Caracteristici importante ale materialelor de constructii

Majoritatea cladirilor sunt inca construite folosind tehnologii traditionale (zidarie, beton). Cu toate acestea, in ultimii ani s-a inregistrat o utilizare tot mai frecventa a metodelor moderne de constructie pentru locuinte, determinata de o serie de factori, inclusiv cerintele pentru o constructie  mai rapida si mai durabila.


Metodele moderne de constructie 

Metodele moderne de constructie implica in primul rand fabricarea componentelor in fabrici, cu avantaje potentiale precum construirea mai rapida, existenta unui numar redus de defecte si reducerea consumului de energie si a deseurilor. Aceste aspecte ofera un potential semnificativ de minimizare atat a deseurilor de constructii cat si a riscurilor legate de siguranta in constructii.

Acest termen provine din Regatul Unit reprezentand un nume comun pentru diverse metode de constructie in afara amplasamentului si la fata locului. Acesta se refera la metode moderne de constructie care reunesc sisteme sau componente care sunt predominant asamblate inafara locului constructiei. Practic toate produsele de inalta calitate sunt construite in fabrici in jurul lumii.

Constructie modulara: Una dintre componentele metodelor moderne

Constructia modulara este una dintre metodele moderne de constructie. Fiecare constructie modulara este formata din mai multe module separate. Un modul este caracterizat ca un obiect tridimensional, care, prin marimea sa, este capabil sa ofere spatiu utilitar. Fiecare modul consta dintr-un cadru, podea, tavan, pereti si alte accesorii.

Modulele sunt destinate vietii permanente sau temporare, scopurilor sanitare, depozitarii etc. Gradul de confort al modulului depinde de cerintele clientului sau de ofertele furnizorilor. Modulele nu sunt atribuite numai pentru cladirile noi. Acestea pot fi utilizate si pentru extinderi  sau suprastructuri ale cladirilor sau pot fi construite in cladiri existente.

Structura de otel consta din profilele goale si grunduirea anticoroziva laminata, autoportanta si stratul de acoperire din poliuretan. Modulul container standard are o placa profilate galvanizata. Containerele atipice pot necesita tratament de suprafata finala cum ar fi lemnul, metalul, fibra-ciment sau tencuiala.


Avantajele si dezavantajele metodelor moderne de constructie

Multe dintre beneficiile utilizarii metodelor moderne de constructie pentru locuinte sunt inca nedovedite sau controversate. Pe pe de alta parte, avantajele si dezavantajele sunt strans legate de diversi factori importanti pentru domeniul constructiilor.

  • Avantaje 

Putem stabili principalele avantaje ale metodelor moderne de constructie:
- procese mai putin etapizate (echipa specializata) pe santier;
- cereri reduse privind instalatiile si echipamentele de pe santier;
- costuri reduse ale fortei de muncă;
- posibilitatea de a utiliza fonduri de la bugetul de stat, fonduri cu destinatie speciala sau fundatii;
- un mediu de lucru mai sigur in cazul productiei externe de componente ale cladirilor;
- constructia mai rapida;
- o productivitate mai mare în constructie;
mai putine erori de proiectare;
- o mai buna calitate in procesul de fabricatie a materialelor de constructie;
- control mai usor al calitatiii la fabricatie;
mai puține deseuri pe santier.

  • Dezavantaje

Printre dezavantajele pe care le putem include mentionam urmatoarele:
- procese tehnologice noi (netradiționale);
- cerinte complexe privind dimensiunile si echipamentele de amplasare pentru manipularea componentelor;
- costuri mai mari pentru materialele de constructii (prefabricate);
- costuri mai mari pentru subcontractare;
- costurile initiale de stabilire a unei linii de productie pentru fabricarea componentelor.

Comentarii

Postări populare