Educația financiară corectă. Independența se învață!

Școala de bani este un concept unic în România, ce promovează ateliere creative și pașii către independența financiară. Este despre comunitatea din care facem parte și despre valorile constructive pe care le putem însufleți celor din jur. Comportamentul se copie. Educația financiară se învață și poate fi transmisă celor din jurul nostru. Avem puterea de a schimba mentalitatea și condiția financiară individuală a țării din care facem parte.
La curs te așteaptă o serie de concepte 100% aplicabile despre o educație financiară, pe limba tuturor, prin care ne putem clădi viitorul gestionând eficient resursele, pentru a transforma în realitate absolut toate visele măsurabile. Fără limită de vârstă și sex, independent de statutul pe piața muncii.
Vrei să fii mai conștiincios? Sau trăiești la maxim, fără a ține cont de acordurile financiare? Uneori e bine să nu le omiți!

Independent și/sau independent financiar?


Ții minte când îți "amenințai" părinții că vei crește mare și că vei deveni INDEPENDENT? Că nu vei mai depinde de ei, că nu va mai trebui să le asculți sfaturile inoportune printre care și cele despre cum să faci bani sau să-i cheltui?
Independența nu constă doar în a avea un loc de muncă stabil, casă în chirie sau în rate. Un om independent gândește pe termen lung și își gestionează bugetul eficient. Gestionând finanțele la patru ace, îți asiguri independența pe termen lung și nu mai pui problema unor împrumuturi la rude și prieteni, bănci, atunci când ai nevoie.

Pașii către independența financiară. Tips&Tricks pentru educația financiară corectă.

Testul Cheltuitorului de la BCR îmi indică faptul că sunt o persoană cumpătată. Îmi calculez frecvent bugetul și cheltui doar când e strict necesar. Mă bucură că, în acele situații dificile, pot aloca economiile acolo unde trebuie: o nouă afacere, mașină, casă, asigurare privată de sănătate, școlarizarea copiilor, etc. De aceea m-am gândit să-ți împărtășesc tehnica mea.

Știi metoda veche, când ascundeai banii la ciorap sau sub saltea? Nici nu știi când se slăbește elasticul și îl faci pe altul fericit! Acum îi ai, mai târziu dispar ca prin minune. Cât despre saltea... a trecut vremea ei de glorie. Mereu apare un băgăcios, de care nu poți ascunde nici măcar un ac!

Fă-ți un depozit de economii limitat la o sumă cu câteva zerouri, din care vei putea retrage banii doar după atingerea cifrei respective, pe care îi poți folosi la impas. Și când ți se pare că portofelul e prea plin, depune o sumă în cont. Și eu am făcut la fel!
Nu avem puterea de a prezice viitorul. Nici Sabrina, vrăjitoarea, nu poate anticipa ziua de mâine. Pentru independență financiară, trebuie să gândim pe termen lung.


Statisticile arată că femeile cheltuiesc enorm pe cosmetice și haine, în timp ce bărbații aleg mașini scumpe. În societatea modernă, ambele sexe pot fi la fel de cheltuitoare. Însă tu, ca femeie, învață să fii cumpătată!
Primul pas: revizuiește-ți garderoba! Sigur ai haine de care nu-ți mai amintești, pe care le poți îmbina cu cele de actualitate sau poți face schimb cu prietenele. Apelează la magazinele outlet în locul mall-urilor. Nici eticheta, nici haina, nu te definesc!
Terapia prin shopping umple deseori buzunarele cu lacrimi și micșorează pofta de viață. Fă liste de cumpărături și respectă-le întru tocmai. Oferă prioritate lucrurilor cu adevărat importante! Făcând economii vei fi mai fericită în momentele de cumpănă.

Redu viciile! Nu există nu pot. Există nu vreau. Nu amâna pe mâine! Într-un an, îți pot cumpăra mașina visurilor. Vei ajunge la destinație exact la timp, nu va mai trebui să te scuzi șefului, pentru fiecare întârziere, care te amenință cu tăierea salariului sau mai rău, cu demisia. Sau poate vrei propria casa.
În loc să ieși în oraș, fă chetă cu prietenii și invită-i la tine! Ieși mai ieftin și atmosfera e numai a voastră, departe de gândurile necunoscuților.


Și cel mai important, nu te arunca către împrumuturi, la bănci și agenții, pe care știi că nu le poți plăti. Treaba e profundă! Întotdeauna va exista acel punct de instabilitate financiară. Gândește acest pas cu maxim de responsabilitate și n-o comite dacă există alte posibilități, cum ar fi să înveți despre cum să devii independent financiar. Chiar acum!

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

Comentarii

Postări populare