Inginerul proiectant. Case puse la punct. Vise împlinite. AIA Proiect.

by - marți, octombrie 16, 2018

Râsetele copiilor se auzeau doar în surdină. Și leagănul codrilor, și adierea vântului de toamnă. Totul parcă era desprins dintr-un tărâm de poveste, un tărâm în care domnea pacea și liniștea, căldura și iubirea. Dar mai presus de toate, siguranța și fericirea de a fi alături de cei dragi.
Fumul întețit ieșea pe horn și se strecura printre picăturile de ploaie. La intrarea în sat era numai miros de portocale și vin fiert, asezonat cu scorțișoară. Tipic pentru vremea de afară.
O femeie bătrână și blajină, cu părul cărunt și ochii ca două nestemate, aștepta în poartă ai săi nepoți. Împletea de zor cadouri lucrate cu dragoste, zestre pentru iarnă, pentru casă. Se ruga pentru bunăstarea familiei în fiecare zi, chiar dacă picioarele n-o mai țineau să ajungă până la mânăstirea din colț. Îi așteapta neîncetat. Și ei parcă nu mai veneau. Și timpul a trecut, dar bătrâna tot acolo șade.
Așa era atunci, în copilărie. Atât îmi amintesc, dar amintirea e atât de vie, încât nici nu zici că au trecut mai bine de 5 ani de când am petrecut o vacanță în brațele bunicii.

Ea e mamaie, iar noi suntem lumina ochilor ei. Ne așteaptă cu sufletul la gură, cu plăcintele și covrigeii calzi pe masă, pe lângă zeci de alte merinde care te fac să te lingi pe degete. Visează la ziua în care vom ieși mândri de pe băncile facultății și în care vom fi realizați pe deplin, la ziua în care vom fi cu toții împreună, ziua în care își va cunoaște strănepoții.

Acolo, pe Strada Speranței, într-un sat în care mâna omului nu a clădit decât păduri, biserici și câteva case părintești, acolo e multă căldură sufletească.
Deși, în tot acest ansamblu de vis, casele par acum cu totul și cu totul desprinse din altă poveste. Casele se înclină când în stânga, când spre dreapta. Nu poți distinge dacă-i făcătură de inginer nepriceput sau mâna timpului. Pământul își cere tributul și pare să vrea înapoi tot ce a dat odinioară. Unele au fost deja abandonate de ani, altele se descopun pe zi ce trece. Ușor, ușor, locul pare să-și piardă pofta de viață. Tinerii au plecat către o lume mai bună, o lume a agitației și a tehnologiei, lăsând în urmă zâmbetul copilăriei și lumina fericirii.
Dar noi, noi vrem să facem rai din acest plai, vrem să fim alături de cei dragi nouă și să locuim veșnic în liniștea asta unde nu sunt vecini gălăgioși, poluare excesivă, miros de plastic ars. Vrem să menținem amintirile vii, să le dăm ocazia și altor generații să crească într-un mod la fel de frumos. Vrem să spunem casă singurului loc care ne-a fost dintotdeauna patrie.


Ne-am pus în plan să ne construim propria casă aici, în inima naturii, să dăm viață acestui loc uitat de lume. Exact așa cum i-am promis bunicii de nenumărate ori. Banii nu sunt o problemă. Sunt atâtea oportunități pentru tineri ca fondurile europene ce pot fi accesate cu ușurință sau ajutorul de primă casă. Întotdeauna se va găsi o cale dacă îți dorești cu adevărat un vis să devină realitate.

În timp ce încercam să proiectez în minte planul meu de casă nouă, la cheie, apare un porumbel care murmură în surdină: AIA Proiect. Mă gândesc la câte locuri a văzut, câte tărâmuri fermecătoare. Cu siguranță nu-i o coincidență!
Încep să caut și descopăr că, în era tehnologiei, AIA Proiect e un birou de arhitectură, unul cu prestanță, renumit în ultimii 10 ani. Reprezintă acel punct în care perfecțiunea și visele împlinite devin realitate în mâna inginerilor proiectanți cu adevărat profesioniști. Ți-am spus că nu-i o coincidență!

Oricine poate sculpta o casă, o poate îmbrobodi în fel și chip. Dar secretul pentru proiecte de case la cheie constă în măsurători, indici, autorizații, avize, cadastru, detalii fine, pe care doar un inginer proiectant le poate mânui și schița cum trebuie, urmând să le pună în aplicare. Uite! Casa bunicii parcă stă să plece și ea din loc, fiind sculptată după ochi, fără amenajamente și din pământ bătrân.

Dar terenul? Cum e terenul? Unde este amplasat? Ce pericole sunt pentru viitoarea construcție și pentru utilizatori? Cum va afecta mediul?

Un inginer proiectant ia în calcul toate aceste aspecte și realizează demersurile necesare pentru obținerea autorizației de construcție pentru un proiect standard, precum proiectele tip de la AIA Proiect sau pentru cele particularizate, pe care le avem în minte. Pot alege una dintre ideile deja puse în practică de alții sau pot opta pentru îmbinarea anumitor secțiuni din planurile existente, fie pot opta pentru o idee pur originală. Inginerul proiectant ia în calcul așteptările noastre și bugetul, împlinind visele cu și despre construcții moderne de clădiri sau case sigure.
AIA Proiect nu este doar despre construcții noi, ci și despre renovări sau amenajări la cheie. Poți să ai nevoie de efectuarea unui audit energetic, acel demers primordial în evidențierea aspectelor negative, precum instalațiile defecte, pierderile de energie, etc. ce trebuie ameliorate pentru a ne bucura pe deplin de confortul casei. O astfel de evaluare aduce bunăstare și la buzunar, ajutându-ne să economisim mai mult pe viitor, la plata utilităților, și mai puțină energie, pe renovări la infinit.


Noi ne dorim o casă mică, dar perfect realizată, cu colțuri fixe în unghi de nouazeci de grade, eficență energetică clasa A, adică un consum energetic maxim de 125 kwh/an, realizată din materiale cât mai prietenoase cu mediul, sigură și durabilă, rezistentă la cutremure sau fenomene meteo extreme. Știi de ce nu înțelegi acest limbaj? Pentru că sunt detalii pe care doar un inginer le poate înțelege, culegând toate informațiile de care are nevoie, pentru stabilirea cotelor pe schița de lucru și realizarea în definitiv, a proiectului final, 100% real și gata de pus în practică. Mai apoi sunt autorizațiile sau avizele, după caz, acele drumuri infinite la primărie și centrele de specialitate, care ar trebui străbătute în lung și în lat pentru a construi temelia, pe care un om simplu le-ar obține din greu și poate cu eforturi fizice și psihice peste măsură.
Prin asta se deosebește un birou de arhitectură profesionist, precum AIA Proiect, de o construcție oarecare. Te scapă de toate grijile aferente unei construcții și îți oferă timp prețios de care să te bucuri alături de cei dragi. Pentru că fiecare clipă contează! Sculpturi găsești cu miile, însă puține au fost atestate drept opere de artă.


Acum pot răsufla liniștită. Pot visa zilnic la îmbrățisările și merindele bunicii pentru că, în curând, vom fi mai unite ca niciodată. Nu mai trebuie să ne aștepte la poartă, rugându-se la infinit. Acum știu că există cineva care îmi poate anticipa visele și pe care mi le poate transpune în realitate întru tocmai. Locul în care ingineria se intersectează cu arta este marcat pe hartă cu numele de AIA Proiect.

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

You May Also Like

0 comments