Nu e o rușine să fii #PESTOP!

Când o vedeam pe mama că merge în sufragerie și scoate o punguță mică și portocalie, de sub fotoliu, mă bufnea râsul. Nu înțelegeam de ce, de ce sunt ascunse acolo, ce sunt etc. Pe atunci, nu aveam menstruație. Iar lucrurile au prins contur după aproximativ 2 luni când, cheful meu de distracție... nu mai era același. Minte de copil. 

Sursa: Femi.eko & SuperBlog

De fapt, nici nu știam ce înseamnă pentru că, mama nu a vorbit niciodată cu mine despre asta. Multe de tinere se află astăzi în aceeași situație, ajungând să se simtă murdare, neplăcut în pielea lor, mai ales la contactul cu cei din jur. La fel cum PAP, ITS sau FIV, rămân în continuare o necunoscută. Probabil s-ar ști că ele sunt afecțiuni de sănătate ce pot fi prevenite sau soluționate în timp util, dacă ne facem anual verificări de specialitate la ginecolog. Sau dacă ar fi existat atunci și azi, educație sexuală în școli. 

Milioane de familii și-ar fi putut strânge în continuare în brațe iubitele femei din viața lor, dacă nu ar fi fost victimele cancerului de col uterin. Ori să existe temeri, excluziuni sociale, datorită instalării disconfortului intim cauzat de vaginite, infecția cu Candida, afecțiuni cu transmitere sexuală etc. Încă se merge pe ideea că, astfel de afecțiuni se combat acasă, cu bicarbonat de sodiu și mușețel, cu propolis, că la menstruație trebuie să folosești doar vată, că este un păcat religios să folosești diferite metode de protecție sexuală, ori accesorii precum cupa menstruală sau tampoanele interne (sunt doar câteva metodele judecate de-a lungul timpului de către societate). 

Sursa: Femi.eko & SuperBlog

Menstruația sau a fi "pe stop" (cum spuneam noi în copilărie și așa cum se vorbește după "perdea" în prezent, pentru a nu stârni rușine, revoltă, constrângeri), nu e o anomalie, un defect, ci o normalitate, un semn că latura feminină există și că, corpul, este sănătos. Atunci când menstruația are loc, corpul trece printr-un proces natural de "detoxifiere" urmând ca, ulterior, să fie capabil să susțină o sarcină sau să desfășoare funcții normale de susținere a organismului. Durerile, stările de nervozitate, lipsa de energie, acneea, pot fi de asemenea normale. Însă, atunci când ele ajung să afecteze viața de zi cu zi și sarcinile obișnuite, când fluxul de sânge este mult prea abundent, pot fi semnale de alarmă că trebuie să vizitezi un specialist, în spatele lor ascunzându-se o serie de afecțiuni sau tulburări hormonale ce pot fi remediate.


Experiențe terifiante legate de menstruație, din vremea adolescenței. Tu prin care ai trecut?

Încă din prima zi de ciclu menstrual, care se întâmpla acum vreo 15 ani, am trecut prin multe experiențe care mi-au rămas țintite în minte, situații prin care cel mai probabil te vei regăsi și tu. 
De exemplu, având un flux abundent, foloseam absorbante groase și mari care, erau ușor vizibile prin pantaloni. Îmi amintesc de parcă s-a întâmplat ieri remarca unei fete cu care ieșeam la joacă - "Parcă ești un băiat cu aia între picioare!". M-am făcut roșie ca racul. Dar mă bucur că am avut curajul de a continua să mă joc. Atunci nu știam de cupa menstruală sau de alte metode eficiente și discrete de protecție, cum sunt acum pe piață. În plus, avusesem o experiență neplăcută cu tampoanele interne, la prima încercare, pentru că majoritatea fetelor susțineau că doar asta trebuie să porți în perioada aceea a lunii, ca să nu stârnim suspiciuni în fața băieților. Așa că am testat și eu, dar nu ne-am potrivit deloc.

Sursa: Femi.eko & SuperBlog

Au fost și zile în care stăteam pe bancă la sport, disconfortul fiind mult prea mare. Totuși, la acea vreme. pentru mine era în sine o traumă să particip la sport din cauza profesoarei cu care n-am simțit o chimie. Și, pe-o parte, mă simțeam bine să "trag chiulul". Dar din punct de vedere fizic, acum am înțeles că sportul în școli este o soluție care poate preveni obezitatea, diabetul și multe alte afecțiuni ce se fac remarcate mai târziu, în adolescență, alături de complexele asociate. 

Tot mai mulți tineri se confruntă cu acestea din cauza lipsei de efort fizic regulat și a unei alimentații haotice. Iată, Institutul Național de Sănătate Publică arată că, în perioada 2019-2020, numărul tinerilor care sunt diagnosticați cu diabet a crescut până la 16%-19% din totalul populației, de până la 8 ori mai mult față de anii precedenți, în special în mediul rural, acolo unde educația este mult mai precară din cauza lipsurilor materiale (ori lucrurile nu stau mai bine nici când vine vorba de nașteri la vârste fragede sau de afecțiuni ginecologice).

Au fost și zile în care m-am baricadat în casă, de teama să nu fiu judecată, zile în care nu am fost înțeleasă de exemplu, de tatăl meu, de care mă rugam cu lacrimi în ochi să-mi ofere bani ca să-mi pot achiziționa un absorbant: "-La ce-ți trebuie așa ceva?", mi-a zis el. Acest lucru m-a făcut dornică și mai tare să-mi doresc să fiu independentă, dar puternică.

De multe ori trebuia să port pantaloni foarte largi pentru a nu-mi fi rușine cu mine însumi în fața celorlalți, lucru cu care nu am fost pe deplin împăcată, eu fiind foarte slabă, iar hainele oversized nu mă avantajau deloc. Ori căutam să ascund absorbantele pe care le aruncam, pentru a nu fi evident că sunt la menstruație și a stârni controverse. Iar lista ar putea continua.

Toate aceste lucruri m-au făcut să duc o luptă cu mine însumi care m-au afectat la nivel psihologic, lucru pe care l-aș fi putut evita dacă aveam acces la informare (atunci nu știam nici de calculator), la educație, dacă mama ar fi vorbit cu mine etc. 

Astăzi totuși, menstruația nu ar trebui să mai fie o rușine, ținând cont cât de mult au evoluat lucrurile din punct de vedere tehnologic și informațional. A te accepta în perioada aceea a lunii și a te îmbrățisa pe deplin, înseamnă cu adevărat să fii feminină și încrezătoare, să te bucuri de o viață liniștită. 

Femeia modernă poate fi sustenabilă și economică, și #PESTOP

Îți reamintesc că, astăzi există soluții pentru orice, inclusiv pentru a-ți redobândi încrederea în tine în perioada aceea a lunii. Poți fi și sustenabilă în tot acest timp, cu ajutorul produselor daneze destinate feminității de la Femi.Eko®. Ei își propun nu doar să ne ajute să găsim puterea și curajul de a depăși barierele acestui subiect tabu #PESTOP, ci și întregul necesar material pentru menstruație, perioadele de înainte și după, fie în cazul incontinenței urinare, oferind: absorbante reutilizabile, chiloți menstruali reutilizabili, cupa menstruală reutilizabilă etc. Desigur, nu există o regulă universal valabilă în ceea ce privește alegerea lor, ori concepte învechite pe care ar trebui să le urmezi. La fel ca și mine, îți recomand să alegi ceea ce-ți place, ce ți se potrivește și ceea ce te face mai confortabilă, mai stăpână pe tine.


Dacă nu știi ce să alegi, fă și tu testul Femi.Eko® în mai puțin de 60 secunde, pentru a descoperi cele mai bune sugestii.

Singurul lucru cu care eram familiarizată a fost cupa menstruală. Însă, completând testul de compatibilitate Femi.Eko®, la ei am găsit și alte lucruri cu care să rezonez pe deplin, cum sunt de exemplu acești chiloți menstruali Femi.Eko®

Până acum am folosit doar absorbante clasice, în general cele de noapte, uneori chiar și în timpul zilei. Am remarcat însă că, la un consum de un pachet - un pachet jumătate pe lună, cheltuiesc în medie peste 500 lei, timp de doi ani. La aceste costuri însă, se adaugă și detergenții de curățare, posibilitatea de a păta lenjeria, hainele sau inclusiv patul, toate acestea transformându-se într-un cost adiționat ce uneori depășește chiar și dublul sumei. Tu ai calculat vreodată câți bani risipești în această perioadă?

Mai există și dezavantajul că, îmi este foarte greu să găsesc produse compatibile cu zona mea intimă, motiv pentru care sunt situații în care mă irit pe termen lung de la absorbantele clasice. 
Ori produsele Femi.Eko® sunt accesibile tuturor, reutilizabile chiar și timp de peste 2 ani, cu mentenanță redusă, fiind perfecte să încerci ceva nou care să-ți ofere mai multă încredere în confruntarea cu momentele deranjante sau pentru a oferi un cadou util unei domnișoare/doamne din viața ta, pentru care îți va mulțumi negreșit. 

Astfel, chiloții menstruali au fost o descoperire excelentă pentru mine. Iată de ce.

Sursa: Femi.eko & SuperBlog

Beneficiile chiloților menstruali și ale produselor sustenabile Femi.Eko®

  • Sunt confecționați din materiale prietenoase cu pielea, fără a fi tratate cu soluții chimice sau agenți iritanți (precum parfumul regăsit la unele absorbante clasice);
  • Pot fi utilizați până la o perioadă de 5 ani;
  • Sunt ușor de curățat și nu necesită soluții speciale, igienizarea lor efectuându-se rapid la mașina de spălat. programul de delicate (pentru a menține proprietățile mai mult timp), după ce au fost înmuiați scurt timp în apă rece;
  • Chiloții au o grosime de 1.5 mm, sunt ușor elastici, prevăzuți cu talie înaltă și nu prezintă cusături inestetice, astfel încât să pot face sport sau să mă deplasez la exterior în perioada aia a lunii, în îmbrăcămintea care-mi place, fără să mă pătez și fără să simt că aș purta ceva incomod;
  • Îi pot folosi și în zilele friguroase, atunci când se instalează un fenomen de incontinență urinară (o problemă auxiliară care face și ea parte la rândul ei din sfera problemelor cu prejudecăți; lucru valabil chiar și la absorbantele reutilizabile, pe care intenționez să le achiziționez în viitor);
Sursa: Femi.eko & SuperBlog

  • Sunt comozi și nu mă mai simt stânjenită de faptul că mereu trebuie să am grijă să folosesc doar un anumit tip de lenjerie intimă pentru a nu mă păta, să nu deteriorez absorbantul sau pentru a nu favoriza o posibilă iritație din cauza frecării materialului de piele;
  • Protejez planeta, eliminând aproximativ 200 absorbante clasice aruncate anual (în cazul meu);
  • În zona intimă sunt prevăzuți la interior cu o suprafață de absorbție moale și puternică, cu o capacitate mare de susținere a fluxului de sânge (de până la 6 ori mai mare ca absorbantele interne și de 4 ori mai mare ca a celor clasice);
  • Pot fi folosiți de către persoanele cu flux redus, moderat sau abundent, inclusiv de către femeile care au născut;
  • Sunt disponibili într-o gamă variată de mărimi, de la XS, până la 4XL;
  • O singură utilizare oferă până la 10 ore de libertate (desigur, în cazul unei menstruații abundente așa cum am eu în primele zile, se recomandă schimbarea lor la o perioadă mai scurtă de timp sau se pot folosi combinații de produse pentru o eficiență și o siguranță sporită);
  • Pot face economii financiare pe care să le investesc în visele mele, fără a-mi omite necesarul. 
Sursa: Femi.eko & SuperBlog

Acum că ai descoperit secretul meu pentru o menstruație sustenabilă, nu rămâne decât să-ți găsești și tu pacea interioară, precum și să alegi produsele Femi.Eko® potrivite stilului tău de viață, ca să transformi zilele în care ești #PESTOP, în cea mai puternică armă a feminității tale.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022. 

Comentarii

Postări populare