Primul ajutor în cazul deranjamentelor intime

by - marți, mai 01, 2018

Dacă nu este o migrenă, apare o durere de masele, o febră musculară, usturime/mâncărime intimă insistentă, o afecțiune dureroasă/deranjantă care, ne dă peste cap toate planurile și buna dispoziție.

Sursa: csid.ro

După un astfel de episod intim desfășurat pe parcursul câtorva luni, anul trecut, m-ma gândit să vă spun și vouă care mi-a fost acest prim ajutor în cazul deranjamentelor intime, de tipul mâncărime, usturime și uscăciune. Practic aceste două simptome sunt primele care apar în cazul unor afecțiuni ale sistemului urinal sau ale aparatului genital. Desigur, pot apărea și în urma procesului de epilare, în urma contactului cu îmbrăcămintea și lenjeria necorespunzătoare sau datorită unei intoleranțe la anumiți detergenți, fie intimi, fie de haine. Dacă simptomele persistă atunci trebuie numai decât să vă adresați unui medic specialist care să vă îndrume către analizele și tratamentul corespunzător, înainte ca situația să se agraveze.

După cum spuneam, anul trecut, o dată pe lună, în special la câteva zile după menstruație, mă trezeam cu mâncărimi teribile în zona intimă. Scărpinatul a dus la usturimi groaznice în timpul urinatului și nu numai. Pur și simplu nu mă puteam abține. Am decis să fac spălături cu mușețel (antibiotic, calmant și antiinflamator), dar nu mereu s-a dovedit a fi foarte eficient pe lungă durată.

După vreo două-trei luni treaba devenea deja insuportabilă și începeam să-mi fac griji. Sunt sensibilă atât la detergenți cât și la absorbante, iar pentru moment se pare că nu funcționează decât Ariel în combinație cu Lenor, pentru haine, precum și absorbantele de la Lidl. Restul mă irită îngrozitor.
Am revenit pe aceleași sisteme de curățare (în perioada aia schimbasem balsamul si detergentul) dar mâncărimea persista.

Într-o bună zi m-am sfătuit cu o farmacistă, Debora Tentis, care mi-a recomandat musai să apelez la un medic. Însă în perioada aia nu am avut nici finanțele necesare și nici timpul pentru a aștepta programarea la medic, așa că am căutat sugestii.
În primul rând am început să-mi schimb toată lenjeria intimă cu cea predominantă din bumbac. Găsiți la Pepco, lenjerie din 98-99% bumbac, sub 10 lei, cu care mă împac foarte bine.
Știu că lenjeroa din bumbac are un preț ceva mai ridicat, însă este un factor determinant, ce ajută ca bacteriile, în cazul unei infecții, să nu se răspândească și să-și creeze un mediu favorabil.

Au urmat băi călduțe în fiecare seară, pentru o perioadă, fără săpun, poate doar cu mușețel.
Debora mi-a sugerat să fac și un test de urină și neavand cum să ajung atât de repede la doctor, m-am dus la farmacie să achiziționez câteva soluții pentru problema in cauză. Acolo am dat peste Uractiv capsule ce conținea și un test de urină gratuit. Prețul acestuia a fost sub 20 lei. Bifat. Apoi am mai luat Tantum Rosa pliculețe și Lactacyd.

Am făcut în primă fază testul de urină, care se prezintă sub formă unui test de sarcină. Extrem de simplu de făcut. Rezultatele nu au fost tocmai bucuroase, căci ar fi indicat prezența unei infecții urinare, care cel mai probabil ar fi fost și problema cu pricina. Am luat apoi suplimentul Uractiv forte, o experiență interesantă, care a dus la colorarea urinei în albastru. Dacă faceți acest pas, nu vă îngrijorați. E perfect normal. Cert e că mâncărimea s-a diminuat extrem de mult.

Dar ca să fiu sigură, am insistat câteva zile, chiar și până în prezent, cu celelalte două produse. Doua zile la rând am încălzit apă, pe care am pus-o intr-un lighean, alături de un pliculeț de Tantum (o jumătate din aceea, pentru cei care achiziționați un blister), cu care făceam spălături locale. Apa devenea "moale", ca un fel de detergent foarte delicat, ca o cremă foarte ușoară ce curăța zona și îndepărta disconfortul/mâncărimea.


După câteva zile am început să folosesc și Lactacyd, un gel de duș intim, pe care l-am folosit doar o dată pe săptămână. Încă din primele zile ale acestui "tratament" iritația a început să dispară, chiar din primele două. Local mai aplicam după spălare și cremă Clotrimazol (sub 10 lei), cremă antibiotică destinată pentru astfel de afecțiuni (și afecțiuni cutanate gen psoriazis).


O altă soluție care m-a ajutat enorm de mult și la care apelez frecvent sunt bombele de baie home made, care se fac extrem de ușor, cu puține ingrediente, doar în 5 minute (găsiți rețeta aici). Sunt extrem de benefice pentru hidratare, calmarea durerilor (ex: dureri menstruale, de picioare), reduc usturimea și favorizează regenerarea rănilor/beșicilor, etc.

Folosesc în continuare Lactacyd o dată pe săptămână sau săpunuri lichide cu cât mai puțin parfum, lenjerie intimă din bumbac și mi se întâmplă extrem de rar să am un astfel de episod, dar de scurtă durată.
Nu uitați că aceste soluții sunt doar pentru scurtă durată și nu ar trebui aplicate pentru o perioadă îndelungată: Lactacyd doar o dată pe săptămână, Tantum Rosa maxim de 2-3 ori pe săptămână. Dacă vă confruntați cu astfel de afecțiuni și aceste soluții nu dau rezultate în scurt timp, adresați-vă de urgență unui medic.

Sper totuși că acest mic ghid de "prim ajutor" împotriva deranjamentelor intime vă vor fi utile măcar la o parte dintre voi. Bineînțeles, mai bine să nu aveți nevoie niciodată, dar în caz că, măcar temporar, să știți pe ce ați putea pune mâna, ce să faceți/corectați.
Pupici!

You May Also Like

6 comments

  1. Sincer, cand am vazut numele articolului mi-a adus aminte de Debora, citisem si la ea despre asta si parca ne recomanda ceaiul de merisoare 😊

    RăspundețiȘtergere
  2. Valeria Chertes1 mai 2018 la 13:25

    Nici eu nu suport numai lenjerie intima din bumbac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Valeria Chertes1 mai 2018 la 13:26

    Nici eu nu suport numai lenjerie intima din bumbac.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ea e vorba. :D
    N-am citit și articolul ei, însă uite, am mai învățat o chestie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Mulțumesc Oana! Sper să vă fie de folos la necaz. Te pup!

      Ștergere