In ce consta confortul casei tale?



Motto: "Indiferent de ceea ce poti face sau visezi ca poti face, incepe. Indrazneala are geniu, putere si magie in ea" - W.H. Murray.



Se intampla pe la inceputul lui 2001. Rares abia venise pe lume si ne-am gandit in cele din urma ca ar fi timpul sa ne stabilim la casa noastra. Bugetul nu ne permitea decat un mic apartament obtinut in urma unei cereri la primarie. 
Am cunoscut-o pe Minodora. Era studenta in anul doi la Facultatea de Litere. 
Usor, usor, ne-am imprietenit si nici nu mi-am dat seama cand a trecut timpul ca prin toamna lui 2013 Minodora se pregatea sa devina mamica. A inceput sa se gandeasca si sa analizeze cu viitorul ei sot posibilitatea de a avea o noua locuinta in care sa se mute si sa inceapa o noua parte a vietii.

A gasit un apartament si pentru ca isi dorea niste conditii cu adevarat optime pentru bebelusul ce avea sa vina, s-a gandit ca in loc sa apeleze la un expert, sa o insotesc, sa ii spun parerea despre conditiile si necesarul unui nou camin. Ea nu se pricepea. Eu am urmat un liceu si o facultate de protectie a mediului, am lucrat o perioada in agentii imobiliare si urmam un curs de design interior. A fost o pasiune ce mi s-a format in timp.

Chiar daca eu nu am avut sansa de a alege ceva pe masura si doar speram la acest lucru, prin Minodora puteam sa-mi vad visul infaptuit.

Ne-am dus sa vedem apartamentul. Ascultam prezentarea si dupa caz puneam toate intrebarile necesare.
Am analizat perimetrul. Vederea era frumoasa, se puteau face multe pentru a fi un camin frumos. I-am adresat intrebarea:

- Certificat energetic, aveti?

- Poftim? Nu inteleg intrebarea. Nu cred ca detin asa ceva, spuse vanzatorul.
Amandoi se uitau uimiti la mine.



- Inteleg. Nu stiti ce este acela un certificat energetic. Conform legii 153/2013 publicata in Monitorul Oficial si aplicata incepand cu 19 iulie 2013, este obligatoriu ca fiecare locuinta, hotel, institutie de invatamant, spatiu comercial, farmacie, spital si nu numai, sa întocmească certificatul de performanţă energetică şi raportul de audit energetic, adica sa detina un certificat energetic.
- Ma scuzati, cladirea este abia realizata. Nu stiam de acest lucru.
- Imi pare rau! Acest lucru poate sa va aduca o amenda cuprinsa intre 500 si 10.000 lei, sa nu mai povestim de lipsa confortului de care posibilii cumparatori pot avea parte si de investitiile ce vor trebui realizate.
- Stati! Unde plecati? Mai ramaneti, va rog! Sa mergem la o cafea sa discutam despre acest lucru! Daca si ceilalti doritori ma vor intreba acelas lucru? Daca stiti despre ce este vorba, va rog sa ma indrumati!

Am zambit, m-am intors. Spatiul era destul de mare si frumos iar tristetea de pe fata prietenei mele incepea sa iasa la iveala. Merita o sansa.

- In regula, sa mergem!


Am descoperit o cafeanea prin jur, de asemenea, proaspat renovata.

- Uitati domnule, va pot spune cu siguranta ca aceasta cladire detine un certificat energetic.
- Cum asa? Ce este acela un certificat energetic?
- Certificatul energetic cuprinde un studiu al unor cladiri, institutii, cu referire la zona optima de amplasare, gradul de confort, tipul de materiale utilizate in realizarea cladirii, sursele de energie, aspectul urbanistic al localitatii, etc. Practic cladirea dumneavoastra trebuie sa asigure anumite conditii vizavi de ceea ce inseamna un cofort pentru cel ce detine locuinta si totodata sa fie prietenoasa cu mediul. Stim foarte bine ca fara o grija asupra mediului inconjurator, inclusiv viata noastra si a tot ceea ce ne inconjoara ar putea fi pusa in pericol. 
- Si eu cum ar trebui sa procedez pentru a obtine un certificat?
- Este necesar sa contactati o societate, eu va recomand societatea SC. Enermed Impex SRL. cu un domeniu de activitate si cu o experienta vasta inca din 1997 in ceea ce priveste elaborarea de certificate energetice ieftine. Ii gasesti pe www.avizez.ro . Daca este obligatoriu asta nu inseamna ca trebuie sa fie si scump. In plus, va trebui sa realizezi acest lucru pentru intreaga cladire.
 Ei iti vor realiza un audit energetic care va cuprinde caracteristicile tehnice din punct de vedere termoenergetic. Fii foarte atent! Acest audit poate fi realizat doar de catre auditorii atestati de gradul 1, pe care cei de la avizez il detin fiind specialisti atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. 
- Doar atat?
- Nu, nu doar atat. Vorbim despre o reabilitare a intregii cladiri, deci ai nevoie de o expertiza rapida si completa pe care o poti obtine in doar 24 de ore cu ajutorului celor de la avizez. Tot ei iti pun la dispozitie si o termoviziune prin intermediul careia se vor putea indentifica eventualele probleme ale constructiei, a unor eventuale infiltrari de aer, conducte infundate, etc.

Bloc nereabilitat

Bloc reabilitat

- Am inteles. Totusi, care este scopul si ce avantaje imi aduce realizarea acestor procese?
- Asa cum si tu iti doresti o locuinta stabila, sigura si confortabila din punct de vedere tehnic, asa vor dori si viitorii proprietari . Astfel, prin obtinerea certificatului energetic, ei vor fi siguri de calitatea locuintei pe care acestia o achizitioneaza, timp de 10 ani. Totodata in caz ca acestia vor dori sa-si schimbe resedinta si sa o vanda, avand in vedere ca aceasta obligatiune de detinere a certificatului energetic va deveni tot mai cunoscuta, posibilii cumparatori vor fi incantati sa auda ca locuinta lor indeplineste conditiile necesare si ca nu vor fi nevoiti sa investeasca in aceasta mai mult decat vor dori pentru a-si asigura confortul optic, prin designul dorit. Asta te face un vanzator de calitate, demn de apreciat si vei gasi cu usurinta clienti. Astfel prietena mea, va fi un cumparator si un vanzator fericit in caz de se intampla sa fie nevoita sa-si schimbe resedinta.

Constructie inainte si dupa reabilitate, termografia si scala de termografie


- Inteleg. Iti multumesc pentru aceste informatii pretioase. Voi realiza numaidecat cele necesare.
- Cu mare placere! Asteptam cu nerabdare sa ne contactati si sa revenim.

Acestea fiind zise, ne-am indreptat catre caminele noastre si am asteptat raspunsul proprietarului, pe care l-am si primit ulterior. Am remarcat de asemenea fericirea din vocea sa cand ne-a povestit cat de interesati au devenit clientii dupa modificarile aduse constructiei. 
Usor am reusit sa-mi gasesc si eu un loc de munca mai bun. Cu banii stransi mi-am achizitionat o casa care indeplineste conditiile obligatorii pentru un trai satisfacator si decent. Pot spune acum ca ma bucur de confortul casei mele. Nimic nu se pierde iar eu am doar de castigat.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2015.


Surse de informare:






  • http://www.listafirme.ro/enermed-impex-srl-9691589/
  • http://lege5.ro/Gratuit/gm3dembygu/legea-nr-159-2013-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-372-2005-privind-performanta-energetica-a-cladirilor
  • www.avizez.ro
  • Comentarii

    Postări populare