Sterilizarea pisicilor cu pietre la vezică și alimentație

by - miercuri, decembrie 22, 2021


În data de 20 decembrie se facea fix o săptămână de când blănosul Ion, astăzi pe nume Ion-ela, a intrat în prima lui operație. Am stat cu sufletul la gură, știind că el se confruntă cu diagnosticul crunt de pietre la vezică, ce necesită în permanență mâncare specială, uneori suplimente urinare sau sondă (în situațiile grave). Procesul a venit și cu o surpriză bogată în hrană uscată pisici sterilizate premium, despre care vă voi povesti pe parcurs.

 


Sterilizarea unui motan cu pietre la vezică 

Când am descoperit că el are această afecțiune, am înțeles că sterilizarea i-ar agrava condiția. Este foarte posibil să fi înțeles greșit, căci acea vizită la cabinet nu s-a finalizat bine nici pentru mine (îl urmărisem întreaga noapte și, ca prin urmare, el a rămas la cabinet, iar pe mine m-a preluat Smurd de acolo, din cauza senzației de rău apărute cel mai probabil din cauza stresului, a oboselii etc.). Acesta este motivul pentru care am amânat atât de mult timp acest proces care este cu atât mai necesar la pisicile de interior (beneficiile fiind multiple).


La ultimul consult, nu știam dacă el urinează câte puțin din cauza unui posibil blocaj sau a căldurilor. Atunci însă, aceeași doamnă doctor mi-a sugerat că sterilizarea este o opțiune bună pentru el,. Iar în cele din urmă s-a și produs pe parcursul săptămânii trecute. De regulă, el avea obiceiul de a "urina" prin anumite locuri (dar am înțeles că și anumiți feromoni, precum cei masculini, ai partenerului meu, îl făcea să se relaxeze și își făcea nevoile în locurile nepotrivite). De altfel, mirosul de urină era mult mai concentrat atât de la mâncarea specială, cât și de la procesul natural. Astfel că, de multe ori îmi era imposibil să scot mirosul la spălare sau chiar de pe blănița lui. Și, desigur, așa cum este normal la pisicile nesterilizate, avea momente în care era agitat, nu se alimenta corespunzător și ca prin urmare, nu simțea nevoia de apă, lucru esențial pentru condiția lui medicală și pentru a se urina corespunzător.


I s-au făcut înainte de toate o serie de analize complete care au ieșit foarte bine. Iar la o săptămână m-am reîntors la cabinet pentru proces. În prima zi a dormit aproape toată ziua (lucru de înțeles având în vedere anestezia). A avut momente în care s-a ridicat și s-a dus taman la bolul cu granule sau și-ar fi dorit să-mi ceară apă. Dar forțele lui se opreau odată ce ajungea în fața faptului împlinit. Însă, începând cu a doua zi și prima zi de tratament post-operator (care a durat 3 zile), parcă nici nu ar fi trecut printr-o intervenție chirurgicală. Este mai voios ca niciodată, "frământă", dar nu marchează locuri, și nu a urinat până în prezent în afara litierei. Cu alte cuvinte, e pe drumul cel bun și sper că, prin sterilizare s-au atenuat multe probleme neplăcute pentru amândoi. Ea e sterilizată de mai bine de 2 ani și nu au fost niciodată probleme. 


Concluzia: Un cabinet veterinar bun, cu medici de calitate, vor ști întotdeauna cum să atenueze stresul proprietarilor, dar și să ofere grijă vizavi de sănătatea micuților blănoși. Drept dovadă este și recuperarea lui Ion, cât și cea a Tinei care a urmat un parcurs la fel de simplu (dar sterilizarea e ceva mai complexă la femele) și cu o vindecare rapidă. 

Totodată, aș spune că e și un lucru fericit din punct de vedere alimentar. 

În momentele în care acesta era mofturos și plictisit de dietă, îi mai "scăpam" câteva granule obișnuite sau de pisici sterile ca să fie liniștit și satisfăcut (de exemplu, spre dimineață, când bătea în uși de frustrare). Și pentru că, ambii s-au cam învățat cu comenzi de mâncare online și se așteaptă ca orice cutie ce intră în casă să cuprindă ceva bun și pentru ei, iată că au fost mai mult decât încântați să primească un colet de PR 100% dedicat lor, cu hrană atent selecționată de la Nova Pet Food. 



Aici regăsiți și voi printre altele, diferite articole destinate animalelor de companie, alături de hrană umedă pisică, jucării, produse pentru igienă etc.

Rolul hranei pentru pisici sterile. Este bine să hrănim pisicile cu pietre la vezică, cu mâncare de pisici sterilizare?

În general, eu sunt foarte comunicativă când vine vorba de informații utile, precum e și alimentația sau sănătatea blănoșilor mei. Când am sterilizat-o pe ea, mi s-a spus că pot introduce hrana de sterile pe parcurs, poate chiar după un an. Din nefericire, cu greu mănâncă câteva granule de pisici sterilizat. Nu aprobă mai nimic pentru pisici sterile. Este fană a hranei umede normale (care nu e cea mai consistentă sau cea mai sănătoasă, din păcate). Încerc pe cât posibil să-i ofer totuși ce se poate mai bun. Ca prin urmare, și ea se delectează cu 4 conserve de hrană umedă pentru pisici de la Nova Pet&Butchers pe care o savurează fără să dea mustățile pe spate, așa cum face de obicei când nu-i convine hrana sau când se plictisește. 


Deopotrivă, el nu este atât de aventurier și nici foarte mofturos, mâncarea de bază fiind granulele. Iar dieta lui este cu adevărat importantă și obligatorie. Totuși, având în vedere că apelez la acel mic truc cu introducerea unei hrane auxiliare în cantități extrem de mici, în momentele lui pline de personalitate, am expus această situație și în cabinetul medical. Ca prin urmare, doctorița a analizat punga de granule premium pentru pisici sterile Eminent Cat Light Sterile și beneficiile sale. M-am bucurat că Ion a primit aprobare din partea acesteia pentru a consuma periodic sau combinat aceste granule, cu cele de dietă.


Mâncarea pentru pisici sterile nu este un moft. Chiar dacă prin sterilizare sunt "domolite" anumite comportamente neplăcute ale animalelor și este redus la minim riscul de cancer, iar durata de viață crește ca urmare a reducerii stresului, tractul urinar poate fi sensibilizat. Mâncarea pentru pisici sterile previne formarea și depunerile de pietre la vezică sau rinichi, asigurând un metabolism normal și prevene ca pisica să ia în greutate exagerat de mult (ce poate duce la obezitate și boli cardiace; desigur, rămâne necesară și porționarea în funcție de greutate, mișcarea etc.). Ceea ce au primit blănoșii mei, au nenumărate funcții benefice pe care nu le-am regăsit la toate sortimentele de mâncare pentru pisici sterilizate și care au atras atenția doctoriței și au dus la aprobarea ei (iar prețul este unul foarte bun și accesibil) precum:

  • Deține extract de merișor care previne formarea pietrelor la vezică, asigurând în același timp un pH optim al urinei (funcție importantă pentru blănosul meu);
  • Conține substanțe care sprijină funcția normală a rinichilor;
  • Sprijină și contribuie la creșterea imunității (aceasta fiind mai scăzută la animalele de apartament);
  • Dispune de funcție "hairball", lucru des întâlnit la pisici, și previne astfel formarea ghemotoacelor de blană în stomac ce pot irita flora și pot duce la apariția de afecțiuni gastrointestinale;
  • Asigură nutrienții necesari pentru un stil de viață echilibrat, activ. 


Sigur, acestea sunt doar câteva dintre beneficii. Ion adoră aceste granule și abia așteaptă să-și primească porția. Iar eu mă bucur că îi pot oferi o gustare suplimentară care să nu interfereze cu starea lui de sănătate.

Sigur, acesta a fost un caz fericit cu aviz favorabil pentru el. Dar ce trebuie voi să rețineți este că, în astfel de situații delicate, părerea medicului este esențială pentru a vă asigura că animalul va dispune de ceea ce e mai bun pentru sănătatea lui.
Hrana, sterilizarea, igiena, sunt aspecte foarte importante chiar și pentru o pisică sănătoasă. Ele pot influența sănătatea în timp, iar nedepistate și netratate la timp, anumite probleme se pot agrava. Și, de exemplu, o hrană slab calitativă, poate duce inclusiv la apariția de probleme care, odată ajunse în cabinetul veterinar, pot necesita un tratament mult mai costisitor, iar viața animalului poate fi pusă în pericol. Într-o perioadă, descoperisem în Social Media mai multe păreri privind un anumit brand de granule de la care pisicile au început să se confrunte cu pietre la vezică (brand bun în ansamblu, cu care și Ion a avut contact înainte de a descoperi problema, deci există și o posibilitate ca ea să fi fost declanșatorul). 



În fond, un animal este o viață care necesită atenție, responsabilitate și implicare.
Vă doresc multă sănătate vouă și blănoșilor voștri și sper ca acest material să vă fie de folos! 

You May Also Like

0 comments