Curățenia de primăvară în 19 metri pătrați

Ai zice că locuitul într-o garsonieră e un adevărat lux când vine vorba de curățenia de primăvară. În realitate, lucrurile sunt mai dificile decât par. Cu atât mai mult când, la fiecare colț de casă, te urmăresc doi pisici la fiecare pas, unul care scoate nisipul din litieră, altul care are chef de joacă și dă adesea peste lighenașul cu apă, un om care face o analiză atentă a spațiului și nu știe nicicum de unde să înceapă. 


E foarte simplu să te pierzi în detalii și când în fiecare colț te urmăresc cutiile așezate piramidal și zeci de alte lucruri de care am avea nevoie, dar care nu se pot bucura de propriul lor spațiu dedicat și care sfârșesc aruncate pe unde își găsesc locul. Ne-am propus de nenumărate ori să luăm o casă mai mare, dar chiar și locuințele mici pot exprima o personalitate aparte, mai ales când ai alături oamenii potriviți. Așa că am rămas aici, în colțul nostru de suflet, la care nu rămâne decât să ne apucăm de treabă - curățenia de primăvară. 

Curățenia de primăvară în 19 metri pătrați

Sursa foto: HigiMag

1. Planul de lucru

Asemeni unui plan de amenajare, întotdeauna mi s-a părut că primul pas pentru curățenia wow e un plan de lucru. Printr-o bună organizare răspundem și la veșnicie întrebări "-Cine, ce și cum face?", respectiv "- De unde începem?".
Prima încăpere este camera de zi, în cazul nostru și dormitorul totodată, urmată de bucatarie, baie și în cele din urmă, holul. Simt că lucrând întai în încăperea cea mai mare, vine cu ea și sporul sau inspirația pentru celelalte încăperi. 
Încep cu dulapurile unde adesea e dezordine, de sus în jos și nu viceversa. Nu-mi doresc ca odată aranjat un raft să împrăștii praful și bacteriile pe acesta. 
Sortez lucrurile și le despart de cele care nu-mi vin sau nu le folosesc, urmând ca pe acestea să le donez sau să le fac cadou. Piesele utile le depozite adesea în saci vidați până la sezonul următor, pe care-i așez într-un loc unde nu-mi deranjează privirea sau în boxa scării. 
Aceeași pas urmează și în bucătărie, și în baie, unde analizez termenul de valabilitate și fac curat între produse, înainte de a aglomera dulapurile inutil. 

2. Alegerea produselor potrivite de curățenie 

Suntem cu adevărat norocoși că avem la dispoziție numeroase produse de curățenie pentru fiecare nevoie în parte, cât și aparate de curățat inovatoare! Iată că, la acest capitol nu avem probleme, eticheta îndrumându-ne cu ușurință asupra destinației de uz a fiecărui produs în parte. Cu toate astea, trebuie să recunosc că cel puțin o dată mi-am dorit echipamente care să-mi ofere mai multă eficiență și care să-mi aerisească spațiul cu produse de curățenie, din baie și bucătărie. De exemplu, un aspirator geamuri

Sursa foto: Kärcher 

Aparatele cu tradiție de la Kärcher sunt renumite atât în HoReCa, cât și în viața oamenilor de zi cu zi. Iar un astfel de aparat pentru geamuri m-ar ajuta nu doar să am ferestre impecabile prin care să se oglindească razele soarelui, ci și să reduc numărul de produse folosite (de la lavetele de unică folosință și hârtia care sfârșește la gunoi, până la soluțiile care adesea au un miros mult prea impunător și sufocant, ce poate irita căile respiratorii). Până facem rost de un astfel de aparat, cea mai eficientă soluție de curățenie pentru geamuri perfecte s-a dovedit a fi hârtia de ziar cu soluție clasică de geamuri sau spirt. 

3. Curățenia propriu-zisă

Odată ce dulapurile sunt impecabile la interior și lucrurile atent ordonate, nu rămâne decât să ne ocupăm de curățenia propriu-zisă.
Primul stop e covorul - adesea o provocare cumplită, mai ales când locuința e mică și covorul acoperă întreg perimetrul locuinței. Cele două pisici au o adevărată plăcere în a se tăvăli pe jos, dar excepție nu fac nici canapelele cu material textil. 
Măturăm nisipul în exces și ulterior aspirăm covorul și canapelele. Trebuie să recunosc că acest pas ne ajută să scăpăm doar de o parte din murdărie, mai puțin de părul de pisică. Pentru asta folosesc adesea un dress de damă căruia i-a trecut vremea, pe care-l introduc într-o apă cu detergent și cu care frec de zor fiecare zonă în parte. Aș putea să duc covorul la un centru dedicat, dar e cu atât mai dificil să mut întreaga mobilă din încăpere pentru a-l scoate pe deplin.
E un proces anevoios care ar putea fi eficientizat cu ușurință dacă aș avea o matură electrică

Sursa foto: Kärcher

Dincolo de faptul că matura de la Kärcher este mult mai compactă spre deosebire de un aspirator clasic (deci mai ușor de depozitat într-o locuință/incapere de mici dimensiuni) are o autonomie de până la 30 minute și poate fi utilizată în întreaga locuință, chiar și pe hol, în baie sau bucătărie. Această mătură asigură eliminarea eficace a părului de pisică, simplu și rapid. De altfel, o soluție pentru canapelele textile curate este un aspirator cu filtru HEPA (ideal chiar și pentru cei care suferă de alergii) la care se poate conecta o duză specială pentru tapițerie pentru o eficiență ridicată.
 
Sursa foto: Kärcher

Aspiratoarele inovatoare Kärcher dețin inclusiv funcția de spălare, eficientizând curățenia de primăvară prin finalizarea a doi pași în detrimentul unuia singur, deci ajută la economie de timp și spațiu. Lipsa cablurilor și autonomia sporită reduce riscul accidentelor (grija că pisicile vor roade cablul așa cum obișnuiesc la mine sau momentele în care ne împiedicăm de ele, când sunt mult prea scurte pentru a ajunge dintr-un colț în altul etc.). În plus, opțiunile cu spălare umedă nu necesită nici contactul cu detergenții, un plus pentru sănătatea noastră și a animalelor de companie.
În cele din urmă, curățenia de primăvară se finalizează prin dezinfectarea pieselor de mobilier, a obiectelor sanitare, respectiv ștergerea prafului. Pentru evitarea aburirii oglinzilor folosesc adesea spuma de ras pe care o las să acționeze aproximativ un minut, dar bineînțeles, procesul poate fi ușurat prin utilizarea aparatului de geamuri. 

Curățenia de primăvară ia final prin adăugarea unui strop de parfum de cameră și prin joaca fericită a pisoilor care admiră pe deplin o casă curătă, lipsită de murdărie și bacterii. 



Apropo, știați că aparatele cu abur Kärcher au fost testate și certificate împotriva coronavirusurilor? 

Cum decurge la voi curățenia de primăvară? 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021. 


Comentarii

Postări populare