Vânătoarea de desene animate. Dumbrava mea, casa tuturor.

by - luni, iulie 15, 2019

Generația mea a fost o împătimită a desenelor animate. N-am cum să uit că pe la 7 ani mă trezeam dimineața, în jurul orei 6, pentru a-mi viziona o parte din desenele animate favorite de pe Carton Network, precum Scooby Doo, Familia Flinstones sau Fetițele Powerpuff. Nu am fost niciodată o fire matinală, dar extazul acela că se redifuzează episoadele mele favorite, cu toate acele personaje care salvează lumea în fel și chip, reprezenta parte a fantasticului care mă făcea dornică să devin eroul planetei din care fac parte. De aceea, dintre toate serialele și filmele vizionate în toată existența mea, desenele animate rămân aparițiile care și-au pus amprenta și pe care le vizionez oricând cu mare plăcere. Fratele meu a vizionat desene animate până la vârsta de 25 ani, semn că privitul desenelor animate este un fapt constructiv, dar și o tradiție de familie. 

Craig și Dumbrava este o nouă animație pe placul copiilor de astăzi, animație care-i inspiră la rândul lor să fie supereroi pentru comunitățile din care fac parte. Noile episoade s-au lansat pe 8 iulie, începând cu ora 12:40 și serialul poate fi vizionat de întreaga familie de luni până vineri, pe Cartoon Network. Sunt lucruri noi de învățat și povețe captivante pentru întreaga familie. 
Animația îl are în prim plan de puștiul Craig de doar nouă ani și întreaga sa gașcă de prieteni, care se refugiază deseori în vecinătatea școlii, zonă cunoscută sub denumirea de Dumbravă - o zonă "sălbatică" unde se întâmplă multe peripeții cărora le găsesc soluții inovatoare. Animația este deopotrivă printre preferatele părinților deoarece nu expune scene de violență, de supranatural, ci ancorează copiii în lumea reală, învățându-i să găsească soluții care să le dezvolte creativitatea și comportamentul civilizat față de ei însuși, de oamenii din jur, cât și față de mediul înconjurător.
Seria aceasta de desene animate îmbină fantasticul cu povețele pe care orice copil le poate memora cu ușurință, într-o lume ideală și palpitantă care se naște prin sufletul unui copil.



Dumbrava mea, casa tuturor.

Vizionând prima serie din Craig și Dumbrava cât și din desenele copilăriei mele am învațat multe lucruri care m-au făcut ceea ce sunt astăzi. Fiecare colț de stradă reprezintă acea "dumbravă magică" pe care avem obligația să o protejăm. Nu există o a doua planetă care ne-ar putea fi casă și nici nu mă văd adaptându-mă prea ușor în altă dimensiune din Calea Lactee. 
Și astfel  îmi aduc aminte de casa copilăriei mele, de sătucul acela în care nu trăiesc mai mult de patruzeci de familii, care este străbătut de un mic râu și care este bogat în case pitorești, peisaje naturale și tradiții. Asta este amintirea din trecutul meu.
Timpul, modernismul și poluarea și-au pus amprenta asupra acelui loc desprins din desene animate, care pe timp ce trece e captivat tot mai mult de praf și fum. Defrișările de pădure au redus din aerul acela proaspăt și oxigenat care mă băga în pat înainte de ora zece, dar și din zonele acelea verzi și minunate unde mergeam la picnic cu familia, unde mă jucam cu ceilalți copii de vârsta mea și unde trăiam toate acele experiențe "supranaturale". Iar asta mi-a arătat că orice colț de lume, indiferent de poziționarea sa pe hartă sau de popularitate are nevoie de o mână de ajutor. 

Modul în care Craig și prietenii săi gestionează fiecare experiență mi-au arătat că trebuie să mă gândesc de zece ori dacă să pun un anumit lucru în practică și dacă acest lucru e benefic pentru mine și pentru cei din jur. Un simplu gest simbolic, precum înființarea și participarea în campaniile de voluntariat privind igienizarea zonelor sau simplul gest de a arunca deșeurile la coș, și nu pe jos  (cum se întâmplă frecvent în zilele noastre), transformă dumbrava mea în frumusețea generațiilor viitoare, ajută la protejarea resurselor naturale, a vegetației, a apelor, a aerului curat și a peisajului unic în lume. Pământul acesta nu este doar casa mea, ci casa tuturor! Nu trebuie să avem super puteri pentru a salva Pământul și omenirea! Este suficient să mă implic printr-un gest care nu mă costă practic nimic și să ajut la menținerea curățeniei în zona în care trăiesc, cât și în cele în care aleg să călătoresc. 


Ca și noi oamenii de altfel, vietățile formează propria lor comunitate și sunt parte a mediului înconjurător. De la simplele albine care ajută la polenizare și la crearea unor elixiruri pentru sănătate, până la animale și zeci de alte vietăți, existența lor nu este întâmplătoare. Prefer să le evit atunci când nu le cunosc și să nu le fac rău. Un rău se face ușor, dar iată că nu-i dificil nici să faci un bine! Revenind la ideea de mai sus, în loc să arunc mucuri de țigară pe jos, gumă, pungi sau PET-uri, pe care vietățile le-ar putea consuma în căutare de hrană, prefer să arunc aceste deșeuri la coș și, atunci când am pâine uscată, o fărămițez fie în parc, fie pe marginea geamului, pentru a le veni în ajutor porumbeilor și vrabiuțelor. Obișnuiam să construiesc păsărilor și căsuțe din lemn, pe care le puneam în copaci, pentru a se putea adăposti în caz de vreme rea, fapt ce-l puteți face și voi alături de copii, părinți. Este o activitate senzațională care-i apropie pe cei mici de natură, le consolidează dragostea față de aproapele nostru și îi ajută să fie mai implicați în comunitate prin gesturi mici, dar bune. 

Cum de curând m-am mutat la bloc, anul acesta am venit și cu o nouă inițiativă în rândul vecinilor care s-au dovedit a fi mai mult decât încântați să tranforme priveliștea din spatele blocului, acolo unde e o mică dumbravă plină de copaci și verdeață, dar care tinde să se degradeze încet și trist din cauza deșeurilor. Am propus să intervenim fiecare după puteri și să o transformâm într-o pată de culoare.
Am adunat semnături pentru proiectul nostru și ne-am întrunit ca să stabilim care ne sunt atribuțiile fiecăruia. Am strâns toate deșeurile și ulterior am decis să contribuim fiecare cu câteva semințe de flori, fie cumpărate, fie provenite din plantațiile proprii, pe care le-am plantat ulterior de-a lungul aleei ce face trecerea de la stradă în scară și viceversa. Le udăm și le curățăm prin rotație astfel încât plantele să se dezvolte armonios și să creeze un mediu relaxant, frumos și sănătos. Nimeni nu mai aruncă deșeuri la voia întâmplării, ceea ce nu poate decât să ne bucure, fiind un nou pas spre civilizație.
Iar asta a devenit treptat un exemplu pentru blocurile vecine, care par treptat să ne urmeze exemplul. Și împreună facem cartierul mai frumos și orașul mai curat și mai primitor pentru toți turiștii care aleg să poposească în orașul meu. 
Ne-am propus să facem același lucru și pentru parcul de copii din apropiere: să plantăm plante, arbori, să vopsim băncile și ansamblurile de joacă, etc.

Într-o comunitate vastă de supereroi, gesturile mici rescriu un nou capitol pentru întreg Pământul. Fii și tu un supererou indiferent de vârstă, pentru dumbrava din apropierea casei tale!

You May Also Like

0 comments