M-am saturat de bullying-ul cibernetic din online! Iată cum evit atacurile de ultimă generație!

M-am saturat până peste cap, zi de zi, să primesc emailuri și mesaje în care am câștigat nu știu câți bani, dispozitive și așa mai departe, lucruri pe care nimeni nu ți le oferă în mod gratuit fără să fi participat de bună voie la o campanie sau un concurs. Dar din păcate, pe cât e tehnologia de utilă din punct de vedere al informației, pe atât poate fi de periculoasă. 

Sursa: ryze.ro

Mai sunt și acele mesaje care vehiculează sub numele unei companii de renume și în spatele cărora se află de cele mai multe ori o serie de infractori cibernetici. De altfel, sunt și aplicații, pagini web de tip spam, care apar de fiecare dată când vreau să mă uit la un serial sau să accesez o pagină, dar și aplicații care, odată instalate, vin la pachet cu o serie de viruși. Și ulterior ne întrebăm - de ce ni s-au retras bani din cont sau de ce dispozitivele funcționează de zici c-au luat-o razna?

Să ne înțelegem - nu sunt absolut deloc împotriva utilizării mediului online. Dar sunt o fire responsabilă și pentru a mă bucură de toate beneficiile oferite de mediul online la capacitate maximă aleg să fiu responsabilă și să mă informez. Știu de altfel că, un antivirus gratuit bun precum cel oferit de BitDefender, poate face diferența. Dar la fel de importantă e cunoașterea și aplicarea unei serii de bune practici în mediul online. Cu atât e mai important acum, când viața obișnuită s-a reformat în mediul online. 

Sursa: bitdefender.ro


Stop bullying-ului și nesiguranței din online! 

Ghid de bune practici online

Dincolo de un antivirus extrem de bun care poate detecta orice neconformitate ce apare pe dispozitivele noastre (aka virușii), mai există și câteva lucruri pe care le respect temeinic. 

  • Verific destinatarul email-urilor

Pentru că primesc tot mai multe emailuri dubioase în care mi se închide contul X sau că trebuie să schimb parola la Y sub pretextul unor atacuri, verific de fiecare dată emailurile de două ori, inclusiv adresa expeditorului. La orice tentativă dubioasă, marchez mailurile fiind spam și nu accesez paginile după cum sunt îndrumată. Ai fi impresionat(ă) să afli câte pagini se folosesc de numele unor bănci, a unor transportatori de colete sau a unor aplicații, ca să comită acțiuni frauduloase. 

Iar înainte de a da click pe orice adresă din email, fac o analiză a paginilor oficiale pe care le cunosc și compar adresele de email cu cele existente pe site-ul oficial. 

  • Verific dacă site-urile și paginile pe care le accesez sunt de încredere

Un antivirus bun și activarea funcției add-on a browserului mă alertează de fiecare dată când o anumită pagină reprezintă un potențial dăunător suspect. Iar acest lucru îmi arată de îndată dacă pot sau nu să-mi continui lucrurile pe care doream să le fac, fie dacă trebuie să mă orientez. 

În orice caz, dacă sunt în căutarea unor servicii sau produse, prefer să apelez la paginile de renume pentru achiziții și informare. Și nu ezit să verific cel puțin 3 surse care vorbesc despre paginile aferente pentru a atesta veridicitatea informațiilor. 

Niciodată nu fac o plată prin intermediul unor link-uri trimise în privat de persoane necooerente și/sau străine care de altfel, se folosesc de numele și fotografiile altor persoane pentru a-și ascunde adevărată identitate și pentru a retrage sume exorbitante din conturi sunt pretextul de a fi interesați de anumite achiziții (de exemplu, țepele populare apărute pe platforma OLX, unde se presupune că revendici suma dând click pe un link și ulterior cumpărătorul va contacta firma de transport pentru expedierea produselor). 

  • Verific reputația magazinelor cu care am contact

Niciodată nu mă las prinsă de val când văd prețuri extraordinar de mici sau site-uri care par aparent să aibă o limbă maternă "stâlcită". Este perfect normal să se mai strecoare o greșeală pe alocuri sau să existe campanii de reduceri. La urma urmei, tot oameni sunt cei care se află în spatele acestor site-uri. Dar îmi sare în ochi atunci când majoritatea paginii nu are nicio relevanță, niciun înțeles sau când greșelile gramaticale sunt extrem de numeroase, fie când caut produsele pe alte site-uri și văd exact care este prețul de ansamblu a unor produse și servicii. Îmi e foarte simplu să "miros" un site de încredere sau viceversa.

Iar atunci când nu sunt pe deplin convinsă de reputația unui site, pe rețelele sociale știu că voi găsi grupuri și comunități de la care pot afla adevărul privind seriozitatea magazinelor. 

  • Instalez aplicații NUMAI din surse sigure 

La 13 ani a fost nu doar prima dată când am pus mâna pe un calculator, ci și prima dată când am stricat unul din cauza zecilor de aplicații instalate după bunul plac, din diferite surse. Și de atunci am învățat că aplicațiile se iau direct de la sursă, de pe site-urile furnizorilor de aplicații pentru PC sau telefon, după cum e cazul. 

De aceea vă atenționez să fiți foarte atenți la acest aspect și să nu-l omiteti niciodată, dar și să vă informați copiii sau să le transmiteți să vă ceară acordul atunci când doresc să instaleze anumite aplicații. 

  • Nu accesez link-uri dubioase 

Virușii cibernetici circulă peste tot, nu doar prin intermediul mailurilor și a aplicațiilor. Uni se transmit prin link-uri dubioase transmise prin mesageria telefonului sau chiar prin rețelele de socializare, prin prietenii pe care îi cunoaștem. Din nou, având o vastă experiență în online, nu deschid niciodată aceste link-uri cu denumiri ciudate, irelevante, de la necunoscuți etc. 

  • Nu ofer datele personale NIMĂNUI

Link-urile de mai sus pot duce către pagini care să solicite datele noastre personale, pe care alții sau atacatorii cibernetici le-ar putea folosi în mod fraudulos. Menține-ți familia în siguranță și nu divulga niciodată adresa unde locuiești, datele cardului (doar IBAN-ul e permis, strict pentru transferul online), CNP-ul etc. 

De asemenea, eu aleg să nu mă las înșelată nici de reclamele care atestă în mod miraculos că pot face o avere, înscriindu-mi datele personale la un soi de concurs ce nu se desfășoară pe un site oficial (site-urile oficiale au denumirea sau link-ul corespondent cu numele pe care îl cunoști și sub care se promovează).

Sursa: rts.md

Alte bune practici care pot fi realizate pentru și mai multă siguranță în mediul online: 

  • Instalarea unui antivirus, de preferat cu licență direct de la producător sau achiziționat prin firmele autorizate care permite accesul la toate instrumentele necesare pentru a detecta orice interacțiune neconformă și pentru a acționa instantaneu în consecință, inteligent, în locul nostru. BitDefender este un antivirus de renume considerat cel mai bun program de securitate împotriva virușilor cibernetici, cât și un antivirus medaliat, cu reputație de top, care ne oferă posibilitatea de a ne desfășura toate atribuțiile și plăcerile în online, fără a afecta performanțele dispozitivelor. Poți opta și pentru una din cele 5 suite profesionale plătite, avansate, precum BitDefender SMALL OFFICE SECURITY un pachet antivirus ideal pentru IOS, Android și PC, pentru o protecție desăvârșită a muncii tale. Îți poți personaliza pachetul pe deplin, alegând numărul dispozitivelor pe care-ți dorești să-l folosești, cât și durata de funcționare la parametri de performanță maximă. 


Sursa: bitdefender.ro

  • Reînnoirea periodică a datelor de acces la calculator și la conturile personale și profesionale, apelând inclusiv la metoda de autentificare în doi pași.
  • Folosirea unui serviciu VPN. 
  • Separarea momentelor de relaxare și a practicilor cu scop personal din online, de activitatea profesională. Poți folosi dispozitive dedicate sau conturi diferite în cadrul aceluiași calculator. 

Tu cum te protejezi de atacurile cibernetice, de viruși și de spam-ul din online? 

Comentarii

Postări populare