De la primul bec, la viitorul electric.

by - duminică, martie 10, 2019

2050. Puțini își mai amintesc acum de inovația lui Thomas Edison și becul minune. Se aduce aminte în treacăt căci, valorile de azi au drept temelie invențiile, inovațiile și descoperirile de ieri, din trecut.

Marii prezicători ai lumii prevesteau în urmă cu peste 20 ani declinul unei lumi bazate pe resurse limitate de petrol, ce stârneau controverse de natură politică și economică tot mai dese. Anul 2050 este despre noua erarhie a unei lumi bazate pe conceptul de e-Mobility care a fost îmbrățișat din toate punctele de vedere. O lume nouă, complet schimbată, bazată pe energie verde, poluare 0, 0 taxe pe poluare și combustibili fosili, dar și o nouă șansă pentru un viitor strălucit, așa cum s-a dorit dintotdeauna pentru generațiile viitoare. Chiar mult mai mult decât s-ar fi impus în Agenda 21 - Primul decalog al dezvoltării durabile, o sumedenie de acțiuni non-toxice aplicate la nivelul întregii Uniuni Europene în vederea conservării resurselor.

Era conceptului de sustenabilitate e-Mobility.

Marea lansare a acestui concept a pornit odată cu împlinirea a 25 ani de Auto Schuun, partener autorizat Mercedes Benz, respectiv de la cea mai revoluționară apariție tehnologică și anume mașina electrică. Conceptul a escaladat în timp și, începând cu 2019, pionerul noii societăți sustenabile cunoscut sub denumirea de Mercedes-Benz EQC a căpătat centrul atenției. O înfățișare creată pentru cei puternici, ideală pentru oamenii de afaceri sau pentru familii numeroase, noua inovație vine la pachet cu o putere impresionantă, autonomie ridicată, consum redus și cel mai important - 0 poluare, datorită ingeniozității cu care au fost înzestrate acele piese auto de sub capota de lux. De zeci de ori mai silențioasă decât orice altă mașină sau față de motorul hibrid, noul model a urcat cu ușurință în fruntea clasamentului pe partea de vânzări auto, acolo unde se menține și în prezent.


Smart City și e-Mobility.

Transformarea celor mai importante capitale ale lumii și a țărilor învecinate în orașe inteligente oferă numeroase avantaje, motiv pentru care acest concept a fost îmbrățișat pe deplin.
Dacă în 2019 timpul de încărcare în proporție de 80% a unei mașini electrice era de circa 45 minute, în noua eră, încărcarea se face din mers.
Orașele dispun nu doar de stații de încărcare de urgență, ci și de străzi moderne dotate cu senzori inteligenți, ce încarcă mașinile în timp ce merg către orice destinație, prin tehnologia Wireless. Același principiu se regăsește și în locurile de parcare special amenajate, învecinate centrelor comerciale sau în preajma locuințelor populației. Străzile comunică cu nevoile oamenilor prin tehnologia de ultimă oră, dar nici cetățenii responsabili, îmbrăcați în haine verzi și justițiari în grija pentru mediu, nu sunt mai prejos.
Conceptul de e-Mobility într-un oraș inteligent aduce bunăstare și în buzunarele cetățenilor. Asta pentru că, fiecare pas al populației și fiecare rută ce prevede un consum de energie, mulțumită principiilor fizice și termodinamice descoperite în urmă cu sute de ani, ajută la producerea de energie ce se stochează în câmpul electro-magnetic ce înconjoară societatea modernă, energie ce se stochează ulterior în centralele de alimentare principale, respectiv în stații, cu trecere la autostrăzile inteligente, permițând un flux închis și continuu, fără pierderi, al energiei verzi. Astfel, în locul taxelor tradiționale ce au apăsat buzunarele oamenilor, bunăstarea și viitorul incert, noile costuri prevăd o taxă doar de 10% din valoarea taxelor tradiționale, valoare atribuită sistemului central de alimentare și stocare.
Acest sistem are și capacitatea de stocare a energiei solare, cât și a celei eoliene astfel încât, orice acțiune naturală sau antropică, a oamenilor, ajută la creșterea condițiilor de trai în proporții egale.

O ascensiune rapidă de evoluție se remarcă și asupra societății dincolo de bugete. Aerul este tot mai respirabil, incidența bolilor grave, a bacteriilor și a virusurilor periculoase s-a redus simțitor. Însuși natura completează în semn de mulțumire prin adaptarea ei la starea verde. Plantele și animalele s-au adaptat la condițiile actuale reducând poluarea globală, efectul de seră, subțierea stratului de ozon și limitarea resurselor naturale de hrană.
Se prezice că, în următorii 5 ani, Polul Nord și Polul Sud vor revini la starea inițială de echilibru când nu mai amenințau dispariția planetei prin topirea ghețarilor și a inundării a sute de continente. Anotimpurile își reiau circuitul natural, departe de alternanța haotică a temperaturilor ce trec de mediile normale admise pentru fiecare sezon în parte. Sistemele automate de monitorizare a concentrațiilor de poluanți indică valori cu mult sub limita maximă admisă, iar industria pare să-și dorească să evolueze în aceeași direcție, limitând uzul de substanțe periculoase și cu impact negativ asupra mediului și a vieții populației. 

În ansamblu, noua societate sustenabilă bazată pe conceptul de e-Mobility înseamnă siguranță, confort și creșterea mediei de trai. Se așteaptă ca rata de viață să crească până la 120 ani, așa cum nu a mai fost niciodată, în timp ce metropolele aglomerate să se transforme în orașe multifuncționale ce răspund tuturor nevoilor cetățenilor printr-un sistem modern și compact.

Ți se pare că sună prea bine să fie adevărat? Tratează ca atare! Acest este un exercițiu de imaginație, însă nu și imposibilul. Noua societate e-Mobility se bazează înainte de toate pe sprijinul nostru, pe implicarea și atenția acordată unui mod de trai mai bun și se concentrează pe alegerile pe care le facem zilnic. Fiecare exercițiu de respirație într-o astfel de societate este de fapt un exercițiu meditativ prin care plămânii se încarcă cu milioane de particule de oxigen curat, ridicând eul interior într-o lume astrală, cu aer unic, revigorat și ușor energizant.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019. 

You May Also Like

1 comments

  1. sper ca peste 20 de ani sa nu mai avem teama ca natura se va razvrati intr-o buna zi! si asta doar noi putem realiza, ca noi am stricat totul in jur!

    RăspundețiȘtergere