Despre MLM, rutina de îngrijire a pielii, produse de creștere a părului, slăbit, tratamente pe Facebook și multe altele

by - vineri, octombrie 23, 2020

 Curând se împlinește aproape un an de când am început să aprofundez lucrurile în materie de îngrijire, ingrediente ale produselor de tot felul şamd. care m-au făcut să am o gândire cât mai sănătoasă asupra a tot ceea ce înseamnă piața de vânzări, marketing și mai cu seamă cu privire la ce îi mai duce capul pe oameni să facă pentru bani. Fac parte din zeci de grupuri pe Facebook și nu e zi în care să nu văd aceleaşi afirmații sau întrebări care nu-și au locul pe o rețea de socializare. Nu că ar fi ceva greșit în asta, dar unele lucruri mi se par destul de exagerate din anumite puncte de vedere. 


Sursa: post-gazette.com

Iar cel mai deranjant mi se pare că oamenii au început să transforme Facebook-ul într-un cabinet medical unde, niște străini cu 0 experiență, îți prescriu diagnosticul și tratamentul. Să ne înțelegem - nu ridic doctorii în slăvi și da, unii n-au ce căuta pe acele poziții. Dar din 10 medici ai multe șanse să găsești unul bun sau cel puțin te poți informa mai în amănunt înainte să incepi să dai banii pe tot felul de remedii "minune" pe care ți le vinde baba Aglaia sau MLM-urile. Nu zic că sunt produse rele (ați văzut probabil că am încercat și eu câteva de la MLM-uri și au fost ok, altele nu prea), dar dacă analizezi lista de ingrediente și știi ce rol au ele, poți deseori să realizezi cu ușurință că îți fac mai mult rău decât bine sau să afli că nu au nimic special spre deosebire de produsele care se găsesc în magazine la tot pasul, la un preț mult mai mic. 

Sistemul nu funcționează pentru că au companiile prea mulți bani și vor musai să îmbogățească femeile de pe Facebook, ci pentru că în magazine probabil n-ar avea nici cea mai mică șansă și poate unele firme apărute peste noapte nici n-ar primi autorizație de vânzare. Dar hai mai bine să trecem peste o listă de afirmații și întrebări care vă pot fi de folos. 

  • "-Cu siguranță ai mai văzut anunțuri simiare, dar al meu e unul sincer... Vrei și tu? Detalii în privat."

Mi se fac ochii cât mlădițele de struguri când văd postarea asta. Fix asta și alea 10.000 identice. Unde e sinceritatea într-un text copy-paste? Ce încredere să ai într-o persoană, un brand, care acceptă așa ceva? Să nu mai zic de pozele modificate, copiate și ele, care pot fi supuse și sancționate pentru încălcarea drepturilor de autor. Dacă vinzi produse atât de bune și ai un loc de muncă atât de wow, de ce textele sunt copy-paste? De ce detalile se dau doar în privat? De ce lucrurile nu sunt transmise verde în față? Culmea, oamenii leneși pică în plasă. Și fix zilele trecute o doamnă se plângea că ea nu a ajuns să aibă câștiguri de mii și zeci de mii de lei și că a investit aproape 1000 lei în produsele unui MLM cu care a și rămas. MLM e un sistem piramidal. Faci câștiguri dacă minți și vrăjeşti în cele mai multe dintre cazuri (pentru realitate nu ai nevoie de copy-paste, ascunderea brandului și a numelui, dimpotrivă) și dacă găsești "fraierii" care la rândul lor să facă aceeași chestie. Nu zic că nu funcționează să faci bani prin asta, dar unele persoane exagerează cu mult. Și o să tot fie pățiți ca doamna de mai sus dacă credem că e atât de ușor să prinzi gâsca de aur și nu ne place informarea, că lenea e mai bună.


"-Vrei să slăbești fără înfometare? Eu am soluția!"

O altă afirmare populară tip MLM e și asta. Doamnelor, domnilor, să fim serioși - chiar credeți că are cineva interes expres să ne fie noi bine și să ne vadă în culmea fericirii?

Din nou, nu zic că suplimentele sunt rele, dar câți dintre voi ați cerut o listă de ingrediente pe care s-o și verificați? Și studiile medicale, acreditările? Garantez că nici nu există. Mai nou există și opțiunea de a face diplome false pe net sau contra cost.

Vreți să slăbiți sănătos și sigur? Mergeți la un nutriționist, faceți miscare, beți multă apă, făceți-vă un program de masă sănătos și veți scăpa de surplus. Fără efort și cu tolănit în pat la fotball, nu se poate! Să nu mai spun de reacțiile adverse pe care le pot avea acele produse cu restul meficamentației voastre sau influența asupra corpului sănătos. 

Nu fiți naivi nici când vine vorba de copii și cu precădere. Copiii nu sunt laboratoare de testat suplimente, leacuri fel de fel și vitamine făcute pe "vapor". O altă mămică a crezut la un moment dat că micul ei înger ar avea nevoie de vitamine. Și a luat/administrat astfel de pastile de la reprezentați MLM. După o lună de spitalizare a revenit tot pe Facebook să caute soluții căci, medicamentația medicilor nu funcționa. Cum să dai pastile după ureche unui copil? Cum să-i dai ceva că "crezi", fără analize, fără recomandarea medicului, că ar avea nevoie? Nu judec, dar după ce ești pățită odată, îți mai expui copilul încă o dată?

NU experimentați pe voi și pe copiii voștri. Vă puneți viața în pericol din pură lene sau curiozitate. Hai să ne informăm măcar! Există un Google, cărți. Sunt mii de alte opțiuni. 

  • "-Îți/Îmi cade părul... etc. " Soluția minune lovește din nou. 

 În timpul sarcinii sau a adaptării, când ai carențe vitaminoase, când ai o boală gravă, când te lupți cu stresul etc. părul îți cade accentuat ca un răspuns că ceva nu e ok și trebuie să mergi la medic, nu să iei alte suplimente minune, să folosești tone de șampoane și soluții ce nu au efect.

Află și tratează cauza ca să elimini efectul. Dacă părul e uscat, hidratarea internă și externă te va ajuta. Dacă e o boală, stres sau o carență vitaminoasă (exclus sarcină) trebuie să le tratezi. Iar la sarcină, deseori lucrurile se reglează de la sine.

  • Produse regenerante

În opinia mea, după zeci de lucruri încercate, în special pentru păr, NU EXISTĂ produse regeneratoare. Voi ați putut învia o unghie ruptă sau un om? 99% dintre afirmațiile de genul de pe produse sunt efectiv marketing ca să vă atragă să le cumpărați. Altfel, după o spălare sau după X perioadă de folosire a unor soluții regeneratoare pentru păr ar trebui să aveți o podoabă capilară de poveste. Ori nu prea vedeți efectul, nu-i așa?

Produsele "regeneratoare" pentru păr doar hidratează mai profund și atât. Oprind hidratarea, deci sistând utilizarea produselor resective, părul va reveni la starea inițială și se va rupe în continuare. Puteți investi într-un produs formulat mai curat sau unul mai accesibil, decât în produse "regeneratoare" scumpe (sau mass market).

  • Soluția minune pentru acnee, pete, umflături, mâncărime

Cel mai grav lucru dintre toate e că Facebook a devenit plin de "doctori". Ah... și eu, ca naiva, încă mă prezint la un cabinet fizic, bag bani și fac verificări, când altcineva ar putea pocni din degete și în baza analizei profilului de Facebook sau al numărului postării mele de pe un grup mi-ar putea prescrie diagnosticul și rețeta!

Din nou repet, o afecțiune se poate manifesta în zeci de moduri diferite, pe zeci de "subiecți". Soluția lui X, nu e valabilă pentru Y.

De asemenea, când ți se prescrie ceva la doctor dar nu ai încredere, apelează la un altul, chiar și la 10, căci nimic nu e mai important ca sănătatea ta. Iar dacă X care are 6 clase și 0 cunoștințe medicale îți zice că a avut efecte adverse sau că a dat roade, nu înseamnă că la tine (nu) va funcționa. Medicul nu-ți prescrie rețeta aia de fraier, și nici nu-ți dă rețeta vecinului de la etajul 3. Fiecare corp e unic, la fel ca și modul în care au efect produsele cosmetice, suplimentele, tratamentele. E cel puțin dezgustător în 2020, cu atâta informație în jur, să recomanzi tratamentul tău altcuiva și să-i spui că are o anumită afecțiune când domeniile sunt atât de vaste, la fel ca și corpurile în sine.

Ce am vrut să fac prin acest articol? Să trag un semn de alarmă și poate să-i educ pe toți cei care au mai rămas de "educat". Să vă repet încă o dată că nu tot ce "zboară - se mănâncă" și că dacă voi nu aveți grijă de voi, indiferent de vârstă, nu o va avea nimeni. Informarea nu costă! Lenea și naivitatea, da. 

You May Also Like

3 comments