Basm cu parfum de cafea și ciocolată.

"A fost odată ca-n povești, așa, cum nu s-a mai văzut vreodată și cum povesteau și strămoșii noștri, o prea frumoasă prințesă adormită. Singură la părinți, se trezea doar la orele amiezii. Noroc cu soacra care nu-i punea semne de întrebare și care știa că, somnul de frumusețe îndelungat este imperios necesar. Ciufulită, morocănoasă, nici geana n-o ridica dacă al ei Făt-Frumos din lacrimă nu-i aducea la pat măcar o ceașcă de cafea.



Foc și pară în ținut! Făt-Frumos luase inițiativa și știa că un sărut pătimaș avea să o salveze din vraja somnului.
Dar nu, și nu! Prințesa refuză cu vehenență. Cui să-i ardă de un sărut magic, când cafeaua nu e gata? Și de la vecini venea atâta parfum de boabe proaspăt măcinate și de ciocolată, că mai că ar fi sărit și ea din pat.
De la cratiță, la ibric, mai că prindea și împărăția curaj să aspire la un expressor și la o viață modernă."


Și, mai în glumă, mai în joacă, fix așa începea cândva și dimineața mea. Fără un prinț frumos din cale-afară care să-mi aducă cafeaua la pat, dar cu o mamă și cu o soră deseori la fel de leneșe când venea vorba de subiectul cafea, mai ales când nu eram la facultate. Sfârșeam întotdeauna prin a fi nevoită să fiu mai matinală decât mi-aș fi dorit și să fac cafeaua pentru toate. Soră-mea era de părere că, diminețile aveau altă savoare când preparam eu cafeaua. Asta până când i s-a pus mamei pata să-și cumpere un expressor, așa cum vedea și în reclame.

"-Cumpărături??? Pâi la asta mă pricep cel mai bine!"

Și unde să găsești cele mai bune idei și accesorii pentru casă, dacă nu online? De îndată am găsit aceste oferte electrocasnice, printre care și o minune de expressor ce ne-a cucerit pe loc, prin designul elegant, funcționarea automată, cu cele două cești instant și concomitent preparate sub o atingere de buton. Ales și comandat!


Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. La vremea aceea se apropia sesiunea și eram foarte concentrată pe studiu, dar nu înainte de pauza mea energică de dimineață, alături de veșnica porție de cafea.
Era în jurul orei nouă dimineața. Simțeam un parfum amețitor și în același timp încântător și proaspăt. Să fi fost doar un vis frumos? Sau să fie cineva mai matinal ca de obicei?
Nici nu era de mirare! Mama abia își primise în cursul zilei anterioare noua ei bijuterie achiziționată din acest magazin online magNET.ro și era foarte entuziasmată s-o descopere îndeaproape.
De ce Philips seria 2000, când putea fi oricare altul?
Pentru renumele său în materie de electrocasnice și pentru performanța de ultimă oră care ne face viața mai simplă. Însă, în același timp, pentru designul compact și potrivit bucătăriei noastre modeste și pentru oferta cu care acesta a fost pus în valoare prin intermediul magNET.


Ei bine, cafeaua aceea cu două degete de spumă de lapte, creată pe un mod atât de silențios de mărunțire a boabelor și de filtrarea diferențiată în funcție de calitatea cafelei, parcă mi-a schimbat ziua și pe cele ce aveau să urmeze.
Totul părea să fie acum mai perfect. Și nu, nu doar din prisma că aveam un ajutor care-mi lua de pe umeri atribuția de a face cafea pentru toți, cu supravegherea atentă a ibricului.


Tânjeam după câteva e-mailuri de colaborare și de vești bune în acea perioadă aparent nefastă.
M-a cuprins un entuziasm aparte în acele prime secunde când am deschis căsuța poștală virtuală. Mă așteptau două mesaje de colaborare și unul cu mulțumirile și felicitările de rigoare - fusesem acceptată în programul Erasmus pentru primul semestru al viitorului an de studiu. Visam la asta în disperare, la momentul în care îmi voi face bagajele pentru o nouă destinație, dar competiția era destul de acerbă.
Trei ore mai târziu mă urcam în tren și porneam către examen. Toate planetele se aliniaseră în favoarea mea: profesori bine dispuși, subiecte ușoare și parcă gândurile s-ar fi așezat pe subiect. Două ore mai târziu, cu un carnet ce-l fluturam în aer de bucuria dată de nota maximă, porneam la pas în ton energic către vagoanele de tren. Nici trenul n-a mai avut întârziere în acea zi.
În drumul către casă, gândul îmi era numai la acea ceașcă de cafea plină de savoare, parfum și dragoste care mi-a iluminat întreaga zi.
Și au urmat zile, săptămâni în șir, în care, cu timpul, mai că am prins drag să transform trezitul de dimineață într-o competiție de familie, pentru aceeași savoare neprețuită a unei cafele fără cusur.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Comentarii

Postări populare