Tu ai auzit de liberalizarea pieței de energie și ABC-ul liberalizării?

by - luni, mai 10, 2021

 Pentru mulți, liberalizarea a stârnit numeroase griji și controverse. Cu siguranță știați că de la 1 iulie s-a liberalizat piața gazelor naturale, dar ce e mai puțin probabil să fi aflat e că, același lucru se va întâmpla și cu energia electrică, de la 1 iulie. Acest lucru reprezintă o informație de interes majoritar pentru noi, toți consumatorii de resurse, iar ABC-ul liberalizării, de la E. ON, își dorește să informeze publicul asupra semnificației de "liberalizare" și aspectele cheie pe care trebuie să le avem în vedere ca să ne bucurăm de același confort sporit.



ABC-ul liberalizării de la E. ON


Orice nume își are propria lui semnificație - fie ca atare, fie o anumită parte a acestuia (de exemplu o literă sau o combinație de litere). Același lucru îl face și ABC-ul liberalizării care ne invită să descoperim conceptul de liberalizare într-o formă jucăușă și inteligibilă pentru oricine. Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi ce presupune liberalizarea, având la dispoziție 24/7 acest abecedar al energiei disponibil gratuit oricui, pe pagina E. ON. 


Astfel, inițiala prenumelui nostru poate evidenția informații cheie legate de acest aspect, așa cum "A" din ABC-ul liberalizării sau de la prenumele meu (Alexandra) amintește că, inițial, piața gazelor și a energiei a fost reglementată de ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, lucru care nu se mai întâmplă odată cu liberalizarea energiei. ANRE va stabili în continuare anumite atribute pe care noi le vom plăti la factură precum în mod obișnuit, însă atât furnizorul ales (E. ON sau alți furnizori disponibili pe piață), cât și consumatorii (adică noi), ne vom bucura de mai multă flexibilitate.

Voi știți ce informații indică inițiala prenumelui vostru, în asociere cu ABC-ul liberalizării? Vă invit să-mi spuneți într-un comentariu!

Prin liberalizarea pieței, distribuitorul de energiei rămâne același, însă noi ne putem muta oricând la un alt furnizor de energie sau să ne schimbăm contractul mai ușor, acolo unde considerăm că prețul și avantajele ofertei ni se potrivesc mai bine. Familia mea este racordată la serviciile E. ON de când mă știu, așa că noi vom alege să păstrăm în continuare contractele la gaze naturale și energie. Nu am avut probleme niciodată! Ba chiar cei care vin cu revizia tehnică sau cei cărora le-am solicitat ajutorul în caz de probleme tehnice au intervenit prompt și au remediat neplăcerile în timp util. Însă, dacă tu dorești să-ți schimbi furnizorul de gaze, respectiv cel de energie, poți face acest lucru acum, mai simplu ca niciodată. Schimbarea noului contract și/sau solicitarea/schimbarea serviciilor E. ON este posibilă prin utilizarea a doar 3 acte (ultima factură, copie de buletin și contractul proprietății), fie online, din contul de client, fie în centrele E. ON. 



Sursa: E. ON Energie România


Puteți opta pentru pachetul Start Electric, Assist Electric Plus, Home Electric sau Green Home - în cadrul facturii de energie, Promo Gaz și Assist Gaz Plus - pentru ofertele la gaze naturale, fie pentru pachetele Duo (cu energie și gaze naturale însumate pe o singură factură). 

Ofertele Plus oferă servicii de energie sau gaze cu asistență tehnică inclusă în limita a 800 lei sau 2 intervenții la instalația utilizată sau centrala termică, plus asistență tehnică gratuită și dedicată 24/7. Cu alte cuvinte, prin intermediul pachetelor Plus scapi de grija problemelor cu resursele și instalațiile/aparatura de bază care ți-ar putea pune sănătatea în pericol, și uiți de grija unor improvizații nedorite care au deseori un sfârșit tragic.


Liberalizarea pieței de energie - pro sau contra și zvonul "măririlor de tarife"

Liberalizarea pieței și zvonul că prețul la facturi va crește cu cel puțin 25% dacă rămâi la furnizorii de odinioară i-au panicat pe mulți care au pornit deja în căutarea unor contracte mai competitive. Și prietenii m-au întrebat ce știu despre acest lucru.

Nu o dată s-a întâmplat ca schimbarea să nu fie cea mai dorită, căci facturile celor care au ales un nou furnizor a venit cu o majorare semnificativă față de prețul plătit odinioară. Din păcate, anumiți furnizori nu au fost suficient de transparenți în ceea ce privește costul și oferta de servicii. Sau consumatorii au omis să analizeze în detaliu noul contract, mai ales acele mențiuni scrise extrem de mărunt (situate la partea inferioară a paginii), motiv pentru care tariful s-a majorat simțitor și legal. N-aș ști să vă spun cu exactitate dacă prețul la facturi se va mări din prisma acestei modificări (cert e că, personal, nu am simțit foarte mult acest lucru odată cu liberalizarea gazelor naturale), dar vă recomand să fiți vigilenți și să analizați contractul pas cu pas. Profesorul meu de antreprenoriat avea o vorbă - "O dobândă zero nu înseamnă costuri mai reduse la ratele de la bancă, ci pot însemna cu mult peste o dobândă de 4%, datorită altor taxe și a modelului de calcul al prețului."


Sursa: E. ON Energie România

Este normal ca prețul la factură să crească odată cu fluctuațiile de pe piață și cu creșterea costurilor de materie prima (de exemplu, petrol). Însă, raportându-mă la câte resurse utilizez lunar, nu consider că sunt neîndreptățită în costurile de la factură sau că au crescut prețurile într-un mod exagerat. În mod cert, creșterile exagerate vor duce la pierderea clienților și cred că furnizorii vor ține cont de acest aspect evitând modificările majore asupra costurilor. 

În orice caz, vă recomand să vă informați doar de la experți cu privire la modificările de preț și să comparați atent ofertele înainte de a vă schimba furnizorul sau pachetul de servicii. 

Iar dacă vă regăsiți în această situație nefericită în care nu vă mulțumesc serviciile sau costurile furnizorului la care v-ați mutat recent, liberalizarea vă permite să vă mutați oricând sau să schimbați pachetul furnizat. Și nu! Schimbarea NU costă, NU vine cu limitări temporare ale energiei pe durata schimbării contractuale și NU este necesar să faceți niciun fel de modificări care ar impune disconfort sau costuri. Verificați tipul de client care sunteți și asigurați-vă că beneficiați de beneficiile liberalizare gaz și liberalizare energie

Așadar, și eu sunt PRO liberalizării energiei care îmi oferă posibilitatea de a alege oricând ce servicii primare de energie mi se potrivesc.

Voi ați decis cum vă veți gestiona contractele de energie?


You May Also Like

0 comments