Guest post marca Emil Calinescu - De unde provin bancurile cu blonde?

by - duminică, februarie 24, 2019

Bancurile cu blonde erau preferatele mele candva. Nu aveam multe colege blonde, dimpotriva, dar fix asta era farmecul.
Bancurile cu blonde sunt universale. Nu le vei intalni in Suedia sau Danemarca, unde blondele-s majoritare, dar nici nu se poate spune ca-s total necunoscute acolo. Dar le vei intalni deopotriva in Anglia, Italia, Spania, SUA ori Argentina.

Le veti intalni deseori in filme, fie direct, fie indirect, fiindu-va aratata o blonda stereotipica.
Nu le vei intalni in Africa ori Asia, ideea de blonda naturala fiind specifica rasei albe. E drept, exista si japoneze blonde natural, dar ele sunt o exceptie.


Bancurile cu blonde au fost completate de bancurile cu blonzi. Lumea nu face misto de ei la fel de mult precum face de blonde, dar au fost si ei luati la tinta. Se spune, jumatate in gluma, jumatate in serios, ca blonzii au cu un neuron mai mult decat blondele. Deci doi. Nu va pot confirma asta, nu am putut face niciodata vreun test asupra capului meu.
Acum, v-ati intrebat vreodata de unde provin bancurile cu blonde? Cum de au ajuns ele universal? Cum de au ajuns ele atat de intalnite?
Una dintre legende spune in felul urmator: majoritatea copiilor au parul blond. Unii se desteapta si isi schimba culoarea parului, altii raman asa. Blonzi.
Legenda este falsa din start, caci nu toti copiii au parul blond cand sunt mici. Nu toti bebelusii se nasc cu parul blond si nu vorbim despre africani ori asiatici.
Si, totusi, prima oara cand am auzit-o mi s-a parut interesanta. Intr-atat de interesanta incat am tot spus-o. Putini spre deloc au constientizat cat de falsa e.

De fapt, in cazul bancurilor blonde se aplica celebra lege din stiintele sociale pe care o veti gasi cu precadere sub numele de Teorema lui Thomas: o chestie neadevarata devine adevarata prin consecintele ei.
Asta inseamna asa: lumea face bancuri cu blonde, drept urmare o blonda ti se va parea naiva, prostuta. Te vei comporta ca atare cu ea (mai evident ori mai putin evident; se spune ca intre 2 angajate noi, daca una e blonda, ea va primi sarcinile mai usoare), iar ea va incepe sa se comporte ca atare. Sa foloseasca blonzenia drept scuza.
Daca toata chestia initiala nu ar fi exista, bancurile cu blonde in cazul de fata, toate celelalte nu ar fi existat.
Totodata, insa, daca nimeni nu ar fi tratat serios toate bancurile cu blonde, toate chestiile de mai sus n-ar fi adevarate. Si de ce lumea le ia in serios? Pai poate pentru ca ele sunt, macar partial, adevarate.
Drept urmare, dragii mei, va intreb sincer: chiar puteti baga mana-n foc ca bancurile cu blonde sunt COMPLET false?

Hai ca v-am incurcat de tot. Sunteti pe blogul unei blonde, iar la butoane este un blond. La propriu. Natural. Detin 11 bloguri, printre care unul personal, unul minunat, unul de fotbal, unul de teatru si unul de carte. Si scriu mult si des si pe la altii. Asa cum am facut-o si acum ceva ani pe blogul unei alte blonde, cand, in mod socant, am scris tot despre blonde. Pe atunci spuneam ca blondele au simtul umorului, lucru pe care-l dovedeste gazda mea de astazi. Cum o dovedeste? Pai nu doar ca inca ma suporta si nu m-a blocat, dar ma si gazduieste in casuta ei (mica si blonda, exact ca ea). Ambele lucruri sunt surprinzatoare chiar si pentru mine.

Semnat,
Emil Calinescu.

You May Also Like

1 comments