Reaminteste-ti placerea de a citi!
Sarbatorile de iarna fac parte din categoria clipelor de neuitat. Nu cadourile sunt intrega esenta, ci clipele speciale alaturi de cei dragi, timpul liber pe care sa-l valorifici asa cum trebuie, experimentand
fiecare dorinta la intensitate maxima.
Nu uita ca anotimpul este perfect pentru o cana cu ciocolata calda sau vin fiert ce invaluie casa in parfum de scortisoara, o pereche de sosete groase si pufoase, alaturi de o serie de activitati care ne scufunda in magia sarbatorilor de iarna.
Si totusi, sezonul este perfect sa planifici momente de neuitat pe inserate, sa alcatuiesti uriasa lista de cadouri si de ce nu, alaturi de o licoare magica, sa traiesti Craciunul prin intermediul cartilor.
Stiu ca in materie de cadouri accentul cade cu precadere pe haine si bijuterii, dar o carte, cand mai citim si noi? Nici-un film n-o sa-ti reproduca fidel intregul fir narativ al unei carti si nici n-o sa-i poata reproduce emotiile. Nu sunt un cititor inrait, de fapt, ultima carte inca asteapta pe un raft sa fie terminata.
Sursa: substraturi.ro
Dar pagina cu pagina, fraza dupa fraza, ajungi acolo, in miezul actiunii, in finalul total neasteptat. Asa se naste pasiunea pentru lectura, iar aspectul acesta nu ii vizeaza doar pe "tocilari" sau pe cei prea intelepti, ci pe toti cei care vor sa-si imbogateasca cultura si vocabularul, sa descopere noi lucruri pe fronturi misterioase. Cartile se citesc din placere, nu din obligatie, asa cum ni s-a intiparit in minte inca de la scoala.
“Cărţile constituie un capital. O carte din bibliotecă ţine la fel de mult ca o casă, pentru sute de ani. De aceea nu este un simplu articol de consum, ci un capital, şi de cele mai multe ori, în cazul oamenilor care sunt la început în viaţă, este singurul lor capital.”
Thomas Jefferson
Unul dintre cei mai mari parteneri ale cititorilor este editura RAO, locul unde se gasesc toate genurile literare, carti misterioase, lecturi iesite din comun pe gustul tuturor. Si daca asterni unui om intreaga lume la picioare, el se va ridica sa o conduca. Asa ca "Toata familia citeste" impreuna cu RAO. De sarbatori nimic nu-i mai bun decat o carte, fie ca alegi sa o daruiesti, fie ca astepti cu entuziasm orele tarzii, cand luna favorizeaza desfasurarea actiunii, sa poti intra asa cum se cuvine in pielea personajului.
Afara ninge linistit,
In casa arde focul,
Miros de scortisoara,
Si carti ce-mi fura somnul.
O noapte cu romanta, un clasic sau poem de groaza?
Ma-ntreb: ce-ai vrea sa recitim astazi?
Ma pierd in randuri RAO, cu teme felurite, de unde n-as alege una, doua, treci, poate cici, chiar 10 carti ce mi se potrivesc. Si nu de dragul de a face impresie, de a le ingramadi pe raftul din coltul camerei. M-am oprit la niste carti, trei stiluri diferite, trei autori fara nici-o asemanare. Insa, ele isi pastreaza in comun misterul care ma ajuta sa ma redescopar si sa traiesc in acelas timp o viata palpitanta intre lumi paralele.
Mai stii "Micul print" de Antoine de Saint-Exupery? Apartine literaturii clasice, fiind un roman deosebit pentru toate varstele. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta carte este o sursa inepuizabila de interpretari. De ce am ales aceasta carte?
Intotdeauna, indiferent de forma in care mesajul este interpretat, "Micul print" tinteste aspecte privind conditia umana, un sir infinit de lectii de viata ce ne poate arata calea catre bogatiile mintii, ale lumii intregi. Versiunea aceasta se deosebeste de alte aparitii prin detaliile fermecate si ilustratiile speciale.
Pana la urma, noi suntem elevii unei scoli eterne in care viata este un profesor de excelenta, iar moartea o stare de amortire.
De la clasic la neobisnuit este doar un pas. Dar gusturile nu se discuta si cartile placute nu se comenteaza, ci se citesc si se traiesc in acelas timp. Pentru tineri, eu cred ca din colectia de iarna nu trebuie sa lipseasca nici Marry Elisabeth Summer cu volumul de fictiune "Crede-ma, te mint!". Inca de la inceput, titlul induce un mister cu referinta la practicile dezvoltate cu precadere in jurul tinerilor. Minciuna personajului principal o poarta intr-o aventura de nedescris, periculoasa si care-i va schimba tot sirul vietii. Daca avem de ales intre adevar si minciuna, aceasta carte nu doar ca transforma sarbatorile intr-o aventura, ci poate fi considerata si un indrumar, un apel la constiinta noastra, cine suntem si ce ne dorim cu adevarat de la viata.
Si mediul online este o aventura tot mai profunda, Zilele de iarna merg perfect cu thriller-ul Labyrinth.com de Eugen Ovidiu Chirovici, Labyrinth este sugestia excelenta pentru o fire mereu indecisa, careia ii place suspansul si trairile intense. Romanul modern face referire la viata, arte interzise, experiente profunde pe care protagonistul le traieste in pasajele acesteia. Labyrinth.com este o fictiune ideala pentru adulti. Romanul face referinta la episoade cu final neasteptat, anticipand nesiguranta clipei de maine, incertitudinea de a exista intr-o lume confrma visurilor si asteptarilor. De Craciun, la o cana cu ceva cald si parfum de sarbatoare, ma pot delecta cu un roman misterios si incitant, care de asemenea, cuprinde aspecte vagi ale personalitatii mele: cine sunt eu cu adevarat, cine esti tu, etc.
In asteptarea Craciunului, nu uita sa-ti reamintesti placerea de a citi! Insusi viata este o carte. Descoper-o!
Articol scris pentru SuperBlog 2016.
Super alegeri. Ma bucur ca ai ales Chirovici...mai ales ca pregateste ceva in aceasta iarna... ceva super interesant.
RăspundețiȘtergere