Ancora sus, jocurile de societate jos!

Ole! Ole! Parfum de weekend se așterne când ceasornicul strigă cu tărie, cu doar câteva secunde înainte de bătaia în ușă ce oficializează invitația la un duel pe cinste. Cu mic, cu mare, rude și prieteni, cu toții se autoinvită la celebra pauză de destindere, amuzament și perspicacitate prin aceste jocuri de societate.
Camarazi, marea ne așteaptă! Navele așteaptă victoria în port și se caută cel mai bun pirat din Caraibe. E timpul pentru un respiro adânc și minți atent concentrate!


Uite cum se înșiră, în afara cutiei cu surprize oxygame toate acele board games care ne țin cu sufletul la gură!
Eu trei cărți, el trei, restul de trei participanți tot câte trei cărți fiecare, cu galbenii la vedere. Expediția specială e în mijloc - trofeul. Pornim în descoperire rând pe rând și cu toții așteptăm negoțul și angajarea la cât mai mulți galbeni, la cele 60 de personaje și la revendicarea navelor de expediție.


Așa începe provocarea Port Royal, desemnat câștigătorul Game Designer Award 2013, cu extensia Port Royal: Doar încă un contact.  Dar pentru noi nu e doar un joc al minții, în care miza sunt doar cărțile și strategiile câștigătoare de joc. În fiecare weekend, gazda este pierzătoarea meciului trecut, cea care pune în joc și miza reală - monede a câte 50 bani fiecare. Cu fiecare tranzacție și rulaj de cărți, se împart/schimbă și monede reale astfel încât, la final, cel mai norocos și cel mai iscusit câștigă adevărata "comoară a piraților". Astfel, jocurile de societate se transformă în jocuri de viață, jocuri în care cei mici (6ani+ pentru Port Royal) sunt introduși în șirul societății și în care învață că orice victorie este răsplătită. De aceeași povață au parte și cei mari, jocurile de societate provocându-ne să fim mai ambițioși, mai agili și mai luminați în acțiunile noastre.

Și, pentru că orice caz eșuat merită o a doua șansă, înainte de a se stabili gazda următoare și pierzătorul final, cei/cel care a reușit cel mai puțin să impresioneze guvernanții și au cea mai puțină influență în port, cu toții sunt provocați la ultimul meci.
Totul sau nimic, ne indică cubul Rubik! Contracronometru, bineînțeles! Cu a sa viziune tridimensională, prototipul din 1974 are să desemneze astăzi pe cel mai înțelept dintre toți. Cine reface cubul perfect, înșirând fețele corect, pe culorile corespunzătoare, câștigă miza.
Câștigătorul acestui joc nu doar că scapă de pedeapsa săptămânii, însă primește și o felie de pizza suplimentar, pizza cu care face cinste cel mai influent pirat și cel care a reușit să-i convingă cel mai bine pe guvernanți de abilitățile de căpitan, în timpul jocului de cărți.

O nouă săptămână înseamnă o nouă provocare! Cu totii așteptăm deznodământul cu sufletul la gură. Sau revanșa. Pierzătorul ultim al jocului anterior este în același timp ultimul care închide prima rundă al unui nou joc, în timp ce câștigătorul este primul care va rula cărțile.
Tu, pe cine provoci în următorul weekend? Ești gata să-ți demonstrezi abilitățile de super-capitan?


Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Comentarii

Postări populare