Let's be vegan!

by - vineri, octombrie 24, 2014

A fi vegetarian este un lucru foarte bun. Nu sunt de acord insa, cu persoanele care au intr-adevar nevoie si de proteina animala, care ajuta uneori la dezvoltarea organismului si la mentinerea acestuia sanatos. Uneori chiar este indicat sa adaugi pe langa mancarurile vegetariene si carne, peste, branza, lapte sau oua.
 Insa, sunt perfect de acord cu faptul legumele si fructele, mai ales in stare proaspata, ofera organismului o doza ridicata de vitamine si minerale, mentinand corpul frumos si sanatos, in timp ce prajelile, fastfood-ul excesiv, chiar si cartofii prajiti, sunt ucigasi ai ficatului,
Azi am drept provocare sa va marturisesc o reteta pentru cei vegetarieni. So let's be vegan!
O sa va zic o reteta aparent banala, pe care probabil foarte multi ati incercat-o, chiar si cei care consuma si proteina animala, doar ca acestia o adapteaza putin. Mie imi place la nebunie!
Este vorba despre tocanita de cartofi cu salata verde.

Pentru tocanita ai nevoie de:

- putina sare;
- cartofi;
- o ceapa galbena;
- bulion sau suc de rosii;
- 3 linguri ulei;
- patrunjel;
- optional condiment;
- apa cat cuprinde.

(Sursa: Internet)

Se va realiza astfel:

Se pune uleiul in tigaie si se adauga ceapa taiata marunt, pana se schimba la culoare( atentie, ceapa va trece de la alb la un galben deschis, nu trebuie rumenita sau arsa). Apoi adaugam 2-3 linguri de bulion. Unii pot alege intre sucul de rosii, ardeiul gras taiat cubulete sau rosiile proaspete. Oricarea ar fi alegerea, mancarea tot gustoasa va iesi. Apoi se rastoarna intr-o cratita mai mare (in functie de cantitatea dorita) si se adauga cartofii curatati si taiati cuburi, urmand ca pe urma sa se adauge apa cat cuprinde, adica pana la nivelul cartofilor. Se condimenteaza cu sare (eventual piper, eu nu folosesc de obicei) si condiment (dupa preferinta). Mancarea va fi gustata in timpul prepararii si in caz de nevoie, se va mai adauga sare. Cand cartoful este fiert (doar gustand putem verifica acest lucru) si am obtinut aroma dorita, se ia de pe foc, se toaca marunt cateva fire de patrunjel si se adauga peste. Se pune in farfurie la racorit (dupa preferinte pentru un aspect mai viu, se mai poate presara patrunjel si in farfurie) si asteapta sa fie servit. Este o reteta care poate fi consumata ca atare, sau pe care si cel nevegetarian o poate consuma, adaugand carne de pui fiarta sau carnaciori putin prajiti inainte.

Insa cum aroma sa nu va fi pe deplin completa, vom adauga si o garnitura. Eu prefer la acest fel de mancare o salata.

Ai nevoie de:

- ciuperci albe mici (pot fi si mari, dar nu imense);
- apa;
- sare;
- lamaie;
- salata verde;
- oregano (optional);
- sare, ulei;
 
(Sursa: Internet)

Cum procedezi:

Se pune apa la foc cu un praf de sare. Cand aceasta se infierbanta, se adauga ciupercile curatate si spalate pentru 5-10 minute. Apoi se scot intr-un vas. Puteti utiliza cate ciupercute doriti, insa nu foarte multe. Eu la un bol mare de salata folosesc circa 10 ciupercute mici. cam o mana.
Se spala salata verde si se taie, se aseaza intr-un bol, peste care adaugam ciupercile. Se adauga ulei, sare, optional oregano (eu iubesc aroma de oregano si il folosesc atat la fripturi cat si la cartofi) si zeama de lamaie dupa gust. Apoi se amesteca bine si e gata de servire.

E o reteta simpla, pe care cu siguranta multi o stiu, poate cu cateva ingrediente diferite. Puteti utiliza de asemenea, in loc de salata verde, o salata de conopida ( se separa buchetele de conopida. se spala si se opareste pana se schimba usor culoarea, cateva minute, dupa care se pune intr-un bol si se adauga ulei, lamaie si sare, dupa gust) sau una de rosii. Eu o prefer pe cea verde, dupa cum spuneam. Totodata, in loc de salata verde puteti utiliza leurda ( se gaseste doar primavara si are gust de usturoi) si mai puteti adauga rosii, castraveti, porumb.

La desert, eu prefer merele caramelizate. Sunt usor de facut si ceea ce ai nevoie este doar niste zahar si mere.
(Sursa: Internet)

 Intr-o cratita se pune zahar, depinde de cantitatea de mere, se adauga cateva linguri cu apa, amestecand incontinuu, pana se formeaza un caramel. Merele se spala bine, se infing in acestea un bat de frigarui si se dau prin caramel. Dupa aproximativ 30 de minute, o ora, tinute la rece,  acestea pot fi servite.
Pentru o aroma mai intensa si delicioasa, poti coace merele la cuptor, sau le poti coace pe jar. Eu am mancat mere facute pe jar, sunt delicioase. Dupa ce faci gratarul si totusi zici ca ar merge si un desert, faci mere caramelizate. Speli marul, scoti cotorul, fara a ajunge pe partea cealalta, torni in gaura zahar (pentru aroma mai intensa poti combina zaharul normal cu cel vanilat), le invelesti in folie de aluminiu si le pui pe jar in picioare. Dupa aproximativ 15 minute acestea vor fi gata, le poti lua si despacheta, le pui pe un platou, le lasi sa se racoreasca putin si gata!
Pentru o aroma mai fina, puteti da merele si prin alune, caju, fistic macinat (acest lucru este valabil pentru cele facute la cuptor sau doar date prin caramel, nu si pentru cele facute pe jar). Astfel vei aduce in casa ta o mireasma fina, placuta, in ton cu vremea rece de afara, dar care este un desert nemaipomenit, simplu si rapid.

Pentru cei care sunt strict vegani, doresc sa le aduc la cunostinta si faptul ca exista Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni, un supliment alimentar speciat conceput pentru ei, care ii da organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie. Pofta buna!

Cu acest articol m-am alaturat campaniei Fii Activ cu Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni.

You May Also Like

0 comments