Magicieni in tinutul literar de pe Strada Fictiunii

by - sâmbătă, noiembrie 01, 2014

Rupta din decorul cu zane, mirosuri tandre de miere si trandafiri pe la colturile caselor de unde hogeagul a cazut intr-un somn profund. Rasare din bezna un om misterios si paseste pe Strada Fictiunii. 
O fi cu sange rece, cautand sa curme destine inscriptionate pe pergamente unse cu elixir de floare proaspata, sau poate e un clasic inrait. Ii vad doar umbra si aud un geamat palid. Parca ar tine in mana niste acadele, dar totusi parca vad un toiag magic din care ies raze ce creeaza un cosmos imaginar. Poate e un magician. Nu pot sa ma pronunt!
Si daca privesc atent, vad ziduri de turta dulce, rupte din fictiune, de grau si alte minuni. Ce-o fi insemnand asta?
Cred ca strada se imparte in mai multe directii si acum ma intreb: pe ce cale sa o iau?
Vad o casa prapadita si abandonata cu un semn ciudat, in forma de infinit, dar in picioare. Si ma uit in spate, nu vad cale de intoarcere, poate un ocol. Totul s-a schimbat! Si bat la usa, dar nu-mi raspunde. Deschid usor, nu cumva sa agit somnul cuiva si patrund inauntru. 
Sus, la intrarea principala, un afis cu Editura ALL. Alaturi, apare din umbre cu miros de cerneala si remarca: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Pare a fi ceva de colectie, imi suna totusi cunoscut!




Acolo am si gasit "Salonul de masaj", asemanator cu "La tiganci" de Mircea Eliade, unde Daria Silvestri Mircescu, proprietara salonului, sustine ca a fost acuzata pe nedrept pentru uciderea a patru fost clienti de sex masculin. Ce se va intampla cu ea si cu fetita ei de doar patru ani, veti afla si voi din interiorul cartii. 
 Pot strabate cele patru colectii: Clasic, Contemporan, Crime și Bestseller. Parca imi e greu sa ma decid. 
Aruncand un ochi prin usile intredeschise, imense pagini care ies din carti iti suiera pe la urechi sa intri si sa le deschizi. Si ma cuprinde bucuria aceea de copil, parca ar da sa-mi sara o lacrima. Dar o prind in mana si ii zic ca e un caz fericit sa nu fiu nevoita sa aleg, pot intra pe rand, in toate.
In capatul coridorului, la poalele scarilor vad pe lista din Strada Fictiuni, 2 carti scrise ingrosat, cu litere mari boldite. 
"Daca citesti asta inseamna ca am murit" de Andrew Nicoll, care-mi aminteste de prietenul meu Otto, ce la inceput a fost circar si care i-a trecut brusc prin minte faptul ca Albania isi cauta rege. Si daca prin farmec si ajutor se concepe o sosie, isi tipareste propria carte ca toata lumea sa vada ce are el de spus, la ce nazbatii se gandeste el sa faca, chiar daca momentele acestea pot fi descoperite numai dupa moartea sa. Iti multumesc Andrew ca mi-ai amintit de patania sa!

Apoi vad si "Glasul mortilor" de Julian Sanchez. Ma trimite in strada fictiunii contemporane, unde se povesteste de un caz din 1969 care pare sa se repete, iar inspectorul David Ossa care a descoperit ale sale insusiri neobisnuite si il fac sa fie un om singuratic, incearca sa dezvaluie misterul ce sta in spatele cruzimii cu care au avut loc multiple asasinari si o sinucidere. Care va fi deznodamantul? Cum va fi finalul? Sa pasim impreuna sa aflam!
Daca nu te-ai lamurit inca cum e cu Strada Fictiunii, nici nu vei avea cum face acest lucru daca nu o lasi sa te patrunda, iar tu nu incerci sa patrunzi in ea. Este o lume fictiva, categorisita pe diferite planuri care intentioneaza sa iti joace imaginatia. Asadar, este o strada care merita sa fie intens circulata de catre fiecare dintre noi, pentru ca la final, sa ramanem cu gustul dulce al literaturii. Tu pe unde te-ai gandit sa strabati in lumea literara?


Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014!

You May Also Like

0 comments