Performanta energetica in domeniul constructiilor

by - luni, martie 21, 2016

Nu-mi place absolut deloc! Cred ca am pierderi energetice foarte mari! Asta cu siguranta nu este deloc bine pentru mine. Te confrunti cu aceeasi problema? Cred ca solutia ar fi un certificat energetic.


Cand sau de ce ar trebui sa-mi fac un astfel de certificat

Realizarea unui certificat energetic este o chestiune extrem de importanta pentru fiecare dintre noi. Indiferent daca doresti sa vinzi o cladire sau sa o inchiriezi, aceasta trebuie obligatoriu sa detina un astfel de certificat care sa ateste eficienta energetica a constructiei. Chiar daca aceste aspecte nu sunt in planurile de viitor, un certificat energetic ne poate spune in ce conditii se afla imobilul in posesie si ce masuri ar trebui sa luam pentru a renova constructiile in care ne desfasuram activitatea.

Pierderile de energie pot reprezenta o adevarata problema, cred ca ati sesizat deja acest aspect pe facturile de utilitati. Si din nefericire, de cele mai multe ori, suntem convinsi 100% ca acel consum estimat de pe facturi nu reprezinta in totalitate cantitatea de energii utilizate de catre noi. Acest lucru se datoreaza pierderilor, respectiv unei performante energetice scazute.

Sursa: savopop.net

Inainte de a te gandi la orice alt tip de renovare a locuintei tale, a biroului sau in general, a unei cladiri, ar trebui sa apelam la o termografie in constructii care sa ne redea un raport detaliat cu privire la performanta energetica.
Prin urmare, decorul ar trebui sa fie ultimul aspect pe care sa-l stabilesti si pe care sa-l pui in aplicare.

Un auditor energetic experimentat iti poate realiza o expertiza pentru a descoperi unde se incadreaza locuinta ta si daca de-a lungul timpului au avut loc transformari (ceea ce este inevitabil) care iti pot afecta confortul.
Daca iti doresti un certificat energetic ieftin sa stii ca Enermed Impex SRL poate furniza in toata tara un certificat energetic in functie de tipul constructiei, respectiv al locuintei, in doar 24 ore. Certificatul energetic este cartea de identitate a unei constructii.

Cum am descoperit problemele apartamentului meu si cum am reabilitat locuinta

Ca orice posesor constiincios al unei locuinte, primul obiectiv pe care mi l-am propus in acest an a fost cel legat de curatenia generala de primavara.
Am adunat cateva economii si am analizat situatia impreuna cu ceilalti membri ai familiei in ceea ce priveste acest aspect. Am ajuns la concluzia ca cea mai buna investitie este cea care se duce catre renovarea si reamenajarea caminului nostru, pentru a ne asigura un confort sporit si un aspect cat mai modern.

In urma unei analize ochiometrice am constatat ca este cazul sa schimbam cateva piese de mobilier, sa zugravim peretii si sa facem o igienizare minutioasa si completa. M-am ocupat de lista de cumparaturi pe care am adaugat mobilier de bucatarie si sufragerie, un intreg arsenal pentru varuit peretii si binenteles multitudinea de detergenti.
Mi-am reamintit de ultimele facturi, cu multe cifre, deloc placute si accesibile pentru buzunarul nostru. Iti suna cunoscut?

 Apartamentul in care locuim este foarte vechi si de-a lungul anilor ne-am limitat doar la mici imbunatatiri si reconditionari acolo unde a fost cazul. Erau multe aspecte de care trebuia sa ne ocupam si stateam si ma gandeam daca pierderile energetice ( de care eram ferm convinsi cu totii ca exista) se datoreaza doar geamului vechi, cu tocul de lemn si foaie de sticla.

Termografie bloc nereabilitat

O prietena de la birou se mutase de curand intr-un nou apartament, semidecomandat, asupra caruia a facut cateva lucrari importante. In mica pauza de lucru obisnuiam sa discutam diferite aspecte, printre care intr-o zi s-a strecurat si acesta.
 Roxana mi-a impartasit experienta ei si faptul ca primul lucru pe care l-a facut dupa ce s-a mutat a fost acela de a-si restaura locuinta. 
A inceput cu geamurile, fiind o lucuinta foarte veche, asemanatoare cu a mea. Roxana mi-a marturisit ca geamurile noi nu au ajutat-o extrem de mult si ca a sesizat ca problema este doar pe jumatate rezolvata. De aceea, pentru a fi convinsa ca nu se va mai confrunta niciodata cu sumele ridicate ale facturilor si ca si-a indeplinit misiunea, a gasit un specialist si astfel a apelat la Enermed Impex, o companie formata din doctori ingineri extrem de bine pregatiti in domeniu, care i-au realizat o termografie si prin intermediul careia a reusit sa identifice principalele zone datorita carora avea pierderi energetice.
Astfel a stiut exact cum trebuie procedat si ce trebuie inlocuit/reabilitat.

Sursa: www.casamea.ro

Mi-am propus sa ascult sfatul Roxanei si sa contactez un reprezentat care in scurt timp a sosit la domiciliu si a realizat o expertiza. Astfel am descoperit zone cu pierderi de caldura si infiltrari de aer, zone cu condens, conducte problematice, fisuri si zone cu rezistenta scazuta.

Intr-un final am realizat ca nu decorul este cel mai important aspect si ca reabilitarea constructiei este pe primul loc. Nu putem stabili cu ochiul liber totalitatea defectiunilor dintr-o locuinta. De aceea, in urma unei termografii, auditorii energetici au stabilit prin diferite metode specializate de analiza, locurile unde trebuie luate masuri.

Astfel am ajuns la concluzia ca este necesara o instalatie noua, termopane si izolarea peretilor exteriori. 

 Odata reabilitata locuinta conform indicatiilor pretioase ale auditorului, casa mea a capatat o performanta energetica foarte ridicata. Daca anterior clasa energetica a locuintei era G, adica avea o pierdere enorma de energie, acum am ajuns la A, ceea ce inseamna ca nu mai am deloc pierderi energetice si ca totalitatea activitatilor au un flux normal, chiar am reusit sa fac si cateva economii. Cu banii economisiti imi pot redecora casa de nenumarate ori intr-un an.


Totodata am decis sa-mi fac si certificatul energetic care prin lege este obligatoriu. Astfel, acest certificat atesta dupa reabilitare o conditie foarte buna a locuintei mele si o performanta ridicata. Totodata, in cazul unor renovari generale ale blocului sau daca voi vinde/daca voi oferi in chirie acest loc, acesta locuinta va fi mai cautata si mai bine cotizata, pentru ca viitorii proprietari vor avea un mediu confortabil si cheltuieli extrem de mici si accesibile. Nimeni nu-si doreste o locuinta, un spatiu, in care trebuie sa investeasca enorm de mult.
Fara aceste demersuri valoarea imobilului ar fi fost extrem de scazuta, as fi avut acelas disconfort si aceleasi facturi uriase.

Sursa: globe-net.com

In cele din urma, am inceput si redecorarea casei. Locuinta mea este acum mai calduroasa si mai placuta. Am decis sa inlocuiesc becurile clasice cu cele economice si sa adaug in camere lampi fluorescente, electrocasnicele vechi cu altele noi bazandu-ma tot pe eficienta energetica data de indicatiile acestora pe eticheta produsui (de exemplu, mi-am achizitionat o masina de spalat si un frigider A++ cu consum extrem de redus de anergie), am decis sa inchid definitiv aparatura dupa folosinta si nu o pun in stand-by cum obisnuiam anterior.


In concluzie, eficienta energetica este un aspect extrem de important ce poate avea un impact negativ sau positiv asupra fiecaruia dintre noi. Solutia o reprezinta reabilitarea optima la recomandarea specialistilor si obtinerea unui certificat energetic obligatoriu si care atesta calitatea constructiei vizate.
Prin urmare, inainte de a-ti incepe curatenia de primavara, iti recomand sa realizezi o termoviziune, un audit si un nou certificat energetic care sa ateste performanta constructiei tale.
Dupa reabilitare, performanta energetica a imobilului tau va fi de lunga durata, asa cum ai visat.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

You May Also Like

1 comments