Ghidul cumpărătorului responsabil în vremurile Corona

by - vineri, aprilie 03, 2020

Ursul nu golește niciodată pădurea de resurse. Ce să facă el cu toată pădurea și cu atâtea resurse felurite, unele de care nici nu are nevoie sau pe care nu știe să le folosească? În pădure vor fi mereu suficiente resurse pentru orice specie. 
Când simte pericolul, ursul întră în alertă. Nu se grăbește, nu-l caută pe răufăcător, ci se retrage într-un loc sigur, până trece primejdia. Astfel își salvează pielea și-i asigură speciei mai multă longevitate. Stă liniștit, hibernează, se protejează. Astfel, mediul îți păstrează în permanență acel echilibru necesar. Și, când toate lucrurile revin la normal, ursul iese din bârlog și umblă liniștit prin pădure, să-și facă tabieturile obișnuite.

Hai să fim și noi ca ursul! Nu înseamnă că trebuie să ne mutăm în pădure sau să-l căutăm pe Moș Martin, să-l întrebăm cum se adaptează el la vremurile Corona. Ci să conștientizăm că trebuie și că ne putem îngriji de noi înșine și de cei dragi, chiar și în aceste vremuri grele, din confortul casei proprii. Să nu ne expunem inutil și să acționăm responsabil, chiar și când vine vorba de cumpărături alimentare și non-alimentare!


Ghidul cumpărătorului responsbil în vremurile Corona 

1. Cumpăr online, plătesc cu cardul
Au trecut 4 săptămâni de când eu și familia mea stăm acasă. Ieșim doar pentru priorități cu adevărat necesare (medic, unele cumpărături ce nu mai pot aștepta sau doar până jos, în fața blocului, după curier). Mulți dintre curieri vin acum direct la ușa și ne lasă coletele pe preș. E mai sigur pentru ambele părți.
Fac comenzi online de peste doi ani. Și nu mă deranjează să fac acest lucru în continuare, dimpotrivă! E mai comod să comanzi online cu livrare acasă și știu că, dacă stăm cu toții acasă acum, vom avea ocazia să ne întoarcem mai repede la activitățile și la viața de odinioară. O consider o dovadă de dragoste și de responsabilitate pentru cei care ne-au crescut, o dovadă de iubire pentru oamenii la care ținem cu adevărat și o modalitate prin care, prin confortul nostru, ne protejăm pe noi înșine. Sunt zeci de magazine online de unde ne putem aproviziona cu cele necesare. Plătesc cu cardul pentru a evita contactul fizic. Tranzacțiile sunt sigure, rapide și transparente.

2. Responsabilitate
Când ieșim la cumpărături nu ne lipsesc măștile și mănușile. N-or fi ele estetice însă, în acest moment, sănătatea este mai presus de orice. Vom avea timp și de modă!
Mă raportez la magazinele din jurul casei și, cu putință, la producătorii locali. Privesc de la geam activitatea din supermarket ca să văd cât e de aglomerat. Dacă văd prea mulți oameni care îi calcă pragul, mai aștept, iar dacă mă văd în fața faptului împlinit, respect recomandările și stau la distanța sau aștept afară, până magazinul e mai liber și mai sigur pentru noi toți. Optez pentru alimente ambalate în prealabil, care sunt "răul cel mai mic". Dar dacă sunt nevoită să iau produse neambalate, nu le pipăim pe toate. Punem în coș toate acele lucruri pe care le atingem și de care avem nevoie. 
Știm cu toții că putem fi asimptomatici, așa că evităm "pipăitul alimentelor", pentru că oricând în urma noastră ar putea fi altcineva - un om drag nouă, mama unui copil, bunica cuiva. Și n-am vrea să fim direct responsabili pentru viitorul și sănătatea lor. 

3. Doar unul singur și cumpărături esențiale
La cumpărături iese doar o singură persoană din locuință, o practică obișnuită în rutina noastră. Nu e nevoie de 10 mâini pentru câteva cumpărături mici și esențiale. După cum spuneam, majoritatea produselor le cumpăr online și în cantități mari, cât pentru o săptămână-două, astfel încât să nu fim nevoiți să ieșim sau să-i expunem pe ceilalți, care depun deja foarte multe eforturi. Respect angajații din magazine și curierii, și știu că și ei sunt în linia întâi, expuși, pentru noi toți și pentru confortul nostru.
Nu avem nevoie de baxuri și lăzi de alimente. Pe lângă faptul că nu avem un spațiu de depozitare generos, știm că magazinele au suficiente stocuri. Ne gândim și la nevoile altor oameni. Împreună suntem o comunitate în care depindem unii de ceilalți. În plus, ne gestionăm în acest mod și risipa, pentru că acum mai mult ca niciodată e nevoie să fim cumpătați cu bugetul deja limitat, iar unele alimente se pot degrada rapid. Și mediul e deja sufocat de poluare!

4. Cumpăr legal
Vreau să cred cu toată ființa mea că unii oameni cumpără și pentru ceilalți sau pentru a avea provizii mai mult timp. Dar după cum vă spuneam, nu e cazul să exagerăm! Sunt suficiente resurse în magazine, pe termen lung, pentru toți. Totuși, nu susțin și nu încurajez achiziția de obiecte de igienă, protecție sau alimente de bază (făină, drojdie) de la diferite persoane fizice care vând online, care au cumpărat stocuri de produse în cantități uriașe, strict pentru a le vinde ilegal și pentru a face profit. Acest lucru reduce incidența cu care se vor regăsi produsele în magazine şi influențează creșterea prețului. Cumpărând de la astfel persoane este ca și cum i-aș încuraja mai departe să facă aceste activități ilegale, iar economia globală, de care depindem noi toți, deja are probleme. Să nu contribuim și noi, în mod voit!
Încurajez însă achiziția de la producătorii locali de alimente, pentru fructe și verdețuri, pentru a-i susține în aceste vremuri grele și pentru a ne aproviziona cu alimente proaspete, gustoase și sănătoase.

5. Protecție suplimentară
Am început să las telefonul acasă, pentru a evita cât se poate de mult contactul cu suprafețele unde bacteriile "își pot face de cap". Iar dacă e musai necesar să-l port cu mine, evit să-l folosesc în lipsa unei urgențe sau îl dezinfectez la întoarcerea acasă, după ce-mi fac igiena în prealabil. Dezinfectez mănușile sau le arunc în spațiile amenajate, fie acasă, într-o pungă separată de gunoi, NU în aer liber! Și mediul are nevoie de noi! Este casa noastră acum și în viitor, așa că trebuie să fim responsabil și față de el, pentru noi și generațiile viitoare.

6. Oameni buni în vremuri grele, exemple pentru alte generații
Iar pentru cei care aveți posibilitatea, nu uitați să îi întrebați pe vecini dacă au nevoie de ceva, în special pe cei vârstnici, care sunt extrem de expuși virusului și care nu au posibilități sau care au probleme de mobilitate. O pâine, câteva fructe sau produse în plus, nu sunt un efort uriaș. Gândiți-vă că le cumpărați pentru voi sau cei dragi. Oferiți un exemplu copiilor voștri și faceți o faptă bună! Oamenii mici sunt responsabili și fac lucruri mari!

Nu uita că #AsteaAșaSefac! Fă și tu la fel și nu omite nici următoarele sfaturi:
  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.
Tu ești responsabil în aceste vremuri? Cum arată ghidul tău de cumpărături în vremurile Corona?

You May Also Like

1 comments