Procedee energetice de reabilitare pentru locuinte vechi

by - miercuri, octombrie 26, 2016

Odata cu despartirea de bunici, parintilor le-a fost cel mai greu sa ramana in casa batraneasca. Asadar, ne-am gandit sa le achizitionam un apartament, situat la periferia capitalei.
Noi am ales o chirie din centrul Bucurestiului, care sa ne mentina relatiile noastre cu cei din jur si sa ne faciliteze deplasarea la locul de munca.
In urma cu un an, parintii au plecat de pe aceasta lume catre un loc mai bun, asa ca am mostenit locul cu pricina si ne-am mutat in locuinta proprie. Au fost necesare modificari destul de serioase: de la aspecte primordiale pentru confort, pana decorul viselor noastre.

Legislatia in vigoare prevede ca fiecare locuinta sa detina un certificat energetic. Acesta a fost si primul lucru de care ne-am ocupat inainte sa ne mutam in noua locuinta. Apartamentul avea nevoie de restaurari serioase, dar investitiile unei renovari destepte se fac pe baza unui astfel de certificat energetic.

De la terminologie de specialitate, la un limbaj univesal: Certificat energetic. Audit. Auditori.

O renovare optima se face pe baza unui certificat energetic sau pe intelesul tuturor, prin intermediul unoi document care atesta eficienta energetica de care beneficiaza locuinta. Eficienta energetica a locuintei consta in gradul de cofort de care dispune aceasta, si este determinat pe baza unor cercetari de catre o persoana sau un grup de persoane certificate/specializate in domeniu, denumiti si auditori (energetici).

Aceste persoane competente desfasoara auditul propriu zis, prin mai multe operatii succesive, cu ajutorul carora se determina in cazul nostru, eficienta energetica a locuintei si stabilesc modalitatile prin care putem actiona asupra surselor ce produc scaderea acesteia.
Auditul este un proces de verificare si remediere a unor aspecte mai putin favorabile, ce poate duce considerabil la imbunatatirea conditiilor de trai si respectarea codurilor de legi aflate in vigoare.


In prezent, orice locuinta ce urmeaza a fi instrainata, trebuie sa detina obligatoriu un certificat energetic, insa realizarea acesteia se poate face si pentru cei care doresc sa renoveze cu succes o locuinta si sa actioneze in consecinta asupra problemelor pe care le poate avea un apartament, o casa, un bloc, un complex comercial, etc.

Realizarea auditului energetic si obtinerea certificatului energetic se face prin intermediul unei termoviziuni (termografie - determinari realizate cu ajutorul unor camere termice), care marcheaza prin coduri de culori zonele principale unde trebuie actionat.
Astfel am dat peste Enermed Impex SRL, o serie de specialisti ce realizeaza astfel de certificate energetice in Bucuresti si i-am invitat sa-mi faca o vizita.

Rezultate. Interpretari. Modalitati de renovare.

Era de asteptat ca pe baza termoviziunii cladirii sa descoperim mai multe aspecte ingrijoratoare decat am surprins cu ochiul liber. Intregul bloc nu a suferit reabilitari majore de multi ani, astfel incat locuinta s-a incadrat in cea mai scazuta clasa energetica (G). Pe baza acesteia am surprins fisuri ale constructiei, instalatie defecta, pierderi de caldura, etc. Chiar daca planul de renovare aparent era destul de generos, cifra cheltuielilor ulterioare de intretinere nu a putut concura cu cele de reabilitare.

In primul rand, am inlocuind geamurile de sticla cu cele de termopan, prevenind pierderea caldurii in anotimpul rece, condensarea vaporilor de apa si formarea mucegaiului, Apoi ne-am consolidat eforturile catre izolarea locuintei interior-exterior si finisarea acestora. Am utilizat materiale cu putere mare de absorbtie (polistirenul - unul dintre cele mai utilizate materiale izolatoare ), ce au dus la diminuarea poluarii fonice si a pierderilor de caldura. Liniste si pace, intr-un camin calduros si primitor!

 Bloc nereabilitat

Bloc reabilitat

Nu am exclus din proiect inlocuirea instalatiei sanitare si a celei electrice, pentru a ne asigura ca noul camin ne va oferi conditiile de trai mult dorite si confortul sporit. Apartamentul inca utiliza sistemul initial de incalzire, asa ca am inlocuit vechea soba cu o centrala termica, amplasand calorifere in toate camerele, pentru echilibrarea termica, care este posibila si datorita izolatiei corespunzatoare, misiune indeplinita anterior.

Odata ce am reabilitat cele mai fragile puncte ale locuintei, ne asteptam la un confort de nota 11+, dar lucrarile de renovare si modernizare nu s-au oprit aici. Am optat pentru utilizarea unui sistem de incalzire pe baza unor panouri solare si prin inlocuirea becurilor clasice, cu cele economice (putere scazuta, iluminare ridicata). 
La final, am adus in decor piesele de mobilier preferate, in nuantele favorite, am adaugat corpuri de iluminat ecologice la intrarea fiecarei incaperi, usi din lemn masiv cu inchideri etanse, etc.

La final ne-am decis asupra unei noi termografii, prin intermediul careia am beneficiat de un nou certificat energetic ieftin. Dupa reabilitare, locuinta a ajuns la treapta clasei energetice A, un salt in evolutie, care nu s-ar fi produs fara realizarea ulterioara a unui audit energetic. 
Odata cu imbunatatirea clasei energetice prin intermediul auditului energetic, locuinta mea se bucura si de un grad sporit de confort, dar si de o apreciere corecta si ridicata din punct de vedere financiar, pe piata imobiliara. Inermed Impex SRL ofera cel mai bun pret pentru auditele energetice, disponibile oriunde in tara, Convinge-te si tu!

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

You May Also Like

0 comments