mari de șervețele umede, 3 pachete cu șervețele uscate, spray de papuci, gel antibacterian, șervețele de ochelari, plus o jachetă de rezervă. Răbufnind în nervi, cu pas alert, se îndreaptă către camera căminului. Acolo, colega ei suparată, îi răscolise întregul univers.
  Apoi se dezlănțuie dependența sa de curățenie în plan material. Lucrurile o luaseră razna, se simțea amărâtă și neputiincioasă. Lumea ei curată, impecabilă și de vis, sau cum i se părea ei, începea să se năruie cu fiecare clipă ce trecea. Dulapul plin de produse de curățenie în cantități enorme, garderoba bine aranjată pusă în saci vidați. Totul o nebunie totală pentru simplul model de perfecțiune care ar trebui să fie facil și să se desfășoare într-un mod firesc fără griji sau agitație.  Într-un colț iși găsește icoana protectoare, azvârlită și șifonată. Curațenia spirituală care aceasta încerca să o conserve, să îi mențină spiritul și sufletul, curat și liniștit, era la marginea prăpastiei. Mai presus de toate, a crezut in apropierea sa față de divinitate, față de colțul ei asigurat pe ultima treaptă a vieții de veci. Cărțile sfinte, îmbrăcate în veșminte aurite de sărbatoare îi aduceau alinarea în aceste momente dificile. Și străvechea rugăciune purtătoare de noroc și de liniște mai presus de toate, care te binedispune și te ajută să treci împacat peste toate. Biblia si Decalogul erau baza existenței sale, baza ființei sale umane și a sufletului ce sălășluieste în ea. Ca un adevărat soldat purtător de dreptate și -în permanență, în încercarea de a fi pură pe toate planurile, apărea un fenomen ce rupea un lanț etern al lumii de basm.
Aceste tentații pentru lucruri și obiceiuri mai mult sau mai puțin obișnuite se soldau cu fenomene încărcate de comedie și de oroare. Cu prieteni asemănători, cu vieți nici pe departe diferite, această obsesie și grija aveau să o îndepărteze de adevărata frumusețe a vieții, a lucrurilor fenomenale si plăpânde care merită savurate din plin.
O picătură cu savoare o are filmul "Thanks for sharring: Tentații (i)rezistibile".
Este o comedie presărată cu picanterii și întâmplări de proporții hazlii și incitante. Subiectul? Dependența unui medic de...activitate sporită in plan intim. Cu ajutorul prietenilor, exact salvarea Ellei, acesta reușește să treacă cu bine de piedicile vieții. Vă invit să savurați și voi una bucată bună de film. Merge asortată cu popcorn, răbdare și forță în mușchii stomacali.

Scris pentru

You May Also Like

0 comments