Mâna sus toți cei care economisiți energie! #EconomiiLaPuterea100 și zero preavize la energie.
Fiecare kW de energie consumată înseamnă o cantitate semnificativă de petrol procesat.
Petrolul este cel mai mare lider pe piața internațională în tot ceea ce privește consumul de energie, dar și în ceea ce privește poluarea globală, consumul de resurse naturale și pericolul împotriva sănătății.
Dacă asta nu înseamnă nimic pentru tine, cu siguranță este foarte important să respiri un aer curat și să ai venituri care să-ți acopere consumul la utilități și necesarul la viață, ceea ce e puțin probabil în condițiile în care taxele pe poluare, pe combustibili fosili și cele pe energie sunt tot mai mari. Iar eu una sunt sătulă să găsesc în contul de client E.ON preavize peste preavize și să-mi "sufle în ceafă" ideea că pot rămâne fără curent.
Nu degeaba marile puteri globale merg pe premiza "Nu fă mâine ceea ce poți face astăzi!" și optează tot mai des pentru consum de energie verde, pentru casa verde, mașină electrică și/sau pentru economia la energie electrică.
Maică-mea este maestru al economiilor, de la care am învățat că a fi cumpătat te face un om echilibrat din toate punctele de vedere, mai ales acum, de când m-am așezat la casa mea.
Fac și un pas mare pentru restul populației și pentru generațiile viitoare, dar mă pun și pe mine în prim plan și le ofer valori exemplu copiilor mei.
Și iată 5 motive pentru care am învățat să economisesc energie:
- scad prețul la facturi - pe baza unei medii pe cap de locuitor, fiecare kW neconsumat de mine este atribuit în mod automat altui cetățean și dacă nici el nu depășește acea limită, costurile ar putea scădea implicit; ba chiar s-ar fi pus problema ca E.ON să ofere cetățenilor banii înapoi pe kilowații neconsumați, celor care au un consum echilibrat și nu depășesc media de consum;
- ajut/nu promovez procesarea și consumul la infinit de resurse naturale(petrol);
- promovez energia durabilă, verde;
- ajut la economisirea energiei și pentru generațiile viitoare;
- sunt un pioner ce luptă pentru grijă sustenabilă a mediului;
- susțin un aer respirabil, oxigenat;
Iată așadar de ce îți recomand și ție să fii un consumator și un cetățean responsabil, echilibrat în consumul de energie, și să economisești cu fiecare ocazie. Îți ofer și idei despre cum fac eu asta și pe care le poți aplica si tu cu ușurință. Nu te costă nimic și nu-ți reduci deloc din confortul propriu.
1. Când mă trezesc dimineața și îmi fac tabieturile, închid apa atunci când nu am nevoie efectivă de apă. N-o las să curgă în van. Reduc astfel consumul de energie pe care centrala îl utilizează pentru a produce apă caldă. De asemenea, în timpul zilei, la spălatul mâinilor folosesc exclusiv apă rece.
2. Părul este mai frumos, mai suplu și mai hidratat dacă folosesc apă rece. Așadar, atunci când îmi spăl exclusiv părul, opresc apa între șamponări, iar la clătire folosesc apă rece.
3. Fac baie în loc de duș. Pun în cadă cantitatea de care am nevoie și nu las dușul să curgă necontenit, iar asta mă ajută să economisesc și apă, și energie.
4. Când spăl vasele le clătesc de asemenea cu apa rece. Nu am o sensibilitate aparte, iar clătirea este mult mai ușoară și mai rapidă.
5. Când gătesc am ochiul foarte format, așa că opresc ochiul/plita/cuptorul în ultimele 10 minute și asta pentru că acea căldură se păstrează minute în șir după oprirea electrocasnicelor, asigurând coacerea completă a preparatelor.
6. Atunci când stau la laptop sau la televizor nu stau și cu lumina aprinsă. Evit astfel și să-mi obosesc ochii, care oricum nu sunt prea fericiți când stau cu capul în telefon/televizor/calculator, chiar și pentru puțin timp.
7. Când citesc seara sau scriu pe maculatură, folosesc o lampă de veghe în detrimentul iluminării cu becuri clasice. Și de 4 ani am înlocuit toate becurile tradiționale cu cele economice, care mă ajută și să economisesc energie și au și o durată de viață mai mare.
8. Folosesc aparate de stilizare, electronice și electrocasnice cu un consum mic de energie și cu senzori de oprire.
Deseori evit uscatul cu feonul deoarece acesta ajută la degradarea firului de păr și implicit, consumul de energie este diminuat de la o utilizare la alta. De asemenea las și rufele să se usuce de la sine, organizându-mă corespunzător. Dacă afară e prea frig, înșir hainele pe marginea scaunelor sau le agăț deasupra caloriferelor.
Senzorii de oprire ajută la stingerea automată a dispozitivelor prevenind incidentele neplăcute și consumul anost de energie.
9. Mi-am izolat casa cu materiale corespunzătoare, iar dacă ești la început de drum, poți opta chiar pentru una ecologică, din materiale prietenoase.
Din acest motiv am întotdeauna o temperatură constantă în căminul meu, de 20-21°C. De asemenea, atunci când este frig, nu mă grăbesc să dau drumul la centrală. Prefer să pun ceva în plus pe mine atunci când îmi este rece, decât să dau drumul la centrală și să stau în pantaloni scurți. Iar asta nu reprezintă doar economie de energie, ci e benefic și pentru sănătatea mea, căci schimbul climatic în timpul iernii, atunci când ies din casă, nu-mi afectează sănătatea, iar casa corespunzător izolată îmi menține răcoare în casă chiar și vara.
10. Cu riscul de a fi considerată o comunistă, eu sunt anti-electrocasnice total inutile, precum reșourile, aparatele de condiționat, aerotermele și cuptoarele cu microunde.
Reșourile, aerotermele și aparatele de condiționat au un consum extrem de ridicat, așa că prefer să fac cele menționate anterior. Cât despre cuptorul cu microunde, nu doar că radiază mâncarea, dar prefer mâncarea gătită și mereu proaspătă, mult mai bună și mai ușor de asimilat de către organismul meu.
11. Dacă tot vorbeam despre gătit, țin să menționez că gătesc strict cât consum. Porțiile mari nu doar că necesită timp mai mari de gătit, implicit și energie, dar risc să risipesc mâncare. Nici nu mă dau în vânt să experimentez mâncăruri aparte când pot fi un eșec total. Optez pentru mâncăruri simple, eventual tradiționale, cărora le știu rețeta cu precizie și pentru care nu am nevoie de timpi îndelungați de preparare. Și timpul pierdut e o risipă importantă!
12. Ce ne-am face fără tehnologie? Dar fără energie?
De mai bine de un an dețin încărcătoare solare portabile care mă ajută să-mi încarc bateria la telefon fără pic de conexiune la priză. Le pot lua și în călătorii, iar astfel sunt mai ușurată că nu depind de o priză și de prezența energiei electrice.
Și dacă nu simt nevoia, nu folosesc constant dispozitivele pe care le dețin, la fel cum limitez uzul a mai multe dispozitive la unul singur.
13. Părinții te-au mințit! Nu există Bau-Bau! De accea niciodată nu dorm cu lumina aprinsă, nici măcar cu lampa de veghe. Și de multe ori când merg seara la baie mă folosesc de lanterna telefonului.
14. Folosesc aspiratorul doar o dată pe săptămână și apelez zilnic la clasica mătură. Rapid și economic, căci mătura n-a omorât pe nimeni, chiar și în secolul tehnologiei!
15. Am în plan achiziția unui sistem de energie pe bază de senzori. Adică în locul scuzei permanente "Ups! Am uitat lumina aprinsă!", senzorii aceștia au o funcție inteligentă și aprind becurile doar atunci când e mișcare. În lipsa mișcării, becurile se sting automat.
16. În loc să stau zece ore pe zi cu ochii în telefon sau în calculator, pe Facebook sau la tenelovele și drame, citesc o carte, o revistă, dezvoltãndu-mi astfel și cultura. Nu, asta nu mă face o tocilară sau o babă, ci dimpotrivă! Mă ajută să mă dezvolt personal și profesional.
Ba mai mult! Mi-am luat și două animale de companie care să mă țină ocupată în tot timpul liber.
17. Spăl rufele cam o dată la două săptămâni. Ca în orice casă, se adună rufe destul de multe, dar nu-i recomandat să le spăl pe toate la un loc. Și tu știi asta!
În două săptămâni am timp să strâng haine în diverse culori, diferite materiale, astfel încât să pun în mașină cantitatea de haine pe care aceasta o poate spăla. Nu pornesc niciodată mașina de spălat pentru două haine, ceea ce nu înseamnă decât risipă curată. Respect în același timp și indicațiile de pe etichetă, privind programul de spălare. Folosesc deseori și detergenți ecologici, prietenoși cu pielea mea și cu mediul înconjurător.
18. Dacă aș locui la casă, pe lângă faptul că aș opta pentru o casă ecologică, știi ce-aș face în loc să-mi montez un aer condiționat? Mi-aș face un acoperiș verde sau mi-aș decora o fațadă (cea mai expusă la soare) cu iederă. Iedera nu necesită condiții ample de întreținere, iar rolul ei nu este pur estetic. Vara menține răcoarea, pentru că nu lasă razele să pătrundă în interior, iar iarna nu lasă frigul să răcească pereții.
Iată așadar 18 idei de economie generală și în special de economie la energie, prin puterea provocării E.ON și a inițiativei #EconomiiLaPuterea100. Există peste 100 de modalități prin care poți îmbina utilul cu plăcutul și în același timp să economisești energie, dar și resurse variate, contribuind la crearea unui mediu mai plăcut, în primul rând pentru tine și pentru copiii tăi, și mai apoi pentru generațiile viitoare.
Le poți aplica și tu, iar efectele le vei vedea după prima factură, când factorul economic îți va arăta că poți avea resurse mai multe și pentru hobby-uri, călătorii sau alte plăceri nevinovate și 0 preavize de plată.
Trebuie doar să-ți dorești să fii parte din comunitatea verde, care luptă pentru o viață mai echilibrată, mai sănătoasă și non-toxică.
Petrolul este cel mai mare lider pe piața internațională în tot ceea ce privește consumul de energie, dar și în ceea ce privește poluarea globală, consumul de resurse naturale și pericolul împotriva sănătății.
Dacă asta nu înseamnă nimic pentru tine, cu siguranță este foarte important să respiri un aer curat și să ai venituri care să-ți acopere consumul la utilități și necesarul la viață, ceea ce e puțin probabil în condițiile în care taxele pe poluare, pe combustibili fosili și cele pe energie sunt tot mai mari. Iar eu una sunt sătulă să găsesc în contul de client E.ON preavize peste preavize și să-mi "sufle în ceafă" ideea că pot rămâne fără curent.
Nu degeaba marile puteri globale merg pe premiza "Nu fă mâine ceea ce poți face astăzi!" și optează tot mai des pentru consum de energie verde, pentru casa verde, mașină electrică și/sau pentru economia la energie electrică.
Maică-mea este maestru al economiilor, de la care am învățat că a fi cumpătat te face un om echilibrat din toate punctele de vedere, mai ales acum, de când m-am așezat la casa mea.
Fac și un pas mare pentru restul populației și pentru generațiile viitoare, dar mă pun și pe mine în prim plan și le ofer valori exemplu copiilor mei.
Și iată 5 motive pentru care am învățat să economisesc energie:
- scad prețul la facturi - pe baza unei medii pe cap de locuitor, fiecare kW neconsumat de mine este atribuit în mod automat altui cetățean și dacă nici el nu depășește acea limită, costurile ar putea scădea implicit; ba chiar s-ar fi pus problema ca E.ON să ofere cetățenilor banii înapoi pe kilowații neconsumați, celor care au un consum echilibrat și nu depășesc media de consum;
- ajut/nu promovez procesarea și consumul la infinit de resurse naturale(petrol);
- promovez energia durabilă, verde;
- ajut la economisirea energiei și pentru generațiile viitoare;
- sunt un pioner ce luptă pentru grijă sustenabilă a mediului;
- susțin un aer respirabil, oxigenat;
Iată așadar de ce îți recomand și ție să fii un consumator și un cetățean responsabil, echilibrat în consumul de energie, și să economisești cu fiecare ocazie. Îți ofer și idei despre cum fac eu asta și pe care le poți aplica si tu cu ușurință. Nu te costă nimic și nu-ți reduci deloc din confortul propriu.
18 idei despre cum economisesc energie și pe care le poți aplica și tu.
1. Când mă trezesc dimineața și îmi fac tabieturile, închid apa atunci când nu am nevoie efectivă de apă. N-o las să curgă în van. Reduc astfel consumul de energie pe care centrala îl utilizează pentru a produce apă caldă. De asemenea, în timpul zilei, la spălatul mâinilor folosesc exclusiv apă rece.
2. Părul este mai frumos, mai suplu și mai hidratat dacă folosesc apă rece. Așadar, atunci când îmi spăl exclusiv părul, opresc apa între șamponări, iar la clătire folosesc apă rece.
3. Fac baie în loc de duș. Pun în cadă cantitatea de care am nevoie și nu las dușul să curgă necontenit, iar asta mă ajută să economisesc și apă, și energie.
4. Când spăl vasele le clătesc de asemenea cu apa rece. Nu am o sensibilitate aparte, iar clătirea este mult mai ușoară și mai rapidă.
5. Când gătesc am ochiul foarte format, așa că opresc ochiul/plita/cuptorul în ultimele 10 minute și asta pentru că acea căldură se păstrează minute în șir după oprirea electrocasnicelor, asigurând coacerea completă a preparatelor.
6. Atunci când stau la laptop sau la televizor nu stau și cu lumina aprinsă. Evit astfel și să-mi obosesc ochii, care oricum nu sunt prea fericiți când stau cu capul în telefon/televizor/calculator, chiar și pentru puțin timp.
7. Când citesc seara sau scriu pe maculatură, folosesc o lampă de veghe în detrimentul iluminării cu becuri clasice. Și de 4 ani am înlocuit toate becurile tradiționale cu cele economice, care mă ajută și să economisesc energie și au și o durată de viață mai mare.
8. Folosesc aparate de stilizare, electronice și electrocasnice cu un consum mic de energie și cu senzori de oprire.
Deseori evit uscatul cu feonul deoarece acesta ajută la degradarea firului de păr și implicit, consumul de energie este diminuat de la o utilizare la alta. De asemenea las și rufele să se usuce de la sine, organizându-mă corespunzător. Dacă afară e prea frig, înșir hainele pe marginea scaunelor sau le agăț deasupra caloriferelor.
Senzorii de oprire ajută la stingerea automată a dispozitivelor prevenind incidentele neplăcute și consumul anost de energie.
9. Mi-am izolat casa cu materiale corespunzătoare, iar dacă ești la început de drum, poți opta chiar pentru una ecologică, din materiale prietenoase.
Din acest motiv am întotdeauna o temperatură constantă în căminul meu, de 20-21°C. De asemenea, atunci când este frig, nu mă grăbesc să dau drumul la centrală. Prefer să pun ceva în plus pe mine atunci când îmi este rece, decât să dau drumul la centrală și să stau în pantaloni scurți. Iar asta nu reprezintă doar economie de energie, ci e benefic și pentru sănătatea mea, căci schimbul climatic în timpul iernii, atunci când ies din casă, nu-mi afectează sănătatea, iar casa corespunzător izolată îmi menține răcoare în casă chiar și vara.
10. Cu riscul de a fi considerată o comunistă, eu sunt anti-electrocasnice total inutile, precum reșourile, aparatele de condiționat, aerotermele și cuptoarele cu microunde.
Reșourile, aerotermele și aparatele de condiționat au un consum extrem de ridicat, așa că prefer să fac cele menționate anterior. Cât despre cuptorul cu microunde, nu doar că radiază mâncarea, dar prefer mâncarea gătită și mereu proaspătă, mult mai bună și mai ușor de asimilat de către organismul meu.
11. Dacă tot vorbeam despre gătit, țin să menționez că gătesc strict cât consum. Porțiile mari nu doar că necesită timp mai mari de gătit, implicit și energie, dar risc să risipesc mâncare. Nici nu mă dau în vânt să experimentez mâncăruri aparte când pot fi un eșec total. Optez pentru mâncăruri simple, eventual tradiționale, cărora le știu rețeta cu precizie și pentru care nu am nevoie de timpi îndelungați de preparare. Și timpul pierdut e o risipă importantă!
12. Ce ne-am face fără tehnologie? Dar fără energie?
De mai bine de un an dețin încărcătoare solare portabile care mă ajută să-mi încarc bateria la telefon fără pic de conexiune la priză. Le pot lua și în călătorii, iar astfel sunt mai ușurată că nu depind de o priză și de prezența energiei electrice.
Și dacă nu simt nevoia, nu folosesc constant dispozitivele pe care le dețin, la fel cum limitez uzul a mai multe dispozitive la unul singur.
13. Părinții te-au mințit! Nu există Bau-Bau! De accea niciodată nu dorm cu lumina aprinsă, nici măcar cu lampa de veghe. Și de multe ori când merg seara la baie mă folosesc de lanterna telefonului.
14. Folosesc aspiratorul doar o dată pe săptămână și apelez zilnic la clasica mătură. Rapid și economic, căci mătura n-a omorât pe nimeni, chiar și în secolul tehnologiei!
15. Am în plan achiziția unui sistem de energie pe bază de senzori. Adică în locul scuzei permanente "Ups! Am uitat lumina aprinsă!", senzorii aceștia au o funcție inteligentă și aprind becurile doar atunci când e mișcare. În lipsa mișcării, becurile se sting automat.
16. În loc să stau zece ore pe zi cu ochii în telefon sau în calculator, pe Facebook sau la tenelovele și drame, citesc o carte, o revistă, dezvoltãndu-mi astfel și cultura. Nu, asta nu mă face o tocilară sau o babă, ci dimpotrivă! Mă ajută să mă dezvolt personal și profesional.
Ba mai mult! Mi-am luat și două animale de companie care să mă țină ocupată în tot timpul liber.
17. Spăl rufele cam o dată la două săptămâni. Ca în orice casă, se adună rufe destul de multe, dar nu-i recomandat să le spăl pe toate la un loc. Și tu știi asta!
În două săptămâni am timp să strâng haine în diverse culori, diferite materiale, astfel încât să pun în mașină cantitatea de haine pe care aceasta o poate spăla. Nu pornesc niciodată mașina de spălat pentru două haine, ceea ce nu înseamnă decât risipă curată. Respect în același timp și indicațiile de pe etichetă, privind programul de spălare. Folosesc deseori și detergenți ecologici, prietenoși cu pielea mea și cu mediul înconjurător.
18. Dacă aș locui la casă, pe lângă faptul că aș opta pentru o casă ecologică, știi ce-aș face în loc să-mi montez un aer condiționat? Mi-aș face un acoperiș verde sau mi-aș decora o fațadă (cea mai expusă la soare) cu iederă. Iedera nu necesită condiții ample de întreținere, iar rolul ei nu este pur estetic. Vara menține răcoarea, pentru că nu lasă razele să pătrundă în interior, iar iarna nu lasă frigul să răcească pereții.
Iată așadar 18 idei de economie generală și în special de economie la energie, prin puterea provocării E.ON și a inițiativei #EconomiiLaPuterea100. Există peste 100 de modalități prin care poți îmbina utilul cu plăcutul și în același timp să economisești energie, dar și resurse variate, contribuind la crearea unui mediu mai plăcut, în primul rând pentru tine și pentru copiii tăi, și mai apoi pentru generațiile viitoare.
Le poți aplica și tu, iar efectele le vei vedea după prima factură, când factorul economic îți va arăta că poți avea resurse mai multe și pentru hobby-uri, călătorii sau alte plăceri nevinovate și 0 preavize de plată.
Trebuie doar să-ți dorești să fii parte din comunitatea verde, care luptă pentru o viață mai echilibrată, mai sănătoasă și non-toxică.
Comentarii
Trimiteți un comentariu