Pledoarie pentru copilărie și pentru sănătate
Puțin peste ora douăzeci. Mă asupresc asupra telefonului care zornăie în colțul canapelei. Număr necunoscut. Mă gândeam că e vreo rudă a cărei număr am uitat să-l salvez. Surpriză! E Mihai, colegul de la Management, din facultate.
În primul an eram foarte timidă de fel. Eu studiam psihologia și mai aveam uneori cursuri comune cu Mihai. Era singurul băiat cu care interacționasem în prima jumătate a anului universitar, fiind un tip mai îndrăzneț, săritor și silitor.
- Bună, Mihai! Ce bucurie! Nu ne-am auzit de-o veșnicie. Cu ce ocazie?
- Așa e! Tu ce mai faci? Ești bine?
Au urmat cele mai scurte treizeci de minute din viață, pentru că, în general, alături de Mihai pierdeam nopți întregi învățând în sesiune și zile în șir, povestindu-ne câte și mai câte.
Mihai făcea parte din echipa de marketing a unei companii de produse naturiste concepută în 1995, a cărei profil de activitate era cel de a oferi oamenilor baza pentru un stil de viață sănătos, fără compromisuri. Eu lucram într-un cabinet de psihologie al unei școli primare dar, în timpul liber, încă mă ocupam de blog. De fapt, dorința ca numărul de telefon să fie încă funcțional i s-a îndeplinit, pentru că, Mihai, avea o misiune pentru mine.
Mi-a adus aminte de vremea în care scriam pe blog la categoria de remedii naturiste, produse, rețete despre frumusețe și sănătate. De fapt, de asta mă și sunase. Scopul era să mă invite în poziția de influencer și speaker la o conferință ce avea în centru educația nutrițională în rândul copiilor.
La început am fost ușor reticentă, dar, pe urmă, am ajuns la concluzia că, educația începe cu fiecare dintre noi și că la fel de simplu cum transmit informațiile pe blog, acestea pot fi expuse și în fața unei mulțimi, având însă o credibilitate mai mare. Așa că am acceptat.
Trei zile mai târziu, la ora unsprezece, mă pregăteam să intru pe scenă și să evidențiez părinților actuali sau celor în devenire, ce înseamnă educația nutrițională, cum ne ajută în dezvoltarea copiilor și care sunt pașii pentru a stabili o alimentație benefică. Sau cel puțin cum văd eu acest subiect.
Nu mi-am dorit nicio clipă să pledez ca un avocat, ca un psiholog, ca un medic sau drept părinte, ci drept prietenă, drept un om ce poate relaționa cu mulțimea, care poate detensiona atmosfera și care poate atrage publicul într-o discuție benefică și fructuoasă.
Dar ce este alimentația benefică? Așa cum am spus-o și atunci, în văzul întregii lumi, alimentația reprezintă cel puțin 90% din capitolul sănătate. Alimentația însuși înseamnă energie, vitalitate și educație. Din primele discuții cu cei care aveau deja copii am ajuns la concluzia că, libertatea alimentară, după revoluție, a devenit direct proporțională cu evoluția tehnologică și cu numărul persoanelor ce suferă de anumite deficiențe și boli din cauza alimentației necorespunzătoare. Majoritatea dintre cei afectați sunt bineînțeles copiii, cei mai fragili, cei care preiau obiceiurile de la părinți, prieteni, cunoscuți, și resursele de la mame când încă sunt fetuși în dezvoltare. Din păcate, simptomele se instalează când e prea târziu să luam acțiune iar regimul este strict. De aceea este important să ne concentrăm asupra alimentației din timp, de la cele mai fragede vârste.
Totodată, i-am întrebat cât timp petrec cu copiii lor și dacă sunt înclinați spre o alimentație sănătoasă și de ce, cum răspund copiii la aceasta.
Obiceiurile sănătoase se deprind și în timp, timpul petrecut cu cei pe care dorim să-i învățăm de bune practici, precum cele alimentare. Timpul de a-i învăța, de a-i ghida, de a le însufleți cele mai bune valori pentru o "o viață fără de moarte", cum se înscrie în povești. Chiar dacă nu suntem nemuritori, putem trăi cât ne este scris, în bunăstare și fericire, cât suntem sănătoși.
Iată despre ce am discutat la conferință și ce subiecte am abordat alături de cei prezenți.
Peste 80% din părinți apelează la șantajul emoțional, un obicei vicios pentru că, copiii nu trebuie forțați să consume o dată migdale integrate în micul dejun, ci trebuie motivați să o facă pe viață. Deși sunt o sursă naturală de fibre, vitamine și multiminerale, copiii nu gândesc atât de complex. Simpla idee că se va juca la calculator mai mult sau că va primi ceva pe placul său, dacă va consuma un anumit preparat, devine obiectul unui șantaj, cu reprecursiuni. Cu atât mai mult dacă părintele nu se ține de promisiune sau nu are posibilitatea de a o duce la bun sfârșit când, copilul nu va mai avea acea motivație. Dimpotrivă, va căpăta ură sau va deveni indiferent, dezamăgit, neinteresat, întocmai pentru că părintele a apelat la o promisiune falsă, pentru a-l sili să consume ceva ce, de fapt, nu i-a atras atenția niciodată.
Dacă masa în familie nu-l atrage pe micul mofturos, poți apela la idei creative de amenajare a micului dejun, prin reprezentarea animată a ingredientelor sau prin a invita copiii prietenilor sau ai rudelor. Este un fapt știut doar noi că un preparat sănătos nu este întotdeauna cel mai parfumat, cel mai aspectuos și cu cea mai multă reclamă atractivă. Copilul nu va înțelege asta. Însă, văzând interesul tău sau a altor persoane asupra alimentelor sănătoase, va dori să se convingă singur. Migdalele au fost un simplu exemplu, dar la fel de bine ar putea fi o salată de fructe cu curmale și alte fructe deshidratate, cereale integrale cu fulgi de cocos, semințe de chia și miere de albine, etc. Da, obiceiurile alimentare mai mult sau mai puțin sănătoase se transmit.
Vârsta copilăriei este momentul în care cei mici asimilează cu precădere din acțiunile părinților, pe care le copie întru tocmai. Dacă tu, ca părinte, te vei strâmba la masă la anumite alimente, nici copilul nu va fi încurajat să le încerce. Chiar dacă ție nu-ți face plăcere, preia controlul asupra reacțiilor tale și dă-i șansa să încerce, să descopere, alimentele sănătoase care-i pot fi pe plac. Nu reacționa, nu spune nimic, doar încurajează-i să testeze o nouă experiență.
În aceeași ordine de idei, dacă te vei spăla seara pe dinți, alături de copilul tău, și el va fi motivat să-și creeze sănătatea gingivală care, la maturitate face diferența. La fel și educația alimentară! Se învață în primul rând de acasă, din sânul familiei.
De asemenea, nu-l judeca, nu-l compara cu ceilalți. Fiecare copil simte nevoia de unicitate în sânul familiei, chiar și când vine vorba de alimentație. Deși gusturile nu se discută, ele se pot creea când vine vorba de copilul tău și de o alimentație cu multiple beneficii asupra sănătății. Important e să nu renunți niciodată, să nu plasezi vina în brațele altcuiva și să ajungi la un consens cu cel mic, fără șantaj și discuții incriminatorii. Tu, eu, noi, cu toții învățăm! Și copilul tău!
Dar cum să-și țină copilul departe de ispitele nesănătoase, m-au întrebat mulți. Pentru că ele sunt veriga slabă când vine vorba de sănătate, chiar și pentru adulți. Poate părea o misiune imposibilă și de multe ori, iarăși, copiii tind să apeleze la șantajul părinților slabi de caracter. În astfel de situații am sugerat părinților să-și păstreze calmul și să nu se piardă cu cumpătul, să nu dea curs cererii, indiferent de cât de intimidantă poate părea situația. Le-am indicat să abandoneze locul ispititor (unde se găsesc de obicei alți copii care atrag atenția) sau să le distragă atenția cu jucării. Dacă vrei să fii sigur că nu ești tu cel care va greși, nu pleca de acasă fără o gustare sănătoasă (de exemplu, fructe confiate) pe care s-o împarți, la nevoie, cu cel mic. La locul de joacă, o modalitate bună de a-ți convinge copiii este prin împărțirea unor porții mici și celorlalți copii din anturajul său.
O alimentație sănătoasă se diferențiază prin produse atent selecționate, fructe, semințe și legume proaspte sau atent conservate, fără a fi prelucrate în combinație cu diferiți aditivi și potențiatori de arome. Sano Vita este doar o recomandare în acest sens, fiind o companie renumită pe piață pentru produsele 100% românești și sănătoase, pe care le promovează, fiind totodată și alegerea ideală pentru mămici, tătici și pitici mofturoși. Vei găsi aici atât produse bio, pentru preparate ușoare sau complexe, cât și gustări dulci, naturale și pline de savoare, mix-uri de cereale și semințe, câte și mai câte.
Iată că, în sfârșit am putut împărtăși cu tine o parte din cele mai importante aspecte în pledoaria pentru copilărie și sănătate, pe care le-am menționat și la conferința lui Mihai. De neuitat e faptul că, alimentația sănătoasă oferă energie, previne boli și stimulează formarea unui metabolism sănătos, a unei dezvoltări armonioase, ce se păstrează și se transmite în continuare, generații mai târziu. Copilul de astăzi este adultul și părintele de mâine care, la rândul său, poate transmite niște deprinderi sănătoase și valori demne de apreciat, precum cele referitoare la educația alimentară, Fii tu cel care face primii pași pentru sănătatea ta, a familiei tale și nu în ultimul rând, a copilului tău. Un părinte responsabil nu omite alimentația adecvată, gustoasă și sănătoasă,
Ești ceea ce mănânci! Fii sănătos în interior, ca să radiezi la exterior.
În primul an eram foarte timidă de fel. Eu studiam psihologia și mai aveam uneori cursuri comune cu Mihai. Era singurul băiat cu care interacționasem în prima jumătate a anului universitar, fiind un tip mai îndrăzneț, săritor și silitor.
- Bună, Mihai! Ce bucurie! Nu ne-am auzit de-o veșnicie. Cu ce ocazie?
- Așa e! Tu ce mai faci? Ești bine?
Au urmat cele mai scurte treizeci de minute din viață, pentru că, în general, alături de Mihai pierdeam nopți întregi învățând în sesiune și zile în șir, povestindu-ne câte și mai câte.
Mihai făcea parte din echipa de marketing a unei companii de produse naturiste concepută în 1995, a cărei profil de activitate era cel de a oferi oamenilor baza pentru un stil de viață sănătos, fără compromisuri. Eu lucram într-un cabinet de psihologie al unei școli primare dar, în timpul liber, încă mă ocupam de blog. De fapt, dorința ca numărul de telefon să fie încă funcțional i s-a îndeplinit, pentru că, Mihai, avea o misiune pentru mine.
Mi-a adus aminte de vremea în care scriam pe blog la categoria de remedii naturiste, produse, rețete despre frumusețe și sănătate. De fapt, de asta mă și sunase. Scopul era să mă invite în poziția de influencer și speaker la o conferință ce avea în centru educația nutrițională în rândul copiilor.
La început am fost ușor reticentă, dar, pe urmă, am ajuns la concluzia că, educația începe cu fiecare dintre noi și că la fel de simplu cum transmit informațiile pe blog, acestea pot fi expuse și în fața unei mulțimi, având însă o credibilitate mai mare. Așa că am acceptat.
Trei zile mai târziu, la ora unsprezece, mă pregăteam să intru pe scenă și să evidențiez părinților actuali sau celor în devenire, ce înseamnă educația nutrițională, cum ne ajută în dezvoltarea copiilor și care sunt pașii pentru a stabili o alimentație benefică. Sau cel puțin cum văd eu acest subiect.
Nu mi-am dorit nicio clipă să pledez ca un avocat, ca un psiholog, ca un medic sau drept părinte, ci drept prietenă, drept un om ce poate relaționa cu mulțimea, care poate detensiona atmosfera și care poate atrage publicul într-o discuție benefică și fructuoasă.
Dar ce este alimentația benefică? Așa cum am spus-o și atunci, în văzul întregii lumi, alimentația reprezintă cel puțin 90% din capitolul sănătate. Alimentația însuși înseamnă energie, vitalitate și educație. Din primele discuții cu cei care aveau deja copii am ajuns la concluzia că, libertatea alimentară, după revoluție, a devenit direct proporțională cu evoluția tehnologică și cu numărul persoanelor ce suferă de anumite deficiențe și boli din cauza alimentației necorespunzătoare. Majoritatea dintre cei afectați sunt bineînțeles copiii, cei mai fragili, cei care preiau obiceiurile de la părinți, prieteni, cunoscuți, și resursele de la mame când încă sunt fetuși în dezvoltare. Din păcate, simptomele se instalează când e prea târziu să luam acțiune iar regimul este strict. De aceea este important să ne concentrăm asupra alimentației din timp, de la cele mai fragede vârste.
Totodată, i-am întrebat cât timp petrec cu copiii lor și dacă sunt înclinați spre o alimentație sănătoasă și de ce, cum răspund copiii la aceasta.
Obiceiurile sănătoase se deprind și în timp, timpul petrecut cu cei pe care dorim să-i învățăm de bune practici, precum cele alimentare. Timpul de a-i învăța, de a-i ghida, de a le însufleți cele mai bune valori pentru o "o viață fără de moarte", cum se înscrie în povești. Chiar dacă nu suntem nemuritori, putem trăi cât ne este scris, în bunăstare și fericire, cât suntem sănătoși.
Iată despre ce am discutat la conferință și ce subiecte am abordat alături de cei prezenți.
Peste 80% din părinți apelează la șantajul emoțional, un obicei vicios pentru că, copiii nu trebuie forțați să consume o dată migdale integrate în micul dejun, ci trebuie motivați să o facă pe viață. Deși sunt o sursă naturală de fibre, vitamine și multiminerale, copiii nu gândesc atât de complex. Simpla idee că se va juca la calculator mai mult sau că va primi ceva pe placul său, dacă va consuma un anumit preparat, devine obiectul unui șantaj, cu reprecursiuni. Cu atât mai mult dacă părintele nu se ține de promisiune sau nu are posibilitatea de a o duce la bun sfârșit când, copilul nu va mai avea acea motivație. Dimpotrivă, va căpăta ură sau va deveni indiferent, dezamăgit, neinteresat, întocmai pentru că părintele a apelat la o promisiune falsă, pentru a-l sili să consume ceva ce, de fapt, nu i-a atras atenția niciodată.
Dacă masa în familie nu-l atrage pe micul mofturos, poți apela la idei creative de amenajare a micului dejun, prin reprezentarea animată a ingredientelor sau prin a invita copiii prietenilor sau ai rudelor. Este un fapt știut doar noi că un preparat sănătos nu este întotdeauna cel mai parfumat, cel mai aspectuos și cu cea mai multă reclamă atractivă. Copilul nu va înțelege asta. Însă, văzând interesul tău sau a altor persoane asupra alimentelor sănătoase, va dori să se convingă singur. Migdalele au fost un simplu exemplu, dar la fel de bine ar putea fi o salată de fructe cu curmale și alte fructe deshidratate, cereale integrale cu fulgi de cocos, semințe de chia și miere de albine, etc. Da, obiceiurile alimentare mai mult sau mai puțin sănătoase se transmit.
Vârsta copilăriei este momentul în care cei mici asimilează cu precădere din acțiunile părinților, pe care le copie întru tocmai. Dacă tu, ca părinte, te vei strâmba la masă la anumite alimente, nici copilul nu va fi încurajat să le încerce. Chiar dacă ție nu-ți face plăcere, preia controlul asupra reacțiilor tale și dă-i șansa să încerce, să descopere, alimentele sănătoase care-i pot fi pe plac. Nu reacționa, nu spune nimic, doar încurajează-i să testeze o nouă experiență.
În aceeași ordine de idei, dacă te vei spăla seara pe dinți, alături de copilul tău, și el va fi motivat să-și creeze sănătatea gingivală care, la maturitate face diferența. La fel și educația alimentară! Se învață în primul rând de acasă, din sânul familiei.
De asemenea, nu-l judeca, nu-l compara cu ceilalți. Fiecare copil simte nevoia de unicitate în sânul familiei, chiar și când vine vorba de alimentație. Deși gusturile nu se discută, ele se pot creea când vine vorba de copilul tău și de o alimentație cu multiple beneficii asupra sănătății. Important e să nu renunți niciodată, să nu plasezi vina în brațele altcuiva și să ajungi la un consens cu cel mic, fără șantaj și discuții incriminatorii. Tu, eu, noi, cu toții învățăm! Și copilul tău!
Dar cum să-și țină copilul departe de ispitele nesănătoase, m-au întrebat mulți. Pentru că ele sunt veriga slabă când vine vorba de sănătate, chiar și pentru adulți. Poate părea o misiune imposibilă și de multe ori, iarăși, copiii tind să apeleze la șantajul părinților slabi de caracter. În astfel de situații am sugerat părinților să-și păstreze calmul și să nu se piardă cu cumpătul, să nu dea curs cererii, indiferent de cât de intimidantă poate părea situația. Le-am indicat să abandoneze locul ispititor (unde se găsesc de obicei alți copii care atrag atenția) sau să le distragă atenția cu jucării. Dacă vrei să fii sigur că nu ești tu cel care va greși, nu pleca de acasă fără o gustare sănătoasă (de exemplu, fructe confiate) pe care s-o împarți, la nevoie, cu cel mic. La locul de joacă, o modalitate bună de a-ți convinge copiii este prin împărțirea unor porții mici și celorlalți copii din anturajul său.
O alimentație sănătoasă se diferențiază prin produse atent selecționate, fructe, semințe și legume proaspte sau atent conservate, fără a fi prelucrate în combinație cu diferiți aditivi și potențiatori de arome. Sano Vita este doar o recomandare în acest sens, fiind o companie renumită pe piață pentru produsele 100% românești și sănătoase, pe care le promovează, fiind totodată și alegerea ideală pentru mămici, tătici și pitici mofturoși. Vei găsi aici atât produse bio, pentru preparate ușoare sau complexe, cât și gustări dulci, naturale și pline de savoare, mix-uri de cereale și semințe, câte și mai câte.
Iată că, în sfârșit am putut împărtăși cu tine o parte din cele mai importante aspecte în pledoaria pentru copilărie și sănătate, pe care le-am menționat și la conferința lui Mihai. De neuitat e faptul că, alimentația sănătoasă oferă energie, previne boli și stimulează formarea unui metabolism sănătos, a unei dezvoltări armonioase, ce se păstrează și se transmite în continuare, generații mai târziu. Copilul de astăzi este adultul și părintele de mâine care, la rândul său, poate transmite niște deprinderi sănătoase și valori demne de apreciat, precum cele referitoare la educația alimentară, Fii tu cel care face primii pași pentru sănătatea ta, a familiei tale și nu în ultimul rând, a copilului tău. Un părinte responsabil nu omite alimentația adecvată, gustoasă și sănătoasă,
Ești ceea ce mănânci! Fii sănătos în interior, ca să radiezi la exterior.
Articol scris pentru SuperBlog 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu