Selgros: Club pentru profesionisti si pasionati de bunataturi

by - miercuri, mai 18, 2016

In urma cu scurt timp, acum doua saptamani daca nu gresesc ( timpul e foarte crud cu mine si trece prea iute ) am facut o vizita la Selgros alaturi de colegele bloggerite din Bacau. Vizita la Selgros a fost o oportunitate enorma si o premiera in Romania, ce ne-a permis sa vedem in detaliu fiecare pas al activitatii desfasurate, chiar si acolo unde putini de pana acum au ajuns, in afara angajatilor.



 De asemenea am fost privilegiate sa ne imbogatim cu o multime de cunostinte legate de ceea ce ne pune la dispozitie unul dintre cele mai mari locuri destinate cumparaturilor alimentare si nealimentare. Tot in premiera, ne-am strecurat fiecare nasul si am facut poze in culisele de productie, am pus o multime de intrebari, asa ca astazi veti avea multe de vazut. Mai pe scurt, am cules informatii destul de importante pentru fieccare dintre noi, pentru ca suntem cu totii preocupati de alimentatia noastra si de ceea ce cumparam.

Foto credit: Anca Balaban&Stefan Aghitoaie

Filiala Selgros Bacau este doar una dintre multele din atara. In scurt timp se va lansa inca o filiala in Bucuresti, insa noi ne mandrim cu a noastra, pentru ca este una dintre cele mai bogate si mai mari din tara.
 Luna aceasta Selgros sarbatoreste o frumoasa varsta si pe aceasta cale zic sa le uram la multi ani in activitatea pe care acestea o intrepatrund.
Managerul companiei a fost foarte incantat sa ne aiba alaturi pe parcursul a cateva ore si a raspuns cu brio provocarilor noastre, intrebarilor noastre, la fel ca toti ceilalti angajati.

Foto credit: Anca Balaban&Stefan Aghitoaie

Am avut parte si de un festin pe cinste, presarat cu bunatati din productia proprie si cea de import. Dar haideti sa nu mai lungim vorba si sa trecem la subiect, corect?

Vizita a inceput la departamentul de producere a mezelurilor. Ne-am echipat corespunzator cu bonete, halate de plastic si papuci de unica folosinta, pentru ca se stie, igiena in domeniul alimentar este de importanta maxima.

In productia de mezeluri Selgros intra carne din fermele romanesti, care este verificata inainte de a intra la prelucrare, in fiecare preparat. Fiecare animal edte etichetat si revizuit corespunzator astfel incat sa fie in conformitate cu standardele in vigoare si cel mai important este sa fie sanatos, De aceea, un medic specialist realizeaza controalele necesare in fiecare zi.
Carnea este etichetata corespunzator, urmand sa treaca prin procesul de taiere si apoi intra in compozitia mezelurilor. Politica firmei interzice aruncarea resturilor, donarea lor sau datul la animale. Donatiile si campaniile sunt aprobate doar prin intermediul cererilor de parteneriat de acest fel. Astfel, Selgros plateste o companie dedicata, ce preia toate resturile, produsele trecute de termenul de valabilitate sau produse degradate.










Mezelurile sunt realizate utilizand doar conservanti naturali si condimente (am vazut si retetele din biroul angajatilor, deci va asigur ca nu sunt introduse alte chimicale sau alti produsi precum s-a mai intamplat, din nefericire, in alte institutii). Afumarea carnii se face intr-un furnal specializat cu tehnologie moderna, avand drept combustibili pat de rumegus de stejar sau fag. Astfel, afumarea se realizeaza intr-un mod cat mai natural, pe o durata de 2-5 ore, in functie de tipul carnii. Multumim domnului Cristi, un adevarat pasionat care ne-a indrumat pe parcursul intregii expeditie la sectorul de fabrricare a mezelurilor.

O mare parte din productia proprie pleaca catre persoanele juridice ce le vand in propriile lor institutii.

Al doilea sector pe care l-am vizualizat a fost cel de peste. La Selgros gasim atat peste proaspat, peste congelat dar si prelucrat (va recomand salata de peste care este absolut delicioasa). De asemenea si acest sector este atent monitorizat si se desfasoara conform parametrilor existenti in vigoare.





La sectorul lactate, avem atat produse cu specific national cat si produse din import si specialitati. De asemenea, in ceea ce priveste si acest tip de produse, acestea nu sunt aruncate, precum mentionam si anterior. Cu cateva zile inainte de a expira termenul de valabilitate(oua, lactate si branzeturi etc) produsele pot fi gasite la promotie, dupa aceasta perioada ele fiind preluate de firma specializata pentru astfel de produse degradate.
Una dintre specialitatile noi de branza pe care am degustat-o este Burrata, o specialitate excelenta. Este un mic paradis de mozzarela inauntrul careia se gaseste smantana. Este fina si perfecta pentru o masa delicioasa.


La raionul fructe si legume am degustat din plin o multime de chestii noi. Evident, nimeni nu se astepta la existenta unui om care sa curete 24 ore din 24, sa stranga fiecare coaja de aliment care este in cosuri la nealocul lor, insa pe mine personal nu m-a deranjat nimic, caci atentia mi-a fost catre gama diversa de fructe si legume. Am gustat aici din fructul de cacao, din bananele rosii care coapte au un aspect maro inchis cu tendinte rosiatice si care au un gust fin de zmeura (pe care eu nu l-am simtit deoarece eram proaspat racita, dar s-a simtit dulceata ceva mai profunda fata de bananele obisnuite), flori comestibile, fructe de rambutan (care seamana cu litchiile), coral ce poate fi folosit drept adaos natural de sare etc. Toate au fost extrem de fresh si au avut arome puternice si extrem de delicioase. Cu siguranta produsele degustate vor fi pe lista mea de viitoare cumparaturi Selgros.



CORAL

 
 FRUCT DE CACAO


RAMBUTAN



BANANE ROSII (coapte)



De asemenea, tot in portofoliul alimentar Selgros gasim si produse ecologice, marcate corespunzator. De ce pretul produselor ecologice este atat de ridicat? Produsele bio sunt total diferite de cele ecologice. In cadrul produselor bio sunt utilizate fertilizanti naturali spre deosebire de produsele ecologice unde culturile trebuie sa creasca intr-un mediu ideal, in care nu se utilizeaza niciun fel de fertilizanti, terenul este pregatit de-a lungul unei perioade lungi de timp pentru a cocmbate eventualele forme de eroziune sau prezenta unor compusi ce schimba statutul de produs ecologic, 100% natural. Abia dupa minim 4 ani se pot planta culturile, apoi procesarea si imbutelierea alimentelor se face respectand aceeas procedura. De aici si pretul ridicat al produselor de o calitate cu mult superioara.

Per ansamblu, am aflat ca produsele Selgros sunt sanatoase, respecta parametri adecvati pentru asigurarea sanatatii umane, mentinand prospetimea, calitatea si siguranta in raportul om-mediu.
Prin urmare, incurajez oamenii sa-si realizeze in continuare alimente din productia proprie Selgros. Selgros este locul unde se aduna profesionistii adevarati si pasionatii de bunataturi, atat datorita aspectului extrem de tentant cat si a calitatii acestora.






Pentru necunoscatori, va anunt ca Selgros va asteapta oricand in spatele liniei de comercializarea, pentru a vedea direct de pe "platourile de filmare" modul de realizare a preparatelor si intretinerea acestora si pentru a va convinge de calitatea lor.

Mentiune importanta: In momentul in care noi am fost la Selgros nu s-au facut niciun fel de amenajari, interventii speciale, toata activitatea desfasurandu-se ca in orice zi normala. Practic, putem spune ca am facut o inspectie detaliata.

You May Also Like

2 comments