Ce rutină ți se potrivește în funcție de tipul părului pe care-l ai

La fel ca și atunci când alegem produse pentru îngrijirea tenului, aceeași atenție ar trebui s-o acordăm și părului. Dacă investim într-un produs scump sau într-o gamă profesională nu înseamnă că ne vom restaura părul trecut prin numeroase procese de degradare.
Având la dispoziție o mulțime de produse pentru îngrijirea părului este o adevărată provocare să-ți alegi rutină potrivită fără să le încerci. Sper însă că, detaliile din acest articol îți vor fi de folos ca să alegi mai ușor produsele care ți se potrivesc.


Ce rutină ți se potrivește în funcție de tipul părului


  • Rutina părului subțire și deteriorat


Părul cu un fir subțire sau care a trecut prin numeroase procese de (de)colorare este cu și fără poate cel mai dificil de mulțumit. Produsele de ingrijire ideale pentru acest tip de păr au un pH mai ridicat, contribuind astfel la o mai bună hidratare a părului. Mai multă hidratare înseamnă mai puțin păr uscat, mai puține fire de păr rupte și un păr mai strălucitor, deoarece acesta va fi mai elastic și se va rupe mai greu. În mod inevitabil, părul extrem de deteriorat va avea nevoie de foarfecă pentru a se elimina în linii mari de firele moarte. 



Personal recomand să investiți aici într-o rutină profesională din care să nu lipsească tratamentele de păr, care de altfel nu vor face minuni, dar vă vor ajuta să-i oferiți o grijă mai delicată și să se resimtă mai bine la atingere și stilizare. Morrocanoil are o gamă dedicată pentru păr fin și subțire, care îl îngrijește delicat și pătrunde în acesta fără să-l îngrașe. Accentuez ideea că acest tratament nu va face minuni (nu repară, cum niciunul n-o face), însă moleculele "ușoare" vor hidrata părul atât cât trebuie fără să lase impresia unui păr gras, nespălat. 
O rutină hidratantă este recomandată și pentru cel creț, unde vom avea de-a face cu produse pentru păr creț (șampoane, uleiuri, loțiuni etc.). 

  • Rutina pentru părul gras
Părul gras este desoeri lipsit de volum și se lipește cu ușurință de cap. Aici este foarte important să nu exagerăm cu hidratarea, mai ales la rădăcină. 



Produsele ideale sunt cele cu pH neutru, care elimină excesul de sebum. 
Adesea părul gras se confruntă și cu mătreață,  așa că produsele destinate acestui tip de păr contribuie și la acest aspect. 
De exemplu, un șampon pentru păr gras și normal sau păr cu tendință de îngrășare, eficient pentru tine, ar putea fi cel de la Novophane, un șampon dermatologic care restabilește ph-ul fără a hidrata sau al usca în exces. Bineînțeles, în funcție de buget, există mult mai multe alte opțiuni și produse. Dacă vârfurile voastre sunt uscate, puteți aplica loțiuni sau uleiuri de păr strict pe acestea, evitând scalpul. 




Nu uitați că, astfel de produse contribuie la îndepărtarea culorilor semipermanente sau a tonerelor de păr în cazul în care vă nuanțați părul frecvent. Din păcate, uneori trebuie să facem și compromisuri. Din nou și din păcate, majoritatea producătorilor nu menționează pe etichetă pH-ul produselor, fiind dificil să-l alegi pe cel potrivit. Însă căutând produsele sub denumire dedicată tipului de păr, ai mai multe șanse să-l găsești pe cel potrivit. 

  • Rutina pentru părul închis și deschis

Chiar și natural, lipsit de culoare chimică, părul își poate pierde cu ușurință strălucirea. Nu mai vorbim de părul vopsit care are nevoie întotdeauna de o reîmprospătare periodică pentru a-și menține nuanțele vibrante, fără a fi necesar să-l vopsim la nesfârșit.



Astfel, pe lângă o rutină hidratantă pe care trebuie s-o oferim părului colorat chimic, va fi necesar să apelăm la șampon pentru păr blond în cazul părului deschis, și viceversa. Șampoanele de acest tip conțin pigmenți care minimizează gradul de deteriorare și neutralizează pigmenții nedoriți (roșu, galben, verde etc.). Fiind iubitoare de blond, culoare la care revin mereu după experimentele mele, nu-mi lipsesc din colecție astfel de șampoane. Cele cu pigment albastru sunt dedicate părului cu pigmenți de roșu și portocaliu, iar cele mov, părului grizonat sau galben pui. 



Este foarte puțin probabil să știi ce pigment are șamponul dacă nu-l testezi sau dacă nu-l vezi la altcineva, nu-l poți deschide în magazin. Deseori șampoanele cu pigment albastru sunt într-un flacon de această culoare, iar cel mov, în ambalaj mov. Cu cât pigmenții sunt mai puternici, cu atât va fi mai dificil să-i atenuezi. De exemplu, dacă vei spăla părul portocaliu intens cu un șampon albastru, părul va căpăta o nuanță de șaten, nicicum gri. 
Iar dacă te întrebi cu ce se diferențiază produsele profesionale nuanțatoare față de cele mass-market, află că acestea sunt mai hidratante și în 99,9% din situații nu vor lăsa părul cu nuanțe nedorite atâta timp cât sunt respectate indicațiile de utilizare de pe ambalaj. Și părul închis poate fi nuanțat frumos cu astfel de măști și șampoane care-i vor oferi mai multă strălucire.

Sper că aceste informații vă vor fi de folos și că veți reuși să alegeți rutină potrivită sau s-o completați pe cea existentă. Nu uitați că utilizarea unor produse de igienă hidratante, nu înseamnă că ne "exonerează" de utilizarea unor produse extra precum uleiuri, loțiuni sau măști. 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare