Câte zile anul are, Bursa Binelui triumfă!

Bine faci, bine găseşti.

Proverb popular românesc.

Astăzi nu vorbim despre pachete bancare și/sau împrumuturi. Vorbim despre acele gesturi care ne fac oameni cugetați, inimoși, parte la comunitatea de care aparținem.

De fiecare dată am asociat sintagma binelui cu acele gesturi pe care le putem face oricând și în orice moment, acele gesturi prin care îi ajutăm pe cei din jurul nostru, ONG-uri, proiecte caritabile, oameni de rând, fără a aștepta o recompensă. Cea mai mare recompensă ar trebui să fie răsplata morală, cea prin care devenim tot mai mândri de noi înșine, pentru că am ales să facem parte din acel procent mic, de circa 2% din populația țării, care are puterea de a decide, de a informa, de a ajuta la dezvoltarea indivizilor, la împlinirea viselor și în cele din urmă, la evoluția proprie. Auzim vorbindu-se cu precădere în această perioadă despre fapte bune. Nu ai nevoie de o motivație ca să faci un bine sau o faptă bună. Fă-l fără să cugeți, fără să-ți pui prea multe semne de întrebare și vei vedea că, la rândul tău, binele te va găsi și pe tine. Bine faci, bine vei găsi!


Bursa Binelui este un exemplu prin care poți demonstra că nu trebuie să fie zi de sărbătoare ca să faci o viață fericită, să contribui la dezvoltarea comunității din care face parte și, împreună, să dezvoltăm o țară mai bună, să creăm o echipă unită care luptă împreună, ca o familie, pentru un viitor mai bun cu aceleași țeluri comune: viață, sănătate, prosperitate, natură, zămbete, visuri împlinite.

Bursa Binelui este un proiect susținut de BCR, a cărui personaj în rolul principal suntem noi și cardul bancar. De fapt, Bursa Binelui ne sugerează că faptele bune se pot face pe parcursul întregului an prin conceptul de fundraising, adică cel de a dona bani, mai exact prin donații online fără comision, pentru o cauză, un proiect sau un ONG, pe care îi sușținem și a cărei misiune credem că ne reflectă valorile. Donațiile se pot încadra în 5 lei - 5.000 euro, după puterea și dorințele tale, care ajung integral direct la inițiatori, fără ca suma să fie afectată de comisioanele aferente fiecărei bănci în parte sau să fie impozitată în vreun fel, ca alte inițiative similare. Vorbim de o inițiativă fără copertine sau jocuri ascunse, cu proiecte valide și 100% reale. În 2019, BCR va lansa Campionatul de Bine și va dubla fondurile primelor 3 ONG-uri din topul clasamentului. Cu alte cuvinte, cele mai importante inițiative susținute de tine vor avea șansa de a se transforma în proiecte de viitor, pe termen lung. 


Anual, zeci de mii de copii din zone defavorizate, predominant rurale, visează la o educație, așa cum poate și tu ai visat cândva, până a apărut acea rază de soare care ți-a deschis calea. Sunt zeci de copii care visează să deschidă o carte de povești și să învețe s-o citească, să scrie sau să spună "Mamă", "Tată". Sunt tot atâtea zeci care au împlinit 18 ani și care nu cunosc importanța unei igiene corecte și nu au ajuns la nici măcar o dată la un medic. Anual, milioane de tinere din întreaga țară devin mame la o vârstă fragedă, fiind nevoite să-și dea uitării copilăria, din lipsa educației sexuale în centrele educaționale. Tone de arbori sunt tăiați în mod fraudulos, în timp ce mediul este mai poluat, căminele animalelor sunt afectate, specii rare din fauna și flora națională sunt pe cale de dispariție, străzile sunt pline de animale abandonate care ajung în mijlocul violenței celor fără cuget. Sunt doar câteva exemple din cruda societate care au nevoie de sprijinul nostru pentru că, în fond, sprijinind astfel de inițiative ne ajutăm pe noi, să ne dezvoltăm ca popor și ca indivizi.
Bursa Binelui cuprinde zeci de proiecte printre care și cele despre ajutorarea ființelor necuvântate din jurul nostru și casa lor, mediul înconjurător, dar e și despre cei care suferă de boli grave, sperând la o șansă la viață.

Cum poți contribui la crearea unui mediu în care faptele bune sunt la ordinea zilei și ce beneficii ai pe urma acestora.

Prima modalitate e să ei inițiativa, să nu aștepți să ți se întâmple și ție, ca să poți crede că fiecare dintre noi reprezintă o șansă pentru tot și toți cei din jurul nostru. Cardul bancar este porumbelul care dă speranță zecilor de oameni, printr-o donație de tipul “Cât te ține bugetul.și cât de importante sunt inițiativele pe care le susții.
Chiar dacă nu poți/vrei să donezi, susținerea ta valorează la fel de mult. Prin crowdfunding poți da viață unei inițiative pe sufletul tău, adică poți folosi tehnologia conștiincios și să distribui în online, pe rețelele și platformele pe care activezi, toate acele proiecte care te-au impresionat, îndemnându-i astfel pe toți cunoscuții tăi să contribuie și ei, formând astfel propria ta comunitate de fapte bune.
Căștigurile sunt în pricipiu de natură morală, sufletească. Dar, totodată, îți poți deprinde aptitudinile pentru a deveni un antreprenor de succes, poți beneficia și tu de un mediu mai sănătos, la propriu și la figurat. Pe termen lung putem vorbi de resurse naturale durabile, pentru tine și generațiile viitoare, un sistem medical bine pus la punct, cu soluții pentru a preveni și a contracara eficient acele disfuncții ale organismului, mediu natural mai sănătos pentru viețuitoarele din jurul tău, respectiv liniștea ta, eficientizarea educației, dezvoltarea națională a țării ce aduce cu sine recunoașterea ei la nivel internațional, ducând astfel la creșerea sporului economic și creșterea oportunităților de dezvoltare. Și lista poate continua.
Schimbarea în bine pornește de la noi însine, cu fiecare individ în parte. Tu vei contribui la dezvoltarea comunității din care facem parte, la nivel local și/sau național? 

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

Comentarii

Postări populare