Cele mai bune ingrediente pentru piele și efectul lor

 Foarte mulți dintre noi avem obiceiul de a tânji după produsele cosmetice pe care le dețin alții, în special după cele pe care ni le prezintă influencerii pe canalele lor de socializare, în special dacă ele aparțin unor branduri populare sau dacă au un preț ridicat. Acesta este din păcate, o alegere greșită. Majoritatea influencerilor nu sunt chimiști (nici eu), dar au deschiderea de se informa și de a împărtăși experiențele lor cu o serie de produse astfel încât, în cazul în care ne regăsim aproximativ în sfera lor la capitolul piele și nevoi, să ne fie mai ușor să ne facem o idee legat de cum acționează aceste produse și dacă ele ar fi benefice pentru pielea noastră. De altfel, aceste prezentări pot fi un ajutor în cazul în care dorim să fim la curent cu noutățile ce apar pe piață. La polul opus sunt și influencerii care, de dragul marketingului vor promova orice produs.


Astfel, singurele aspecte veritabile cu adevărat rămân ingredientele, care vor spune cu adevărat ce face un anumit produs, cui se adresează și căror tipuri de piele, dar și dacă acestea sunt alegerea potrivită pentru noi. Pot inclusiv să vă indice cât de veritabile sunt informațiile transmise de un influencer. Ce influencer cu ten gras iubește produsele pentru ten uscat? Niciunul!

Rutina perfectă nu există, pentru că fiecare dintre noi este unică și are nevoie de anumite produse, ingrediente și concentrații. Și datorită acestui aspect ar trebui să ținem cont de aceste ingrediente, pentru a evita investiția în produse care nu se potrivesc corpului nostru, pentru a preveni risipa de resurse financiare, încărcarea raftului de înfrumusețare cu produse care nu au nicio eficacitate ieșită din comun și care ne pot provoca alergii. Fericirea apare în momentul în care pielea este curată, iar produsele pe care le utilizăm au efectul dorit pentru a atenua o serie de neplăceri și eventual pregătesc corpul pentru rutina de înfrumusețare (fir că vorbim de ten, păr, pielea de pe corp etc.). Tot la ingredientele potrivite ne raportăm și atunci când avem în vizor numeroase produse care par a avea aceeași acțiune și nu știm care sunt cele mai potrivite și eficiente pentru pielea noastră. 


Așadar este foarte important să știm care sunt principalele ingrediente din produsele cosmetice, care sunt rolul lor și ce reprezintă locul acestora în lista de ingrediente. De exemplu, cu cât un produs este pe primele locuri ale listei, cu atât concentrația de substanță/ingredient activ este mai mare. Dacă vorbim de produse pentru piele și ten, va fi bine să introducem anumite ingrediente treptat, în concentrații mici, pentru a-i da timp pielii să se obișnuiască cu acestea și să nu ardem pielea. Dacă anumite ingrediente, precum alcoolul denat sau parfumul (iritanți) sunt în top, acest lucru înseamnă că respectivul produs cosmetic deține mai multe șanse să irite pielea dacă există intoleranțe la acestea. Bineînțeles, vom afla ce tolerăm și ce nu, doar prin utilizarea unor produse. 

Iată așadar câteva dintre cele mai importante ingrediente din produsele cosmetice și rolul acestora. 


Cele mai bune ingrediente din produsele cosmetice și acțiunea lor

  • Acid hialuronic - Acidul hialuronic este un ingredient care contribuie la hidratarea pielii. Astfel, dacă aveți un ten uscat sau care se deshidratează (usucă deseori pe alocuri), prin intermediul produselor cosmetice care conțin acid hialuronic veți reuși să restabiliți hidratarea pielii. Spre deosebire de alți acizi (de exemplu, cel glicolic, mandelic, alfa-xidroxy sau beta-xidroxy) care au o acțiune exfoliantă, intensivă, de indepartare a impurităților și atenuare a problemelor pielii, acesta nu face parte din categoria acizilor duri care pot afecta/irita pielea. 


 
  • Se recomandă aplicarea acidului hialuronic de tip ser sau prezent în alte formule cosmetice (creme) pe tenul umed, pentru o absorbție mai pune și pentru a menține hidratarea pielii un timp mai îndelungat. Un ten bine hidratat va fi luminos și va permite ca produsele cosmetice să se așeze mult mai frumos și mai natural pe piele. Din sfera produselor pentru ten care conțin acid hialuronic și la care apelez se numără serul de la Catrice pe care îl folosesc în rutina de îngrijire a pielii, bb-ul coreean Misha cu o acoperire mică spre medie (pe care îl folosesc atunci când nu doresc un machiaj complex sau când nu dețin numeroase imperfecțiuni; este un bb care hidratează pielea, cu un pigment gri care atenuează roșeața și deține și un spf mic pentru protecția pielii împotriva razelor solare și a petelor cauzate de acesta), respectiv crema Cicaplast Baume B5 ce poate fi utilizată atât drept cremă hidratantă, cât și o cremă protectoare care contribuie la repararea și la restabilirea barierii de protecție a pielii iritate, cu probleme (crema are o textură grasă și un conținut ridicat de ingrediente hidratante, așa că o recomand cu precădere tenului uscat). În produsele pentru păr, acidul hialuronic previne ruperea firului de păr prin hidratarea acestuia și contribuie la strălucirea sa. 

  • Acidul salicilic - Cunoscut astăzi și sub denumirea de acid beta-xidroxy sau BHA, acidul salicilic contribuie la remedierea imperfecțiunilor pielii precum acneea, alături de zinc și alte ingrediente purifiante. Produsul meu favorit din toate timpurile este gelul de curățare de la Vichy Phytosolution, care poate fi completat cu loțiunea din aceeași gamă. Gelul de curățare contribuie la vindecarea acneei și în cazul tenului meu mixt, nu resimt că usucă tenul așa cum o fac majoritatea produselor cu conținut de acid salicilic. El conține parfum pe rimele locuri în lista de ingrediente, așa că nu e indicat dacă vă regăsiți în cei aproximativ 4% din populație care se confruntă cu intoleranțe la parfum. 


În produsele pentru păr, acidul salicilic contribuie la curățarea profundă a scalpului și a părului, eliminând senzația de păr/scalp gras siatenuând mătrața. Totodată, aceste produse au de asemenea efectul de a usca părul și deschide cuticula, astfel că există riscul de a pierde din culoare atunci când părul vostru este vopsit cu culori semipermanente (pentru care e necesară utilizarea unor produse cu pH aproximativ 4.5, nu cel neutru, cum îl au majoritatea produselor purifiante pentru păr). Așadar, dacă vă confruntați cu păr gras și/sau cu măreață, dar dețineți și un păr vopsit în culori semipermanente, va trebui să faceți deseori un compromis. 

  • Uleiul de arbore de ceai - Acest ulei esențial este la foarte mare căutare fiind recunoscut de altfel drept un ingredient purifiante și cu proprietăți antibacteriene. Totuși, tenurile sensibile pot fi iritate de acest ingredient, mai ales când este utilizat în concentrații cât mai mari sau tip esență (nediluat în alte uleiuri sau utilizat în concentrații foarte mari, de exemplu, pe ten). Cu ajutorul produselor care conțin ulei de arbore de ceai puteți așadar să curățați pielea și părul în profunzime, să calmați pielea care întâmpină o serie de iritații, să reduceți sebumul din păr și măreață, să diminuați activitatea bacteriană sau să eliminați ciupercile. Pentru moment eu am reintrodus un nou gel de curățare a mâinilor care are capacitatea de a le curăța în profunzime, eliminând impuritățile și bacteriile. Gelul de curățare are un parfum fresh, iar utilizarea acestuia trebuie precedată deseori de o cremă hidratantă care are capacitatea de a restabili hidratarea și bariera cutanată. 

Voi știați de aceste ingrediente și efectul lor? Țineți cont de ingrediente atunci când vă alegeți produsele de care aveți nevoie în îngrijirea corpului? 


Comentarii

Postări populare