Răsfăţ sub steaua copilăriei

by - miercuri, noiembrie 06, 2013

Îmi amintesc aroma din amintirile pline de răsfăţ ale copilăriei. Şi ţin minte că bunica rotea cu spor aluatul, mânuia profesionist laptele proaspăt, făcea joacă din sarmale. Pentru ea gătitul era savoarea vieţii. Dincolo de necesitate, mâncărurile sale erau pline de dragoste, lucrate cu atenţie de două mâini angelice şi de un chip mereu cu zâmbetul pe buze. Deşi vremea nu-i permitea, bunicuţa era tare mândră că găteşte la plită sau la cuptorul din lut, deşi îi era mai greu, iar la o vârstă mai înintată, nu mai avea umerii pe care să poarte cu atâta forţă haina gătitului. Nu mai putea alerga rapid de ici colo, să scoată câte douăzeci de plăcinte odată.
  Binenţeles, noi o aşteptam la gura sobei, cu ochii înduioşaţi şi cu sufletele fericite, să ne ademenească cu sarmale, plăcinte, brânză, mămăliguţă, cartofi, turte. Totul făcut de mânuţele sale sfinte. Şi tare bine îi mai stătea surâsul acela pe chipul ei, când ne vedea pe toţi împreună, copleşind-o cu îmbrăţişări şi săruturi dulci după o masă copioasă.

Şi chiar dacă bunica s-a stins, a ţinut să ne lase câte ceva moştenire, care să ne amintească de fiecare dată de ea. Şi ce poate fi mai prezent decât bucatele ei?
N-am renunţat nici în ziua de azi, nici la sarmale, nici la brânză din laptele proaspăt, nici la mămăliguţă, dar îndeosebi nu m-am putut despărţi de dulceaţa plăcintelor. Şi azi, e greu să le faci, să le coci, dar nu imposibil. Şi câte şi mai câte, de regreţi că nu eşti vrăjitor şi nu le poţi avea pe loc. Acum, tehnologia a avansat, cuptorul bunicii a fost reinventat, plita la fel.

Azi avem o mulţime de oferte care ne pot face munca mai uşoară. Deşi gustul copilăriei va rămâne acelaş şi mereu unic pentru fiecare dintre noi, acum ne bazăm mai mult pe faptul de a face bucatele cât mai rapid posibil, sau dacă se poate, să nu mai fim nevoiţi să ne distragem de la treburi importante. Odată cu noile vremuri, de-a lungul timpului au sosit noi produse, a aparut o tehnologie realmente nouă şi revoluţionară, unde putem vorbi şi despre cuptoare incorporabile. Copilăria şi tehnologia parcă au traversat un ocean într-o clipă, fără a avea timp îndeajuns să le măsurăm, să le simţim. Cândva n-am fi spus asta, însă oare gătitul nu poate fi la fel? Noile tehnologii incorporabile fac totul. În copilărie mă jucam cu jarul, cu cărţile, cu păpuşile. Acum am şansa de a mă juca cu două butoane şi vrând, nevrând, imediat sar în papucii gătitului. Ce ai zice dacă noul sistem ar deţine funcţii uluitoare de programare: când să pornească, cât să stea pornit, când să se oprească. Numai bine atunci când vii de la o muncă grea, cuptorul să îţi gâdile simţurile exact când intri în casă. Şi dacă eşti obosit şi nu mai faci faţă posibilei murdării, este într-adevăr extraordinar dacă se mai spală şi singur.

În zilele noastre totul este posibil iar Hotpoint Ariston nu face decât să ne respecte dorinţele şi să ni le îndeplinească, fapt ce m-a determinat să îmi doresc un cuptor din gama Ariston. 

Desigur, aroma copilăriei şi amintirea celor ce ne-au făcut acele clipe mai frumoase, nu va putea fi niciodată să fie dată uitării. Însă la vremea actuală, timpul este preţios secundă cu secundă, astfel încât nu ne-am putea imagina, vizavi de responsabilităţile din ce în ce mai mari, o viaţă fără aceste noi concepte tehnologice, mult mai rapide, mai sigure şi mai uşor de folosit.
Acest articol a fost realizat pentru SuperBlog 2013.

You May Also Like

2 comments

  1. Daca mai vad multe sarmale pe bloguri n-o sa mai rezist pana la craciun si o sa o pun pe mama sa faca cat mai repede :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi zici?!Le ador.Mai ales cu niste costita de aia afumata si facute in oala de lut.Ce usoare! Ce minunatie!

      Ștergere