Pariu cu visul meu și un blog neobișnuit

Cu fiecare felie de pizza mi se mai năzărește câte-o idee neobișnuită. Pizza dă tonul petrecerii și ideilor de succes. De la omul de odinioară am făcut un pas care m-a teleportat direct în liga oamenilor neobișnuiți și a blogurilor neobișnuite. Unul dintre ele este acest blog Dodo Pizza, un adevărat reality show ce destăinuie secretele din spatele cortinei, printre mecanisme de succes și eșecuri, mai mult sau mai puțin fatale. Nu-i așa că-i neobișnuit?

  • Pariul Dodo
În pariul lor pentru o afacere și o imagine de succes au transformat imposibilul în posibil și eșecurile în transparență. Adică mai pe înțelesul tău, pentru orice comandă nelivrată în termen de 45 minute au promis o pizza gratis, la fel ca și în cazul companiilor care au reușit să-i adune împreună, la o felie de pizza, pe toți cei douăzeci de colegi pasionați de Margherita, Hawaii, Cheeseburger, etc.
S-au oferit mii de pizza până în prezent și una poate fi chiar a ta! Da nu-i mai bine să-ți fie livrată comanda la timp? 
Dodo Pizza știe că timpul înseamnă bani și banii reprezintă clienți fideli, așa că au conceput strategia perfectă.


  • Miza

Totul sau nimic! Puteau alege să ascundă sub preș tot eșecul, dar au decis să-l transforme într-o experiență de viață pentru toți actualii și viitorii antreprenori, pentru curioși, ANAF sau hateri.
Asta i-a motivat pe clienți să nu renunțe la Dodo Pizza căci, de necesitatea transparenței se vorbește în toate domeniile. Așa s-a născut și ideea de a lăsa curioșii să privească live în bucătărie și să vadă cum se prepară în detaliu pizza favorită. Ba mai mult, pe timp de weekend, toți copiii cu vârsta de peste trei ani se pot juca cu ingredientele și pot deveni Super Pizzamakeri, la Atelierul de Pizza Dodo.




Miza a fost și este în continuare credibilitatea în fața clienților și destinul afacerii, precum și impactul financiar aflat în prezent într-o creștere continuă.


  • Previziuni
În următorii ani se anunță că, pe lângă pizzeriile disponibile în Brașov și totalul de 437 pizerii în întreaga lume, vor exista încă 10 pizzerii sub franciza Dodo Pizza și în București.
Și s-au gândit că ar fi tare fain să mă provoace să fac și eu un pariu cu mine însumi. De ce nu? Oare să fie o nouă franciză? Sau un pariu moral și personal? Să intrăm în "problemă"!


Provocarea zilei: Pariu cu mine însumi.

Nu cred în coincidențe, dar cred în destinul pe care ni-l facem noi înșine. Și mai cred că, la baza evoluției noastre, contează curajul de a trece de la pur visător și comentator, la "eroul" ce dă cărțile pe față și acționează în consecință.
Acum șase ani, când am fost împinsă de la spate să-mi lansez blogul, pariam că nu avea să reziste mai mult de trei luni. Din pasiune și prin multă muncă, blogul a prins tot mai mult teren. Astăzi, după șase ani, locul său e între pasiune și job. Am câștigat mai multă satisfacție decât anticipam și am învățat tot atâtea lucruri noi. De fapt, asta m-a motivat să continui și să trec de la statului de blogger obișnuit, la cel de blogger neobișnuit, care nu se sfiește să se arate și să se descrie printre experiențe alb-negru.



Acum insist să pariez din nou și să risc mai mult. Pariez că de la statutul de blogger mă pot transforma în șeful unei agenții de bloggeri și că, din "liber profesionist", mă pot transforma într-un antreprenor de succes. Fac pariu cu conștiința morală că, în următoarele 12 luni, pot pune bazele propriei afaceri, a evoluției personale și profesionale.

De unde a pornit totul? 
În toți acești 5 ani de facultate am avut parte de profesorii care au insistat asupra ideii de management, antreprenoriat și fonduri europene. Cum spuneam, nu cred în coincidențe. Și nu cred că un astfel de vis poate fi mai presus decât un tânăr care își dorește să evolueze, să facă trecerea de la un șomer sau de la un angajat cu minimul pe economie, la propriul său șef. Asta este miza! Un salariu mai bun, un orar de lucru după bunul plac, o viață trăită după propriile reguli, o pensie și o asigurare medicală decentă. 
Am cunoștințele de bază. De altfel nu mi-a plăcut niciodată să fiu un elev "de umplutură". Timpul meu este la fel de prețios ca și al tău! Iar dacă profesorii mi-au oferit niște ponturi gratuite, nu ar fi fost păcat să-mi treacă pe lângă ureche și să-mi ratez menirea? Știu că acesta e destinul pe care trebuie să-l împlinesc! Trebuie doar să acționez și să nu mă las înfrântă și/sau condusă de eșecurile și de vorbele celorlalți. Ele mă motivează să ajung acolo unde aspir.



Treaba este relativ simplă. Trebuie doar să creez un proiect bine structurat și să aplic pentru fondurile europene de care poate dispune orice tânăr viitor antreprenor cu vârsta sub 25 ani. Bloggeri și bloguri de calitate sunt cu miile, deci există cerere și ofertă pe piață. Analiza pieței este cel mai bun indicator de reușită atunci când creezi ceva nou sau vrei să avansezi. Știai că o greșeală descoperită în timpul procesului de creație și/sau de implementare poate crește costurile de până la 100 sau chiar 1000 ori, față de investiția inițială? Și greșelile sunt căutate cu lupa. 
De asta e important să nu lipsești de la cursuri și să nu te joci pe telefo în timpul orelor. 

Știu! Riscul unei astfel de afaceri este enorm, dar nu și dacă e plănuită așa cum trebuie. Viziunea bloggerilor și a vloggerilor este practic imaginea unei companii/afaceri. Dincolo de parteneriate și impresii, ei sunt și vor fi mereu oameni, viitor clienți, viitori parteneri. Iar asta este chitesența unei astfel de afaceri - să-ți asculți publicul țintă și să oferi colaborări pe placul tuturor. Și fix asta intenționez să fac prin intermediul primei mele afaceri -  să corectez erori surprinse de-a lungul timpului prin parteneriatele mele. Vreau să educ actuala generație de companii și publicul, să transform ideea de reclamă plătită și produse gratis în credibilitate, dar și să evoluez strategiile "defecte" de marketing.
Să fie doar un vis neobișnuit? Sau va fi o afacere neobișnuit de bună? Rămâne de văzut, pe la anul și la mulți (b)ani!



Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Comentarii

Postări populare