Acidul hialuronic și care este rolul lui

 Acidul hialuronic este una dintre multiplele substanțe benefice pielii și întregului organism. Este des utilizat în cosmetică, atât la nivel intern unde se realizează injectării cu acid hialuronic pentru o serie de schimbări estetice de durată, cât și pentru refacerea la nivelul unor țesuturi (de exemplu, a cartilajelor după traumatisme), cât și extern, cu aplicare locală. Iar beneficiile sale sunt cunoscute de câteva secole. Astfel, acest ingredient este de nelipsit din rutina multora dintre noi, în special când vorbim de produsele cosmetice cu aplicare locală precum geluri de curățare, creme, seruri. 


Acidul hiuronic nu e nicicum un ingredient scump, ci dimpotrivă. Bineînțeles, în funcție de formula aleasă sau de brand, acidul hialuronic va fi mai accesibil sau mai scump. Iar el poate contribui la elasticitatea pielii, la protejarea pielii împotriva factorilor care o îmbătrânesc și mai presus de toate, la hidratare. Așadar, pentru cine nu se confruntă cu un ten cu probleme, dar și pentru persoanele cu pielea uscată sau deshidratată, acidul hialuronic este un must have pentru rutina de îngrijire. Rolul lui la nivelul pielii este de a menține apa în țesuturile superioare ale pielii astfel că, prin aplicare de acid hialuronic, pielea va fi mai catifelată și mai "plină". 

Dat fiind tenul meu mixt cu tendințe de deshidratare, un ten acneic pe care aplic deseori produse cu ingrediente ce usucă tenul și vindecă acneea (acid salicilic, zinc, ulei de arbore de ceai etc.), acidul hialuronic este unul din cele mai vechi produse de îngrijire pe care le-am deținut vreodată și care se achiziționează în mod constant. 


Nu face parte din categoria acizilor care afectează pielea în mod nociv și câte pot sensibiliza tenul, așa că poate fi utilizat regulat, chiar și de 2 ori pe zi, de către oricine. Totuși, acidul hialuronic este ideal pentru persoanele trecute de 20-25 ani care au o piele predispusă la îmbătrânire, care începe să-și piardă din funcții, din elasticitatea dată de producția de colagen unde, acidul hialuronic va susține aceste procese și va preveni apariția timpurie a ridurilor, lipsa fermității etc. 

Efectul produselor cosmetice cu aplicare locală va fi așadar temporar și de prevenție, în timp ce efectul injectărilor cu acid hialuronic va fi de durată și poate contribui inclusiv la reducerea semnelor pielii deja îmbătrânite și cu probleme, absorbția fiind realizată automat în profunzime.


Aplicarea acidului hialuronic

Indiferent de tipul rutinei, acidul hialuronic este printre primele produse cosmetice ce se aplică pe ten, acesta fiind considerat inclusiv o bună bază pentru absorbția altor produse cosmetice la nivelul pielii motiv pentru care, în cosmetică, i se mai atribuie și denumirea de umectant, asta pentru că moleculele de apă sunt atrase și menținute mai mult timp la nivelul pielii (iar ingredientul de bază din majoritatea produselor cosmetice este apa care este un ingredient hidratant iar apa este în același timp o substanță diluată, care contribuie la dizolvarea altor agenți). Astfel, modalitatea ideală de aplicare a acidului hialuronic este pe un ten umed, cu apă, toner sau apă termală, care ajută la "fixarea" acestuia la nivelul pielii o vreme îndelungată și ușor mai profund. Pe când, aplicarea sa pe un ten uscat, se va resorbi la un nivel mai superficial.

Exemple de produse cosmetice cu acid hialuronic și recomandări

Știți deja că iubesc produsele de îngrijire cu o formulă ușoară, care au o textură fină, non-grasă și care se absorb cu ușurință în piele. Întocmai de aceea, în rutina mea, se regăsesc serurile cu acid hialuronic. Un plus al serurilor e că acestea conțin și un procent mai ridicat de acid hialuronic, dar totodată, pentru un plus de hidratare și protecție, se pot amesteca inclusiv cu crema hidratantă de zi sau de noapte. Hidratarea este importantă și la nivel estetic, prevenind apariția unor cojițe inestetice, dar este și o bază excelentă pentru un machiaj frumos care să se resimtă precum a doua piele și care să nu arate încărcat, patchy. De aceea, de multe ori, în locul unei baze de machiaj, apelez pur și simplu la rutina clasică care va permite machiajului să se așeze mai bine fără costuri extra. 

Iată și trei recomandări de ser cu acid hialuronic pentru orice buget. Toate mi se par excelente, așa că alegerea lor depinde de cât vă doriți să investiți în acest produs cosmetic, diferențele resimțite fiind la textură. 


  • Ser cu acid hialuronic Catrice

Serul de la Catrice are o formulă vegană, fără parfum, și este cel mai accesibil ser cu acid hialuronic pe care l-am folosit vreodată. Acesta conține 1.5% acid hialuronic pur, având o vâscozitate mai ridicată față de celelalte seruri despre care vă voi vorbi astăzi. Catifelează pielea în mod excelent și redă un efect de piele mai fermă, mai "bogată", luminoasă și strălucitoare. Personal, nu cred că este necesar să investim foarte mult într-un acid hialuronic ca să resimțim efectele. Acționează ideal inclusiv drept bază de machiaj ce contribuie la obținerea unui aspect perfect neted și a unui machiaj uniform, fără senzație de strângere pe parcursul zilei. 


  • Ser cu acid hialuronic Vichy

Dacă vă doriți un ser mai premium, dar nici extraordinar de scump, acest ser vichy mineral 89 poate fi alegerea perfectă. Personal sunt mare fană a brandului Vichy de care nu mă pot dezlipi în ceea ce privește produsele cheie ale rutinei mele care s-au dovedit a fi extrem de benefice pentru tenul meu. La acest ser și textura este foarte plăcută, mai puțin vâscoasă și lipicioasă ca cel prezentat anterior, și fără parfum, siliconi sau alte ingrediente care pot irita tenul sau care blochează porii și contribuie la apariția unor coșuri/comedoane sub piele. 


Parcă efectul de piele mai plină se resimte în cazul meu la un nivel mai generos față de serul anterior, iar pielea este mai intens hidratantă, cu o senzație ușor lipicioasă aproape nesesizabilă. Aplicat seara, pielea mea arată a doua zi mai netedă, mai plină de strălucire. Iar în timpul zilei, machiajul se păstrează de asemenea impecabil. Efectul de hidratare se resimte mult mai îndelungat iar de când îl folosesc, pielea nu a mai avut episoade intense de deshidratare. O pompiță este suficientă pentru întregul ten, iar dozarea este foarte precisă. La fel de mult mi-a plăcut și varianta îmbunătățită cu probiotice ce pare a avea o textură și mai fină. 


  • Ser cu acid hialuronic Hyalu B5

Nu mi-a fost deloc dificil să includ pe listă de favorite al serurilor cu acid hialuronic și la roche posay hyalu b5. Brandul în sine este unul dintre favoritele mele în materie de dermatocosmetice, iar textura lui fină este exact pe gustul meu. Se absoarbe extrem de rapid în piele datorită formulei tip gel și despre acest ser se spune că, conține nu unul, ci două tipuri de acid hialuronic. Serul conține și vitamina B5, respectiv medecasozidă care, se presupune că ajută la umplerea ridurilor, cât și la diminuarea lor, respectiv la regenerare. Am folosit o mostră timp de câteva zile și nu mă pot pronunța asupra acestor efecte însă, în mod cert, serul oferă un ten luminos cu aspect plăcut, o piele catifelată și radiantă. Costul însă nu e întocmai mic, dar necesită a fi aplicată o cantitate redusă de produs, așa că personal consider că va fi un ser spornic pentru cei care au bugetul și plăcerea de a investi într-o rutină cu produse La Roche Posay.


De curând am descoperit că aceste seruri cu acid hialuronic pot fi utilizate și în alt mod - pentru păr, prin aplicare pe păr umed sau uscat. Se știe că acidul hialuronic și apa sunt benefice inclusiv pentru păr, la hidratare și netezire. Recunosc însă că nu am apucat să folosesc aceste seruri în acest mod, dar urmează. Astfel, acidul hialuronic ar putea contribui la retenția de apă în păr, la potolirea efectului de frizz și la o hidratare perfectă unde nu veți mai avea nevoie de alte seruri și produse pentru îngrijirea auxiliară a părului. Dacă ați folosit acest truc, dați-mi de știre privind efectele.

Voi folosiți seruri cu acid hialuronic? Care sunt preferatele voastre? 

Comentarii

Postări populare