Informatii despre pediculoza

Ti-l mai amintesti pe colegul acela care statea mereu singur in banca sa, de care radeati cu totii si pe care l-ati poreclit "paduchiosul"?
Nu facea parte nici din grupul popular si nici nu lua parte la diferite activitati recunoscute pentru a fi demn de apreciat si laudat intre voi, ca colegi. Doar ce ati observat voi o data o insecta mica sau poate niste puncte albe in capul sau, ati alarmat asistentul iar el l-a luat de urgenta la control in cabinetul sau dupa care l-a trimis acasa timp de aproximativ 3 saptamani de zile.
Atunci v-ati dat seama ca intr-adevar acel coleg al vostru avea paduchi, l-ati exteriorizat, ati ras de el, v-ati ferit ca necuratul de agheazma si ati inceput sa faceti diferite glume si afirmatii pe seama acestuia. Insa cati dintre voi stiti sigur ca nu ati patit acest lucru cand erati mai mici sau dupa acea perioada si cati dintre voi stiu intregul proces ce sta la baza acestei intamplari nefericite?
Daca noi fetele nu punem mare accent pe podoaba capilara, pentru ca va garantez ca nu prea o facem (altfel nu am mai folosi diferite vopsele si instrumente pentru a-i da o forma si pentru a ne afisa un fizic placut), va spun eu ca toate pana la a avea paduchi. Cand te gandesti la faptul ca mama vrea sa-ti taie parul lung si frumos pe care il adori sau sa te dea cu gaz, ceea ce cu siguranta nu va trece neobservat, deja devine o problema. Cand problema paduchilor devine mai serioasa, mai insuportabila si mai repetitiva, deja devine o problema nu doar fizica cat si psihica.


Am patit-o si eu, undeva pe la terminarea liceului. Nu a stiut nimeni in afara de cei apropiati, precum familia. Totul a inceput cand am simntit ca ma mananca capul. Pe atunci se anunta epidemie. Desigur nu ma gandeam ca voi avea de a face cu acest lucru, nici macar nu stiam ce presupunea si ce erau paduchi. Si stii ca se zice ca pana nu vezi, nu te convingi cu ochii tai.


Asa cum multi de altfel procedeaza, am primit afirmatii de genul ca nu ma spal, ca din cauza asta am facut eu paduchi si culmea chiar din partea rudelor (mama, sora). Dar cum e posibil acest lucru cand traim in acelasi camin si stii ceea ce fac zi de zi?
 Adevarul din spatele aparitiei paduchilor nu este nici pe departe acesta. Paduchii sunt mici insecte care traiesc doar in podoaba capilara si care pentru o fata cu par lung pot deveni o adevarata problema, mai ales avand in vedere ca acestia se inmultesc foarte rapid. Daca maturii pot fi descoperiti cu usurinta, atunci ouale raman una dintre cele mai mari probleme, deoarece acestea eclozeaza si dau nastere la alti paduchi. Prin urmare este un proces care se deruleaza extrem de rapid si pentru care, conform lucrurilor bine stiute din batran, fie ne tundem zero, fie dam cu gaz dar mirosul persista o perioada indelungata, fie cautam o alta solutie de a scapa de acestia.
Paduchii nu apar din cauza faptului ca nu te speli cum afirma unii. In niciun caz! Dimpotriva, acestia sunt atrasi de parul curat, avand un mediu proprice dezvoltarii si hranirii acestora. Paduchii se pot transmite de la om la om, din utilizarea comuna a unor instrumente precum pieptenii, unii detergenti expirati sau din diverse locuri: cafenele, scoli etc.


                                        


Eu personal eram disperata iar cauza era chiar colega de banca. Timp de jumatate de an m-am confruntat cu aceasta problema a paduchilor si devenise o problema psihica. Timp de mai bine de un an de zile ceream controlul unei persoane documentate care sa ma verifice, mai ales ca aveam si parul lung. 

Diferenta intre matreata, care nu reprezinta o problema si este destul de comuna, ouale de paduche sunt foarte mici si stau la baza radacinii sau pe firul de par, se iau foarte greu, iar infectatul prezimta mancarime in zona cefei, in spatele urechilor si in mijlocul capului. Paduchii nu iarta pe nimeni! Indiferent de sex sau varsta, acestia pot fi prezenti in podoaba capilara a oricaruia dintre noi.



 De aceea cand prezentam simptomele mentionate cel mai indicat ar fi sa apelam la cineva care cunoaste aceste insecte sau la un medic. Apoi urmam un tratament corespunzator cu ajutorul caruia nu vom mai avea probleme. 

Cea mai mare problema este faptul ca la inceput nici nu am determinat cauza, iar timp de jumatate de an, luam si duceam o lupta crancena pentru a scapa de acestia. Cui ii place sa se simta o gazda de gandaci? Eu personal, desi stiam ca nu este asa, chiar ajungeam sa ma simt mizerabil si eram disperata sa scap de acestia.
In zilele noastre s-a avansat foarte mult astfel incat problema paduchilor poate fi tratata cu usurinta, fara a ne chinui. Tratamentul a avut loc cu ajutorul solutiei Paranix, in moduri repetate, deoarece fenomenul s-a reintamplat pe o perioada indelungata pana m-am izolat de sursa de provenienta. Vopseaua sau clatitul cu otet nu au facut mare lucru, de aceea am apelat la calea chimica si totusi prietenoasa. In niciun caz nu puteam lua in calcul varianta de a ma tunde.


In gama Paranix gasesti atat sampon pentru tratament, spray de prevenire cat si un pieptene special. Unul din cel mai bune si mai utilizate instrumente pentru a scapa de oua sunt pieptenii din os, realizati pe timpuri de catre tigani, dar care acum se gasesc cu foarte mare greutate. De aceea pieptenele Paranix este foarte important, fiind realizat intr-un mod foarte bine pus la punct, cu perii foarte apropiati, astfel incat sa indeparteze ouale si sa elimine problema definitiv. In caz de te intalnesti cu "paduchii plimbareti", periaza-ti parul cat de frecvent poti (sau parul copilului) si nu uita sa utilizezi solutiile conform indicatiilor oferite de catre prospect sau de medic. Nu mai este necesar sa te chinui cum se practica odinioara.


Dupa ce am utilizat acest procedeu pentru a scapa de musafirii nepoftiti am ramas cu ceva sechele si nu-mi doresc sa mai traiesc niciodata acea experienta. Dar niciodata sa nu spui niciodata! De aceea este bine sa fim informati si sa stim ce masuri sa aplicam pentru a preveni si a trata acest lucru. Totodata, pentru a fi sigura ca fenomenul nu se mai intampla, eu mi-am achizitionat de la plafar (poti da comanda chiar si de pe internet) o sticluta de ulei esential de Citronella. Este un ulei realizat din plate, 100% natural, care face minuni in diferite afectiuni. Pentru prevenirea pediculozei toarna in palma cantitatea de sampon necesar peste care adauga 3-4 picaturi de ulei de Citronella. In caz de infestatie, creste cantitatea pana la 6-7 picaturi, nu mai mult. Astfel podoaba ta capilara va fi fericita, tratata si protejata!
Uleiul esential de Citronella (atentie, nu cel de aromaterapie, doar achizitionat de la un plafar sau o farmacie naturista) are un miros placut de citrice si lupta impotriva insectelor dar este si un bun tratament in combinatii cu alte uleiuri pentru tratarea unor diferite afectiuni.

Sper ca aceste informatii sa-ti fie de folos si sa le utilizezi pentru sanatatea si frumusetea podoabei tale capilare, a copilului tau si a intregii tale familii. Tu te-ai confruntat cu aceasta problema? Ce remedii ai utilizat?

Comentarii

Postări populare