Tenul sănătos este muza tenului frumos!

Mi-aș dori să mă pot întoarce în trecut și să am o discuție serioasă cu mine însumi.
M-aș întoarce fix în clipa în care mama, cea care nu a pus niciodată produse cosmetice pe ten, mă mustra și îmi spunea să-mi las tenul în pace. Ce poate face mai mult un părinte experimentat, care a trăit alte vremuri, decât să-și sfătuiască copilul încăpățânat?
N-am ascultat când mama îmi spunea că tenul meu e prețios și că nu are nevoie de machiaje, ci de o rutină de îngrijire adecvată vârstei și problemelor mele.


Dar în ultimii ani am realizat cât e de importante sunt vorbele mamei, cât de prețios e să știu cum să-mi aleg produsele de îngrijire şi cum să le folosesc.

Manifest de îngrijire pentru tenul meu

Mi-am clădit astfel propria rutină de îngrijire pe care o respect cu strictețe, în formă de manifest și de respect pentru tenul meu, și pentru femeia din viitor. Iată pașii pe care-i fac zilnic.

Pasul 1: Demachierea



Chiar dacă pe parcursul unei zile am avut mai mult sau mai puțin machiaj pe ten, nu omit niciodată demachierea. Apelez fie la un demachiant delicat și cremos, fie la o apă micelară. Tenul meu este normal, sensibil, dar și deshidratat în zona T, cu tendință acneică, așa că este foarte important să folosesc un demachiant blând și eficient, pe care-l aplic pe o dischetă și îndepărtez ușor impuritățile, fără a freca tenul excesiv.
Dacă machiajul este unul simplu sau produsele se îndepărtează ușor optez pentru ape mucelare. Iar dacă machiajul e complex sau waterproof, optez pentru un demachiant cremos sau bifazic, pe bază de ulei, care "topește" machiajul cu ușurință, fără efort.


Pasul 2: Curățarea

Atât dimineața, pentru a îndepărta produsele aplicate cu o seară înainte și impuritățile adunate sau sebumul, cât și seara, după demachiere, continui prin curățarea tenului cu ajutorul unui gel de curățare bland.
Ofer o mare atenție ingredientelor, așa că mă orientez către produse bio, farmaceutice sau dermatologice, care știu sigur că nu-mi vor influența sănătatea tenului. Evit produsele de curățare cu alcool care pot agresa tenul și care pot cauza iritații.


Omiterea demachierii și a curățării duce la acumularea impurităților pe ten și, implicit, la acumularea de sebum, la blocarea porilor, la apariția şi/sau agravarea acneei.

Pasul 3: Tonifierea

După curățare folosesc fie o loțiune tonică, o apă termală, fie o soluție cu vitamina C, pe care o aplic pe o dischetă și o tapotez ușor pe ten.


Astfel de soluții se aplică doar prin tapotare (la fel ca serurile, care sunt produse concentrate pentru diferite afecțiuni), impingând produsul în pori și prevenind agresarea sau sensibilizarea tenului care poate avea loc prin "ștergere".
Loțiunea tonică are un efect calmant, ușor hidratant, la fel ca apa termală, și este o bază excelentă pentru diferite produse de îngrijire, inclusiv pentru acidul hialuronic (care nu este un acid agresiv, ci o soluție intensiv hidratantă). Loțiunea tonică și apa termală restabilesc pH-ul pielii, dezechilibrat deseori de soluții de îngrijire sau de apa dură.


Vitamina C este un antioxidant care ajută la stimuarea producției de colagen, la prevenirea semnelor de îmbătrânire, cât și la diminuarea petelor pigmentare. În cazul meu, vitamina C este eficientă și pentru calmarea și tratarea acneei și a imperfecțiunilor cauzate de aceasta.

Pasul 4: Tratament

Pentru că acneea este una dintre problemele mele cele mai supărătoare, folosesc metodele potrivite pentru a o preveni și pentru a combate efectele sale.
De două luni am introdus treptat, în rutină, acidul BHA. Este un acid ce ajută la exfolierea chimică a pielii, la îndepărtarea celulelor moarte și la diminuarea porilor, respectiv a acneei și a punctelor negre. Îl aplic o singură dată pe săptămână, pentru a preveni purging-ul și sensibilizarea tenului.


De două ori pe săptămână (încă) folosesc niacinamidele. Niacinamidele nu sunt acizi, ci reprezintă vitamina E, dar în combinație cu zincul și introdusă brusc în rutină, zilnic, poate cauza purging. Purging-ul este un răspuns al tenului prin care apar pustule de forma unor coșuri, în zonele în care acneea apare mai rar sau deloc. Acesta poate apărea și în cazul utilizării unor acizi (lactic, glicolic, AHA, BHA, perii faciale), acestea fiind implicate în procesul de regenerare celulară. Utilizate brusc și cu o frecvență ridicată, tenul le poate considera drept factori de stres.
De aceea, eu le folosesc diluate într-un ser hidratant sau alături de crema hidratantă, strict de două ori pe săptămână, dimineața sau seara (de regulă seara).
Nu folosesc niacinamidele în același timp cu acizii, și nici AHA cu BHA, din aceleași considerente menționate anterior. 

Desori aplic și un tratament local și punctual pe coșuri, atunci când tenul o ia razna, iar o dată, maxim de două ori pe săptămână folosesc și o mască detoxifiantă, regenerantă și calmantă. Masca mea favorită conține extract de miere și ulei de arbore de ceai, extracte cunoscute pentru efectul calmant, antiseptic şi antibacterian.


Pasul 5: Hidratarea

Apa mult prea dură, unele produse cosmetice și statul în carantină, ferit de razele soarelui (care duce la scăderea vitaminei D și la inhibarea producției de colagen), pot provoca dehidratarea pielii.
De aceea este foarte importantă utilizarea unei creme hidratante.


Îmi plac texturile lejere, care intră ușor în piele și care nu sunt lipicioase, produse de asemenea, fie bio și hipoalergenice, fără parabeni, sulfați și alcool, fie farmaceutice sau dermatocosmetice. Preferatele mele sunt produsele Jonzac România şi La Roche-Posay.


Ziua aplic o cremă cu SPF, în special dacă ies din casă, pentru a mă proteja de acțiunea negativă a razelor UV, ce pot duce la apariția petelor pigmentare, la arsuri sau chiar la boli de piele. Utilizarea acizilor seara poate sensibiliza tenul și îl poate expune și mai mult la factorii externi, fiind unul dintre motivele principale pentru care orice persoană ar trebui să folosească un produs cu protecție solară (SPF) în fiecare zi.


Nu uita și tu că tenul sănătos este muza tenului frumos. Există zeci de produse și mărci ce vor face diferența. Iar dacă nu știi cum să le alegi, ți-am pregătit un ghid despre cum să-ți stabilești rutina de îngrijire și cum să #AiGrijăDeTenulTău.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare