Dacă n-aș fi crezut în ideea că oamenii au un rol existențial în a face planeta mai sănătoasă, cu siguranță nu m-aș mai fi înscris la o facultate de profil în domeniul mediului. Rudele m-au tot întrebat ce-o să fac pe viitor, la angajare? Am aflat că opțiunile sunt cu adevărat nelimitate, dar cel mai importante sunt noțiunile pe care le-am acumulat și modul cum aleg să le pun în practică în viața de zi cu zi.
O planetă "verde" înseamnă o planetă mai puțin poluată, o planetă plină de oameni care-și centrează energiile să combată risipa și care, prin mici acțiuni, contribuie la bunăstarea tuturor. Ține de voința fiecăruia dintre noi! Iar asta nu înseamnă că ne vom reduce confortul sau că va trebui să depunem eforturi colosale ca să ne fie tuturor bine. Când nouă ne e bine, câștigăm cu toții!
"We have no limits" but planet does!
Fiecare dintre noi avem cel puțin lunar un plan pe care ni-l propunem să-l ducem la bun sfârșit. Și nu ne dăm bătuți nici dacă apar obstacole pe drum. Asta înseamnă că noi, oamenii, nu avem limite. Și depinde doar de voința noastră să transformăm visele în realitate și gândurile în fapte.
De cealaltă parte, Planeta noastră nu se poate bucura mereu de aceste victorii, resursele pe care le folosim cu toții fiind din ce în ce mai limitate. Anotimpurile care nu mai sunt ce-au fost odată, poluarea, dispariția faunei și florei etc. toate aceștia ni se datorează nouă. Și tot noi avem puterea, dar și obligația totodată, să ne implicăm pentru un viitor mai bun, pentru o planetă VERDE și sustenabilă, de care ne putem bucura cu toții.
Cei de la E.ON ne sunt parteneri în această misiune prin campania "WE have no limits" care te provoacă și pe tine să:
Îți transformi factura la energie în factură electronică, așa cum am făcut-o și eu. O poți plăti acasă, la birou, din mașină etc. fără să mai risipești tone de hârtie. Anual se taie peste 35% din pădurile și copacii de pe întregul Glob, ducând la dispariția faunei și florei. Iar dacă folosești hârtie, atunci când dorești să o arunci la întâmplare sau la unicul coș de gunoi din locuință unde se va contamina cu substanțe dăunătoare, gândește-te de două ori! Hârtia poate fi salvată, planeta poate fi salvată! Studiile arată că fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci care cresc în sute de ani și care produc oxigenul pe care noi îl respirăm pentru a putea exista pe Planetă.
Optezi pentru abonamentul E. ON Green Home atunci când te racordezi la electricitate. Abonamentul îmbină confortul și accesul la serviciile moderne de electricitate, cu pasiunea de călătorii și drumeții. Toți kilometri pe care tu îi parcurgi pe Via Transilvania se transformă în reduceri în factura de la electricitate.
Dacă locuiești la casă, optează pentru instalarea și utilizarea panourilor electrice. Nu doar că vei reuși să reduci consumul la energie electrică fără prea mult efort, dar în același timp, energia produsă și neutilizată va fi redistribuită în rețea, iar ție îți va aduce alte beneficii la factură.
Dorești să-ți sporești confortul cu o centrală nouă sau s-o înlocuiești pe cea veche? Optează pentru centrala cu condensare! Acestea au un randament mult mai bun, de până la 110%, având în acest mod un consum mult mai redus.
Nu uita că mașinile clasice sunt unul dintre cei mai mari poluatori globali. Și, treptat, legislația pare să fie în favoarea autoturismelor electrice sau cel puțin hybride. Dacă ai posibilitatea achiziției unui astfel de autovehicul, nu ezita! Atunci când mașinile actuale vor dispărea de pe piață, tu îți vei putea folosi mașina fără probleme și să contribui în continuare la un viitor sustenabil. E. ON îți pune la dispoziție stațiile de reîncărcare eco-friendly.
Cum contribui zilnic la un viitor sustenabil
Fiecare zi poate fi un pas măreț pentru o planetă mai prosperă, mai sănătoasă, mai curată și mai VERDE.
Și iată, primul pas pornește de la mine însumi!
Achiziționez produse din ambalaje biodegradabile
Sursa: Sendinblue.com
A devenit o obișnuință să am o plăsuță din material textil în fiecare geantă, de care mă folosesc de fiecare dată atunci când merg la cumpărături. Iar când vine vorba de achiziții prietenoase, aleg pe cât posibil produse din materiale reciclate sau biodegradabile. Aici întră atât produse de consum alimentar (lapte, apă, etc.), cât și produse pentru îngrijirea personală și detergenți. În acest mod susțin dezvoltarea tehnicilor și a proceselor de reciclare, ce reduc din tăierea copacilor, din utilizarea resurselor naturale și din nevoia producătorilor de a utiliza materii prime dăunătoare pentru Planetă.
Aleg electronice și electrocasnice ECO sau cu o eficiență energetică sporită
Sursa: HomeServe.com
Cine spune că trebuie să renunț la confort pentru a-i veni în ajutor planetei și comunității de care aparțin?
Casele inteligente sau verzi nu sunt top doar în materie de confort, ci și la capitolul de utilizare responsabilă a resurselor, implicit și în ceea ce privește costurile la factura de energie.
Chiar dacă nu-mi pot permite încă o astfel de casă complet retehnologizată, pașii mărunți contează. Astfel, mi-am dotat casa cu prize intigente pe care le acționez prin intermediul telefonului doar atunci când le folosesc, becuri ECO cu o durată de viață mai lungă, dar cu aceeași iluminesciență crescută, electrocasnice din sfera clasei energetice A-A+++ care sunt mult mai eficiente, dar și mai silențioase.
Nu uit să închid becurile dintr-o încăpere sau electronicele atunci când nu am nevoie de ele.
Mersul pe jos face picioarele frumoase!
Sursa: WDRfree
Întotdeauna am crezut în acest motto și am preferat să merg pe jos decât să merg cu mașina sau cu formele de transport în comun, la care apelez doar în caz de urgență.
În țările civilizate, oamenii optează pentru biciclete sau trotinete electrice, care susțin sănătatea corpul, economisind totodată resurse materiale și reduc poluarea cu gaze cu efect de seră, ce duc la dispariția faunei și florei (plante și animale). Nu știu să merg pe bicicletă, dar mereu mi-am dorit o trotinetă. Așa că îmi propun în viitorul apropiat să învăț să merg pe bicicletă și să-mi achiziționez și o trotinetă electrică.
Plantez flori și copaci
Sursa: VectorStock.com
Anual se organizează la mine în oraș astfel de campanii de voluntariat. Și particip ori de câte ori am ocazia. Dar fac acest lucru și în timpul liber, plantând flori în jurul blocului. Am reușit și să mobilizez câțiva vecini, iar natura parcă ne spune o poveste în sezonul cald, în timp ce florile își deschid petalele.
Iar dacă ajung la munte sau în astfel de zone, din nou preiau spiritul de inițiativă. Ba chiar e o activitate plăcută care poate fi transformată într-o joacă pentru cei mici, dar și într-o formă de educare.
Redecorez casa într-un mod.... sustenabil
În urmă cu aproximativ un an descoperisem un filmuleț pe internet în care, o bătrână din Republica Moldova aduna și refăcea fațadele caselor vechi din capace de plastic. Atunci mi-am dat seama că pot întreprinde și eu astfel de acțiuni la mine acasă.
De exemplu, decupez PET-ul sticlelor de apă pe care le vopsesc și le transform în suporturi pentru pensule, pentru săpun și perii, în vase pentru creșterea plantelor etc.
Achiziționez produse Second Hand
În zilele noastre, piața e plină de chilipiruri, mai ales în online. Iar eu consider că acest lucru este un beneficiu personal, dar și un aspect sustenabil pentru planetă. Nu mă deranjează să port hainele care odinioară au fost în colecția altcuiva sau accesorii în ediție limitată pe care nu mi le-aș putea permite niciodată la preț întreg. De aceea vizitez magazinele de tip second hand ori de câte ori am posibilitatea, caut și achiziționez produse de pe platforme și pagini de achiziții, ajutând atât la îndeplinirea nevoilor și dorințelor personale cu un buget mai mic, dar ajutând și Planeta prin reducerea materiei prime care se utilizează la fabricarea unor noi produse. Este o modalitate prin care oricine își poate "recicla" lucrurile pe care le deține, deseori de o calitate mult mai bună, făcând alți oameni fericiți.
Acum vă provoc și pe voi să-mi spuneți ce acțiuni întreprindeți zilnic pentru un viitor sustenabil. Colectați gunoiul selectiv? Reciclați plasticul, hârtia sau electronicele și electrocasnicele? Nu uitați să lăsați ideile voastre pentru un viitor și un mediu mai sănătos, în comentarii!
Încerc pe cât posibil să ajut planeta, mediul înconjurător atât cât pot... Plantez copaci, aceștia dă roade din care putem face anumite preparate sau pur și simplu le consumăm ca atare și asta ne ajuta și pe noi, oamenii să avem o viață mai sănătoasă! Și eu optez pentru sacoșele din material textil, sticle de sticla pentru că plasticul știm ca dăunează, scot tot din priză atunci când nu mai am nevoie!
Incerc sa reciclez cam tot ce se poate,acum câteva zile am plantat doi nuci aproape de mine ,nu mai folosesc de mult sacose din pungi doar din material textil,frunzele copacilor de la mine din gradina nu le dau foc ci le adun și făcut compost care îl folosesc îngrășământ pentru grădină.
De plantat plantez pomi și flori ,imi plac florile foarte mult și vreau să am multe ,de toate felurile și în curte ,dar și în casă ,însă iarna este mai greu cu ele că nu prea am unde le ține ! De reciclat tot ce se poate încerc să reciclez,fac economie de curent și de ceva vreme la cumpărături mă duc numai cu sacoșe din pânză ! De mers merg pe jos ,cu bicicleta nu mă descurc,eram mică și încercam să mă învăț să merg pe bicicletă ,am căzut și m-am lovit rău la picior ,că și acuma am semn ,de atunci nu m-am mai suit pe bicicletă și nici nu-mi mai trebuie !
Eu de 7 ani primesc toate facturile pe mail. Mi se parea o risipa de hartie sa vina in posta. De vreo 2 ani, peturile le reciclez la niste masinari pe care le gasesc in anumite hypermarketuri. Pentru mine e mai mult un exemplu dat copilasiilor mei, pentru ca ei adora sa bage petul pe gaura aparatului si cand strangem cateva sticle, ma intreaba cand mergem la aparat 😂. Cum parintii mei stau la tara, am de an plantam pomisori. In casa, am doar becuri economice si nu fac risipa de apa sau electricitate.
Noi ne numărăm printre persoanele care prefera un mediu curat....inca de când era mic l-am învățat pe pustiul nostru ca nu are voie sa arunce gunoi pe jos...nici în casă, nici afara...ma ajuta sa plantez flori în și pomi în gradina, le udam amândoi... Punem sticlele de plastic separat... Macar strictul necesar pentru început... Un articol foarte frumos, felicitări
O masina electrică mi-ar plăcea și mie😁Cat despre erestul..aleg sa selectez pe cat posibil gunoiul,avem deja panouri solare pentru curentul electric și am optat și eu pentru facturile electronice
Încerc pe cât posibil să ajut planeta, mediul înconjurător atât cât pot... Plantez copaci, aceștia dă roade din care putem face anumite preparate sau pur și simplu le consumăm ca atare și asta ne ajuta și pe noi, oamenii să avem o viață mai sănătoasă! Și eu optez pentru sacoșele din material textil, sticle de sticla pentru că plasticul știm ca dăunează, scot tot din priză atunci când nu mai am nevoie!
RăspundețiȘtergereReciclez sticlele din plastic.
RăspundețiȘtergereMerg pe jos cât pot de des.
Am plantat pomi fructiferi și trandafiri în grădină.
Nu arunc nimic pe jos.
Incerc sa reciclez cam tot ce se poate,acum câteva zile am plantat doi nuci aproape de mine ,nu mai folosesc de mult sacose din pungi doar din material textil,frunzele copacilor de la mine din gradina nu le dau foc ci le adun și făcut compost care îl folosesc îngrășământ pentru grădină.
RăspundețiȘtergereDe plantat plantez pomi și flori ,imi plac florile foarte mult și vreau să am multe ,de toate felurile și în curte ,dar și în casă ,însă iarna este mai greu cu ele că nu prea am unde le ține ! De reciclat tot ce se poate încerc să reciclez,fac economie de curent și de ceva vreme la cumpărături mă duc numai cu sacoșe din pânză ! De mers merg pe jos ,cu bicicleta nu mă descurc,eram mică și încercam să mă învăț să merg pe bicicletă ,am căzut și m-am lovit rău la picior ,că și acuma am semn ,de atunci nu m-am mai suit pe bicicletă și nici nu-mi mai trebuie !
RăspundețiȘtergereAm plantat la bunici si o fac de cate ori este cazul cu placere!
RăspundețiȘtergereChiar anul acesta am pus o serie de copaci, flori
RăspundețiȘtergereEu de 7 ani primesc toate facturile pe mail. Mi se parea o risipa de hartie sa vina in posta. De vreo 2 ani, peturile le reciclez la niste masinari pe care le gasesc in anumite hypermarketuri. Pentru mine e mai mult un exemplu dat copilasiilor mei, pentru ca ei adora sa bage petul pe gaura aparatului si cand strangem cateva sticle, ma intreaba cand mergem la aparat 😂. Cum parintii mei stau la tara, am de an plantam pomisori. In casa, am doar becuri economice si nu fac risipa de apa sau electricitate.
RăspundețiȘtergereNoi ne numărăm printre persoanele care prefera un mediu curat....inca de când era mic l-am învățat pe pustiul nostru ca nu are voie sa arunce gunoi pe jos...nici în casă, nici afara...ma ajuta sa plantez flori în și pomi în gradina, le udam amândoi... Punem sticlele de plastic separat... Macar strictul necesar pentru început... Un articol foarte frumos, felicitări
RăspundețiȘtergereO masina electrică mi-ar plăcea și mie😁Cat despre erestul..aleg sa selectez pe cat posibil gunoiul,avem deja panouri solare pentru curentul electric și am optat și eu pentru facturile electronice
RăspundețiȘtergere