Si tinerii au drepturi

Declaratia Universala a Drepturilor Omului, “in care sunt mentionate drepturile ca ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si toate natiunile”, a fost adoptata si proclamata la 10 decembrie 1948, de Adunarea Generala a O.N.U..


La ce a contribuit O.N.U.?

O.N.U. este o organizatie non-profit care sustine drepturile omului. Odata cu trecere timpului, s-a ajuns la ideea ca toti oamenii suntem egali in drepturi indiferent de etnie, de rasa sau sex. De aceea fiecare dintre noi merita sansa la o viata egala cu cei din jur, dreptul de a lua parte si a ne bucura impreuna de privilegiile existente in cadrul unei natiuni. Chiar daca suntem popoare diferite si avem coduri de comunicare diferite, tot oameni ne numim si trebuie sa beneficiem de anumite drepturi. O.N.U. ne reprezinta si ne aduce la cunostinta ca fiecare dintre noi are dreptul si merita sa beneficieze de o sansa, indiferent de scopul sau de tipul acesteia, desigur, fara a depasi anumite limite.


Fac parte din generatia noua, din clasa tinerilor despre care apar multe controverse.

Pentru faptul ca suntem tineri ni se inchid multe porti si putini se ofera sa ne intinda o mana de ajutor pentru un viitor prosper, mai ales pentru o cariera de succes. Apar controverse, critici, pareri generalizate ale individului tanar, care incearca sa se integreze in societate. De la situatia financiara, la aspectul fizic, la modul de a gandi, de a desfasura o actiune, de a lua anumite decizii. Nici infatisarea nu e mai prejos, gradul de pregatire sau sexul. Aceste controverse nu apar numai intre diferite categorii sociale ci si intre anumite categorii de varsta, fapt ce determina actiunile individului, indimidu-l si realizandu-i astfel un comportament neadecvat sau acesta devine in timp introvertit, ii scade stima de sine sau o ia pe calea cea intunecata, devenind o persoana care la randul sau va transmite o Karma negativa si un exemplu total eronat.


Ar trebui sa tinem cont de faptul ca nu conteaza varsta, sexul sau situatia financiara pentru a face un anumit lucru. Chiar daca suntem tineri, avem totusi cateva drepturi fundamentale: dreptul la propria parere, propria decizie, dreptul de exprimare, dreptul la invatamant etc.
Si cu toate astea, cand un tanar incearca sa-si exprime intentiile sale, mereu se va gasi o parte care va contracara si care se va opune celor spuse de el, incalcandu-i astfel drepturile.
Consider ca dreptul la o sansa ar trebui sa il avem toti iar in primul rand comunicarea ar trebui sa fie una optima, bine gandita si conturata. Se pot lega astfel prietenii, se pot realiza oameni de viitor, putem astfel prospera tara si oferi un model si altora. Acest lucru este foarte important deoarece netinandu-se cont de aceste lucruri, precum spuneam si anterior, individul incepe pe timp ce trece sa aiba parerea ca nu are sau ca nu merita sansa la un viitor, o cariera de succes, o familie, fapt care este total gresit. Fara un sprijin care stie sa priveasca si sa ofere o sansa dincolo de apariente, tanarul isi va forma diferite conceptii, evolutia se va afla in stagnare, fapt ce nu este benefic atat pentru individul tanar in sine, cat si pentru institutii sau pentru tara in care traim.


De cele mai multe ori viata noastra pare a fi controlata de mediul extern, de totalitatea persoanelor de rang inalt cu drept de decizie, fapt pentru care autosugestia este in scadere si pentru care progresia este din ce in ce mai scazuta.
Nu conteaza ca unii suntem femei iar altii barbati, ca unii suntem de rasa alba si altii de rasa neagra, ca unii suntem cu zece ani mai tineri ca altii, ca unii suntem mai bogati si altii mai saraci. Cu totii putem avea ambitia de a studia, de a lucra in acelas domeniu, de a aspira la un loc in societate. 
Fiecare individ e unic si odata ce a fost creeat are anumite indatoriri fata de persoanele si lucrurile din jur, pe care este obligat sau mai putin obligat sa le respecte, dar la randul sau are si anumite drepturi de care acesta trebuie sa beneficieze. Fiindu-i incalcat un drept, cu siguranta si acesta va incalca in mod voit sau mai putin voit o regula. S-a si demonstrat ca in cadrul unui grup, datorita existentei unice a individului, fiecare are un anumit mod de a gandi, o anumita poveste de viata, un anumit mod de a vedea si a rezolva lucrurile, iar in acel grup, contributia fiecarei persoane duce la gasirea unei solutii mai rapide si mai eficiente.
Totodata aderarea la un grup se face tinand cont de aceste drepturi. Este evident ca individul va adera acolo unde este respectat, apreciat, motivat, unde nu se tine cont de defectele sau neajunsurile sale, ci se priveste dincolo de ele si sunt utilizate pentru a distinge calitatile si pentru a le imbunatati. Astfel acesta va fi mai motivat, va avea un potential ridicat, va realiza lucrurile cu mai mult drag astfel incat folosul va fi atat al sau cat si a celorlalti din jur.


Si totul pleaca de la fiecare persoana in parte, de la modul de a gandi, de a realiza anumite lucruri. Fiecare dintre noi este raspunzator chiar si in mod indirect pentru fiecare actiune ce are loc, iar critica sau manipularea psihica a individului pentru a se simti vinovat, nu face decat sa ne duca in cadere, nu doar poersoana careia i-am facut asta ci implicit si pe noi.
Daca in comunitatile fizice, fata in fata, individul nu mai este sigur pe ceea ce zice, ceea ce face, este judecat si exteriorizat, atunci retelele sociale si mediul online ii permite acestuia sa se dezlantuie si sa impartaseasca pripriile sale pareri si nemultumiri.
In ultima vreme aceasta practica se cunoaste si prin randul bloggerilor care considera ca au dreptul de decizie si critica, fara a se gandi ca altii din jur ar putea fi raniti. Din prisma mea consider ca este un drept incalcat, deoarece precum spuneam, fiecare individ are dreptul la propriul spatiu cu propriile decizii, insa fara a intra in spatiul altcuiva si fara a-i distruge universul.
In blogging trebuie sa tinem cont ca dincolo de persoana sau grupul pe care il tintim, se afla si o terta parte. Acea terta parte o reprezinta comunitatea cititorilor care nefiind prezenta la locul si momentul celor descrise, nefiind implicati direct, vor contracara la randul lor, fie persoana sau grupul tintit, fie pe cel ce a initiat acest lucru. Astfel comunitatea cititorilor este indusa de foarte multe ori in eroare, blogging-ul devenind in ultima vreme o sursa moderna de informare si conturare a individului.
De aceea este necesara interventia O.N.U. , care sa sprijine aceste drepturi fundamentale pe care toti le avem si pentru a asigura o continuitate a speciei, conditii optime de trai si de convietuire a speciilor si a relatiilor dintre ele. 

Cum in zilele noastre veniturile devin o importanta sursa de clasificare si de portretizare a individului, doresc sa va prezint si un proiect sustinut de organizatia O.N.U. pe care il si sustin.

Activarea Cetatenilor din 4 Comunitati pentru Echitatate Sociala propune interventia grupurilor sociale cu sprijin economic redus, in vederea luariii de decizii importante in vederea obtinerii unor servicii de calitate.
Acesta cuprinde doua parti: cea de promovare a proiectului prin formarea de 4 grupuri de lucru in 4 comunitati si influentarea deciziilor publice privind serviciile din cele 4 comunitati. Totodata face referire si la ajutorul de care pot dispune in instanta cei cu suport scazut financiar scazut. 
„Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România

Astfel, putem observa ca datorita problemei financiare suntem exteriorizati, ni se incalca dreptul la decizie, la libera opinie, restul comunitatii cu suport financiar ridicat fiind direct implicata si responsabila de rezultatul deciziilor si impactul asupra noastra, iar tinerii se numara printre persoanele cu un grad de saracie ridicat, respectiv zero, deoarece multi nu dispun de suport si se afla in formare, acestia avand venit nul, adica inexistent, iar sansele la o dezvoltare financiara sunt scazute.

Comentarii

Postări populare