Sterilizarea pisicilor - Simptome. Doctor. Alimentație. Îngrijire.

De când blănoşii au pătruns la mine în familie m-au învățat multe lucruri - cum să fiu mai responsabilă, ce înseamnă să fiu parinte și cum să le deslușeasc nevoile astfel încât să conviețuim liniștiți. Dar am făcut și greșeli, greșeli pe care vreau să le împărtășesc cu voi, cei care vă doriți o pisică sau care ați adoptat/cumpărat una recent, în speranța că vă vor fi ghid pentru începători.


În urmă cu câteva zile o prietenă căuta un psiholog de pisici. Nu râdeți! În sinea ei, fiind prima dată când s-a confruntat cu o asemenea problemă, nu a știut exact ce se întâmplă și de ce. Al ei motan intrase într-o stare ciudată: bocifera, se gudura de tot ce apuca și urina pe la colțuri și pe lucruri, după ce s-a întâlnit pentru prima dată cu o altă pisică. Și după doi ani în care nu reacționase în acest mod. Pentru cineva care are experiență știe că acestea sunt semnele intrării în călduri, fapt ce nu e deloc plăcut nici pentru pisica care-și caută partenerul timp de aproximativ 8 zile, și nici pentru proprietar care trebuie să suporte sunetele înfiorătoare și comportamentul "deosebit". Singura modalitate de a preveni acest lucru sau de a-l împiedica să se mai repete este sterilizarea.


  • Simptome


Pisicile mele au intrat în călduri după un an. Cele maidaneze pot intra în călduri și de la 4 luni, asta pentru că au contact mai des cu alte pisici care își fac ciclul la rândul lor. Motivul pentru care ai mei au intrat în călduri e pentru că i-am scos afară, în spatele blocului, doar pentru 15-30 minute zilnic. Au dat în mod inevitabil de mirosul altor pisici și s-a produs minunea. Să nu mai spun de bacteria pe care a luat-o motanul meu, în mod întâmplător. Aici vă ofer și primul sfat - nu scoateți pisica afară dacă nu e sterilizată și vaccinată, deoarece poate lua bacterii chiar și fără un contact direct cu o altă pisică, doar de la cum se gudură de un copac sau când miroase iarba. Asta pe lângă faptul că ea va simți urina altor pisici și va începe în scurt timp să intre în călduri. În plus, o dată trecută prin acest fapt, pisica va reintra in starea de "meditație" mult mai frecvent. Dacă pisicile de exterior au numite sezoane de împerechere, datorită luminii artificiale (zic specialiștii), pisica de apartament intră în călduri mult mai des. De aceea sterilizarea e cea mai bună opțiune.


Am dus lupte seculare. Pisica nu dormea zi și noapte când intra în revelație, abia dacă mânca, tremura când dormea și scotea sunetele pe care le scoate un porc când este tăiat (pe bune). Pentru un timp scurt am devenit vedetele cartierului și mă mir că nu ne-a bătut nimeni la ușă. Am descoperit atunci anticoncepționalele pentru pisici, pe care nu le recomand mai mult decât o singură dată, în caz de mare urgență. Și o să vă povestesc și de ce.

  • Alegerea doctorului

În decembrie 2019, un prieten mi-a spus că e în legătură cu un medic care efectuează sterilizări printr-o campanie gratuită. M-am bucurat într-un fel și am dat să-l contactez conform celor vorbite. Lipsa lui de timp, supremația și non-şalanța cu care ne-a vorbit, atitudinea, m-a făcut să renunț la dorința de a o sterliza pe moment. El ne trata cu "POATE am timp", dar mi s-a părut o lipsă totală de profesionalism să mă plimbe cu incertitudine pe drumuri, cu două pisici, până într-un sat din apropiere. Dacă atitudinea sa nu a fost deloc corespunzătoare față de mine, m-a pus pe gânduri in ceea ce privește intervenția pe care o poate face el. Și vă recomand și vouă să faceți la fel. Sterilizarea poate fi gratuită pentru noi, însă aceste campanii sunt finanțate de primării, de programe europene, astfel că doctorii își vor primi partea lor de "afacere". Nu vă lăsați călcați în picioare și nu vă expuneți companionul unui tratament inuman, și nici pe voi.


După acest pas, pisi a intrat iar în călduri, fix la începutul lunii ianuarie când plănuiam pe cont propriu să mă adresez unui alt medic. Am ascultat părerile celor din jurul meu care-şi sterilizaseră pisicile, am căutat și păreri ale cabinetelor veterinare și m-am rezumat la doamna doctor Andreea Moisă, medic veterinar a cabinetului Rin Tin Tin.
Era a 4-a oară când, din păcate, pisi trebuia "alimentată cu anticoncepționale". Dar corpul ei nu mai vroia. Îmi făcea diaree, pe care inițial am pus-o pe seama diversificării alimentare. Am întrerupt bineînțeles tratamentul și m-am adresat farmaciei cabinetului, urmând ca în acea perioadă să facem și programarea.

Cum a fost experiența cu sterilizarea pisicii

A fost cea mai horror dimineață din 2020. M-am trezit devreme, pe când a meu a plecat cu ea la cabinet. Sunt slabă, așa ca am izbucnit în plâns făcându-mi sute de mii de scenarii despre ce s-ar putea întâmpla și mă rugam să revină cu bine acasă. Nu-mi păsa nici că aveam examen la cel mai nesuferit profesor, nici nu conta nota, nimic.


La ora două mă sunase al meu după ce la rândul său fusese sunat de doamna doctor să-i comunice cum a decurs operația, care a dat o dovadă extremă de profesionalism de la început și până la final.
 Atunci am aflat și că făcuse infecție la ovare din cauza pastilelor, posibil și motivul pentru care era agitată mai mereu când venea vorba de mers la nisip și episoadele de diaree. Odată cu sterizarea și extirparea ovarelor s-a dus și infecția pe care o făcuse de la pastile și care i-ar i amenințat viața dacă nu aș fi sterilizat-o la timp. Sunt pisici care nu reacționează negativ nici după ani de pastile, dar și pisici pentru care două rânduri de pastile pot fi fatale.


La ora 16:00 a adus-o acasă, amețită, dezorientată. I s-a pus şi o hăinuță din bumbac pentru a evita să se lingă acolo. Unii folosesc guler, dar hăinuța mi s-a părut mult mai comodă pentru ea (nu că ea ar fi fost încântată). Se mișca lent, ce mânca vomita (din cauza anesteziei), motiv pentru care câteva zile (cam două) am ajutat-o noi să se deplaseze. Timp de 3 zile consecutiv am dus-o la cabinet pentru tratament post-operator, timp în care doamna doctor verifica şi incizia. M-am bucurat că s-au folosit fire reabsorbante care se topesc singure, astfel că nu a fost nevoie de scoaterea lor după 14 zile (sau la recomandarea medicului).


A trecut mai bine de o lună de atunci şi pisica s-a recuperat grozav. E recomandat ca o lună - o lună jumătate să nu spalați pisica pentru a nu afecta zona.
Ea e la fel ca înainte. Nu este agresivă așa cum se întâmplă cu unele și e plină de poftă de viață.


  • Alimentație

Îmi făceam "filme" pe partea de alimentație, mai ales că știam că se recomandă ca după sterilizare să mănânce mancare de pisici sterile, pentru a evit blocajele renale și îngrăşarea pisicii.
Mâncarea de sterile are mai puține proteine, iar pisica mea caută mereu opusul și diversificarea. Încercasem în trecut, de curiozitate, mâncare de sterile și nu a acceptat-o nicicum.




Doamna doctor mi-a zis cel puțin în primul an și mai ales dacă nu văd schimbări de proporții, să nu-i schimb regimul alimentar.
M-am bucurat, așa că de curând am primit și bunătăți noi marca Bucher's de la Nova Pet Food, de care cei doi sunt mega încântați. Avem granulele cu pui pe care el le savurează din plin și conservele suculente de carne cu diferite arome (miel, pui, somon) pe care ea le savurează chiar și din... conservă (după cum puteți observa).
Iar cireaşa de pe tort sunt recompensele pentru păr și blană, care nu doar că le ajută să aibă blana mai lucioasă, mai deasă, însă previne căderea excesivă a blanei și acumularea ghemotoacelor de blană în stomac.


Îmi place că granulele au un sistem de prindere cu scai care le ajută să-și mențină prospețimea cât mai mult timp. Pungile clasice cu granule fie nu au deloc un sistem de închidere, fie au un zipper care la un moment dat nu mai face contact prea bine.
În ceea ce privește consevele cu o astfel de cantitate, recomamd să portionați mâncarea și să păstrați la temperatura camerei (ferită de surse de căldură) porția de o zi. Restul păstrați la rece.



Am primit și o jucărie pe care cei doi o amețesc de zor și nisip silicat. Spre deosebire de cel clasic, nisipul silicat nu trebuie curățat de fiecare dată când pisica își face nevoile. Luați doar fecalele, urmând să schimbați întreg nisipul la 2-3 săptămâni. Silicatul nu "sare" prin casă când pisica își face nevoie, deci nu va umple casa de nisip. În plus, fiind un absorbant excelent, blochează și mirosul. Recomand însă să vă învățați pisicile cu acet tip de nisip încă de la început, pentru că există șanse ca ulterior pisica să nu-l accepte (de pildă, ale mele se sperie și îl refuză ca atare, motiv pentru care îl combin cu cel clasic).


Și, pe final, vă recomand să vă achiziționați provizii pentru pisici din magazinele online, respectiv din magazinul Nova Pet Shop, de unde puteți achiziționa întreg necesarul la prețuri mult mai mici ca în magazinele obișnuite. Găsiți aici tot necesarul de care aveți nevoie, plus oferte mâncare pentru pisică și nu numai, care se vor resimți pe termen lung.


Și nu uitați că sterilizarea le ajută pe pisici nu doar să nu facă pui nedoriți, care ajung să fie abandonați, ci și să scapati de "sindromul Miron" (cum i-am poreclit simptomele atunci când ea îmi intra în călduri). Totodată sterilizarea e benefică și pentru a preveni o serie de afecțiuni de sănătate și prelungește durata lor de viață. Iar medicul ales cum se cuvine vă oferă și vouă stabilitate psihică și pisicii o recuperare rapidă.

Să vă fie de folos!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare