Economia in bucatarie: intelepciunea casnicilor si nu numai

Ne-am modernizat si oricat de mult ne-am invatat sa conservam bunurile care ne plac si de care nu ne putem desparti, acest lucru devine coplesitor. De la dulapurile pline de haine, la sertarele pline de ustensile, pana la rafturile si dulapul de bucatarie. Totul ajunge sa para mult si totusi ne dorim mult mai mult insa fara a fi nevoiti la a renunta la nimic din ceea ce avem. Insa cu timpul renuntam la aceasta idee si intr-o zi tresarim rasunator si incepem sa umplem sacul de gunoi cu diverse lucruri, la care spunem noi: nu le mai gasim scopul si folosul.
Ei bine, indiferent de lipsuri dar cu multe nevoi tot vom face "paguba" mare si vom gasi de fiecare data, in fiecare zi, minim 5 lucruri de care nu mai avem nevoie. Si oricat de plina ar fi bucataria se intampla sa apara multe resturi de alimente sau acestea incep a se deteriora, fie se face mizerie. Si ce facem cu toate acestea? Evident! Solutia cea mai la indemana, le aruncam intr-un sac sau direct in cosul de gunoi.

Desigur este mai simplu decat sa ne gandim la o solutie pentru a reduce cantitatea de gunoi si aruncam pentru a achizitiona ceva nou. Asta deoarece fie suntem prea plictisiti, fie ni se pare o bataie de cap prea complicata pentru a gasi o solutie pentru fiecare lucru in parte, cand totul se poate cumpara.
Insa, analizand aceasta situatie, gandeste-te cati bani investesti chiar si pentru un simplu aliment, numarul de ore pe care il petreci pentru a castiga banii pentru respectivul aliment si munca pe care trebuie sa o depui, dar si acel moment cand realizezi ca ai o lipsa sau o nevoie urgenta si ca bugetul nu mai face fata. Sa nu mai povestim de momentele in care seful parca are ceva cu tine si te tine strans in frau, sub supravegherea totala a acestuia.

Fiind un casnic sau pur si simplu un posesor al unei locuinte nu inseamna doar sa o intretii cu cele necesare confortului tau. Cea mai mare si adevarata provocare este atunci cand intri in bucatarie, iar daca esecul te compleseste, sau nu mai faci fata la tot ce se ascunde in ea, ce pare mai mult sau mai putin util, ajunge la cos.
Astazi vreau sa iti arat cu cata intelepciune poti manevra lucrurile in bucatarie si cate beneficii iti poate atuce acest lucru. In plus, alege tu sa fii profesorul care da lectii de viata si care arata ca in orice lucru se poate ascunde o utilizare de milioane.

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Sa intram in bucatarie!
Ce vezi? Multe, cu siguranta nu le poti retine pe toate, insa indiferent de ceea ce iti trece prin minte, vreau sa iti arat cum poti economisi de fiecare data, utilizand lucruri la care nu te-ai fi gandit si ce folos iti pot aduce acestea in viata de zi cu zi.

1. Fructele si legumele

Le vei achizitiona, la un pret nu intocmai modest, vei manca o parte din ele dar raman coji sau chiar fructe intregi care nu par a mai avea o perioada lunga. De ce sa te repezesti asupra lor si sa le bagi in cos?
Iata ce poti face cu ele:

  •  Poti marunti resturile si le poti adauga la flori. Stiai? Chiar daca este vorba despre o gradina sau ai doar cateva ghivece, resturile de fructe si legume formeaza un compost grozav, sau mai pe intelesul tuturor, sunt ingrasamantul natural perfect. 
  • Totusi, daca flori nu ai si nici gradina, atunci alege sa razi cojile fructelor, le pui intr-un borcan, adauci zahar peste ele si la timpul potrivit, cand te vei gandi la o prajitura, adauga o lingurita-doua din acest amestec. Acesta ofera o savoare minunata si un parfum pe masura.
  •  In acelas timp, cartoful spre exemplu, sau resturile din acesta, le poti pastra la congelator si sa le aplici pe fata, in zona ochilor, oricand simti nevoia, acestia inlaturand semnele de oboseala, sau ii poti utiliza pentru a realiza comprese atunci cand esti racit. Cat despre verdeturi, poti adauga in sticlute mici sau cum doresti dupa preferita, o cantitate de ulei alimentar nefolosit, pentru a-ti realiza propriile uleiuri esentiale 100% naturale. Si totul nu dureaza decat cateva secunde sau minute!
  • Fructele intregi, care par pe duca dar de care te mai poti lipsi si te tenteaza sa le arunci, poti sa le pui intr-un borcan sau o sticla si sa adaugi alcool peste ele. Imagineaza-ti ce minunat suna, cand o sa le scoti din camara si o sa savurezi o bautura naturala, de casa, realizata cu propriile tale maini.
  • Resturile de legume, cruditati in special si verdeturi, pot fi tocate si pastrate la congelator. Le puteti folosi pentru prepararea altor alimente.
  • Poti de asemenea sorta fructele si sa le tai felii (mere, caise etc), dupa care sa le pui pe un ziar sau o coala de hartie (hartie de copt) si sa le pui la soare sau pe o sursa de caldura (gen calorifer, soba, sau chiar in cuptor) pentru a le usca. Acestea sunt un deliciu ce se conserva mult timp si pe care le poti consuma simple, asa cum sunt,  sau le poti adauga la prajituri sau in combinatie cu un iaurt, pentru un mic dejun perfect. 
  • Ai luat o portocala sau o lamaie (sau mai multe)? Daca nu ai reusit sa le utilizezi pe toate complet, poti sa faci din ele fie o limonada fie un fresh de portocale. Daca ai stors zeama de la lamaie, nu o arunca! Poti face un ceai si sa adaugi ce a ramas din lamaia respectiva. Acest lucru il poti face si cu portocala ramasa, o adaugi la altceva. De asemenea poti taia felii portocala sau lamaia, zaharisesti paharul la gura pe exterior si adaugi intr-un colt o felie de lamaie/portocala. Cu sau fara alte auxiliare de design, bautura ta arata splendid pentru orice moment al zilei. De asemenea poti amesteca zeama ramasa de lamaie sau portocala, filtrata desigur, cu ulei si sa faci propriul tau ulei esential. Sau daca scopul era un ceai, de ce sa nu utilizezi lamaia sau portocala pentru o salata racoritoare? Lamaia o poti utiliza pentru diverse lucruri: ceaiuri salate, ulei esential, la curatarea aragazului, in loc de otet, in combinatie cu miere pentru a intari sistemul imunitar si pentru a te feri de raceala, pentru gatul iritat, etc. Combinatia cu miere si lamaie poate fi de asemenea utilizata pentru a-ti realiza o masca impotriva cosurilor si semnelor de pe fata. 
2. Zatul de cafea si scrumul de tigara

Unii au viciul cafelei, altii doar cel al fumatuluI, unii le au pe amandoua. Ce-i drept, acestea devin clar resturi pe care le aruncam la cos.
Ei bine probabil suna incredibil, insa acestea au utilizari destul de eficiente, mai ales in ceea ce priveste din punct de vedere cosmetic. 

  • Zatul de cafea il poti folosi alaturi de fructe si legume pentru a imbunatati calitatea compostului. Tot zatul de cafea il poti utiliza prin crearea unei masti de fata in combinatie cu uleiul de masline. Acelas amestec poate fi utilizat si in masajul anticelulitic. Acesta asigura hidratarea pielii. In plus, daca insectele nu iti sunt prietene mai ales in anotimpul cald si problematic, iar solutiile te sufoca sau le consideri a fi prea costisitoare, apeleaza cu incredere la zatul de cafea. Nu trebuie sa il imprastii in toata casa, ci putin pe la colturi. Furnicile vor fi foarte suparate si in cautarea unei noi gazde.
  • Scrumul de tigara este foarte benefic pentru doamnele care sunt preocupate de aspectul fizic si care evita mersul periodic la coafor. Asadar multe vor apela la vopsitul acasa, mai ales daca au pe cineva de incredere care manuieste destul de bine vopseaua de par. Totusi partea iritanta este atunci cand pe alocuri micile portiuni de vopsea se prind de piele si evident, o coloreaza. Poti scapa de petele de vopsea aplicand pe o bucata de vata sau o discheta de demachiat putina crema de maini sau lapte de corp, dupa care se aduga scrum si se freaca zona patata. In functie de intensitatea petei realizati procedeul ori de cate ori este nevoie. Dupa ce ati facut acest lucru spalati-va fata. Functioneaza garantat!
3. Ambalaje
Orice aliment de obicei vine in propriul sau ambalaj. De ce sa le arunci cand le poti utiliza pentru a fi foarte inventiv?
Cutiile, borcanele, paharele de plastic le poti tine pentru a depozita diferite alimente sau unelte. Pungile de carton le poti utiliza pentru a tine diferite lucruri precum: zahar, zare, faina, fasole. Acestea nu vor permite aerului sa patrunda si le vor feri de insecte sau de a li se strica proprietatile. Cat despre unele ambalaje auxiliare, gen folii de la paharele de iaur sau smantana, le poti utiliza pentru a-ti redecora casa, pentru a crea un design distractiv, le poti utiliza prin lipire la crearea unor noi modele de unghii (valabil pentru doamne si domnisoare, unele folosesc chiar si folia de aluminiu), poti realiza din ele tablouri, diverse animatii pentru a te distra cu copilul tau in timpul liber. Din capacele de la sticle poti realiza un covor foarte simpatic si inventiv sau ii poti arata copilului cum se face si sa ii ocupi timpul liber (daca este la gradinita sau la joaca cu siguranta va adora acest lucru). Totodata sticlele din sticla sau galetusele de plastic le poti reutiliza pentru a transporta alte lucruri sau pentru a le depozita, fie poti sa le utilizezi drept ghivece pentru flori, iar din sticlele de plastic, pe langa mentinerea lichidelor, le poti utiliza pentru a-ti realiza propria ta gama de bijuterii, propria lampa de seara, decoratiuni, etc.



Acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care le gasesti in bucatarie si pe care le poti manevra excelent atunci cand nu mai au legatura cu scopul propriu zis, lucruri pe care un maestru care isi iubeste si mediul in care traieste, le practica ca drag. Astfel castigi mai mult decat ai putea pierde vreodata, devii un maestru demn de urmat de catre cei din jur si bugetul iti va permite mai mult sa te bucur de propriile tale placeri si nevoi. Va invit si pe voi dragi prieteni, sa luati parte la aceasta experienta si sa marturisiti intregii lumi cateva trucuri magice de a economisi in bucatarie.
Tu cum economisesti in bucatarie?


Comentarii

Postări populare