Înghețată vegană cu caramel sărat și ciocolată

Unul dintre dulciurile descoperite cel mai recent este această înghețată cu caramel sărat. Evident, în comerț conține cine știe ce minuni și nu este cea mai ieftină opțiune de înghețată, iar dacă ești o persoană pasionată de un stil de viață cât mai sănătos și o alimentație în consecință, comerțul nu e varianta cea mai bună.
Dar te poți folosi de tot ceea ce există în comerțul fizic și online pentru a creea o reproducere (aproape) fidelă a acestui deliciu deosebit, care-ți oferă o senzație unică pe papilele gustative și care este mai presus de toate, sănătos, fiind realizat vegan, fără zahăr procesat și fără lactoză.

Înghețată vegană cu caramel sărat și ciocolată amăruie

Ingrediente folosite pentru 7 cornete de înghețată:
- circa 150 g zahar natural, neprocesat (zahăr din fulgi de cocos);
- circa 50 g bănuți de ciocolată cu 50% cacao Sweeteria (fără îndulcitori sau alți conservanți);
- o jumătate de linguriță sare de Himalaya;
- o cutie de smântână pentru frișcă Meggle, fără lactoză;
- circa 200-250 ml lapte fără lactoză Meggle;
- 7 conuri pentru înghețată.

Mod de preparare:

  • Cornetele

Timp de preparare: 10-15 minute.
Se topesc bănuții de ciocolată fie pe baie de aburi, fie la foc extrem de mic, până capătă consistența cât mai subțire. Dacă aceștia lasă lichid, precum a fost cazul meu, se scurge lichidul și se adaugă două linguri de lapte. Se amestecă încontinuu până la formarea unei compoziții cremoase, spre lichidă.



Se iau cornetele și se scufundă în ciocolată astfel încât să se formeze marginea de ciocolată (în cazul meu 5 cornete cu ciocolată) și/sau caramel. Dacă consistența este prea groasă, puteți apela la o spatulă/mânerul unei linguri. Adăugați puțină ciocolată și în fundul cornetului și "înveliți" pereții interiori tot cu mânerul lingurei.
Dați cornetele la rece. După ce ciocolata s-a întărit am scufundat din nou capătul superior în caramel. Celelalte două au fost realizate exclusiv cu caramel prin același procedeu.

  • Caramelul sărat

Timp de preparare: 15 minute.
La foc mic se adaugă într-un vas zahărul și sarea. Se amestecă încontinuu pentru a evita în timpul formării pastei de caramel ca să se ardă și să se lipească de vas. Odată format amestecul de caramel se adaugă circa 2-3 linguri de lapte și 2-3 de smântână. Puteți lua caramelul de pe foc după adăugarea laptelui și a smântânii deoarece acesta se va umfla (puteți folosi un vas înnalt pentru a evita să dea în foc). Ulterior îl puteți pune la foc până compoziția începe să se lege și să se îngroașe, formând consistența de caramel (sau ca la mierea lichidă).

  • Înghețata

Într-un vas turnați restul conținutului cutiei de smântână, laptele și circa o lingură jumătate de zahăr.
Fierbeți amestecul la foc mic circa 10-15 minute, până începe aproape să dea în clocot. Amestecați din când în când pentru a păstra o compoziție omogenă.
După ce amestecul a fiert dați-l deoparte și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei.
Mai apoi turnați amestecul într-o caserola sau un vas întins din plastic. Acest lucru vă va ajuta ca înghețata să se formeze mai repede.
Puneți amestecul la frigider și omogenizați-l după o jumătate de oră pentru a evita formarea cristalelor de gheață.

  • Asamblarea

După ce înghețata a început să se întărească dar amestecul prezintă o textură aparent lichidă spre densă, turnați caramelul sărat în înghețată (formând cu lingura fâșii cât mai subțiri) și o parte din acest amestec turnați-l cât cuprinde în cornete.


Mai apoi așezați-le într-un suport (noi am improvizat, folosind un covraj de ouă pe care l-am găurit pe alocuri) și dați-le la congelator, alături de înghețata rămasă în bol.
A doua zi (cum am procedat eu) sau câteva ore mai târziu, scoateți cornetele și bolul de înghețată rămasă. Cu ajutorul unei cupe de înghețată sau a unei linguri, formați semi-bile pe care le puneți în vârful cornetului.


Puteți orna cu bănuții rămași de ciocolată sau cu orice altceva, după preferință.
Poftă bună!


Comentarii

Postări populare