5 motive pentru care să NU adopți un animal de companie
Da, scriu acest material începând cu o conotație negativă, drept un manifest la ceea ce reprezintă astăzi abandonul de animale, cum e să trăiești alături de un patruped în România versus ce ne arată rețelele de socializare sau ce cred românii despre creșterea lui înainte de achiziție/adopție.
Nu mai e deloc o surpriză că, atunci când se caută un animal, cererile sunt val asupra celor de rasă. Și nimeni nu înțelege de ce, majoritatea, nu se dau gratuit, ci dimpotrivă, în detrimentul unor costuri foarte mari. Ca popor, avem o problemă considerabilă în ceea ce privește responsabilitatea față de animale și în primul rând, cea față de noi înșine.
Așa că am decis să realizez acest material pentru a ști la ce să te aștepți atuci când adopți sau cumperi un animal de companie (patruped în special), și când acest lucru se dovedește a fi o alegere proastă.
Mâncarea bună costă
"Nu e asta o problemă! Îl pot hrăni cu resturi, oase etc."
Cam aici se raportează o mare parte din grija celor care nu știu ce reprezintă un patruped și cât de sensibil poate fi organismul lor. Lucrurile s-au schimbat cu mult față de vremea bunicilor când animalele erau hrănite exclusiv cu resturi, lucru care se practică în continuare din pricina unor mentalități care refuză să se schimbe. Mâncarea reflectă în proporții mari din modul cum arată, cum se simte și cum se comportă un animal de companie.
Din spusele medicului veterinar la care merg eu, singurele alimente permise ar fi carnea fiartă de pui și ficățeii de pasăre. Oasele de exemplu, nu vor fi digerate pe deplin de sistemul digestiv al patrupezilor, riscând a duce în timp la probleme de sănătate ireversibile. Dar și alte aspecte ca cele enumerate mai jos, vor fi influențate de alimentație. Așa că da, creșterea unui animal de companie poate impune costuri destul de mari cu alimentația atunci când vorbim de o creștere corespunzătoare.
Poți opta pentru reduceri hrană pisici, câini etc. ca să faci economii, dar hrănirea animalului cu preparate de oameni nu a fost și nu va fi niciodată idee bună. Nu mai zic de faptul că, această practică duce de exemplu, și la acel tabiet neplăcut pentru mulți în care, pisica ajunge să se urce pe masă și să se autoservească la nevoie din hrana proprietarului. De altfel, mai poate fi necesar și să adopți doar un stil de mâncare sau mai multe. De exemplu, Tina în cazul meu, preferă hrana umedă pisică, iar el are nevoie de granule de calitate, cum e hrana uscată Eminent (care se găsește la novapet.ro), aprobată de medicul veterinar.
O hrană bună le va face blana să lucească, le vor ajuta tranzitul, va preveni apariția problemelor medicale și căderea excesivă a părului, le va oferi energia de care au nevoie pentru a încuraja mișcarea și a evita obezitatea etc.
Dejecțiile animalului au miros urât
Nu au existat niciodată dejecții cu miros plăcut. Și da, e un aspect important de care trebuie să ții cont și dacă ești o persoană care are probleme semnificative cu mirosurile neplăcute. De exemplu, la pisicile de interior va trebui să cumperi inclusiv nisip, pe care să-l cureți periodic. Iar când vine vorba de câini, e de bun simț să nu-i lași pe ceilalți să calce în nevoile animalului tău atunci când ieși în parc (deci va trebui să strângi după el).
La fel e pentru orice animal, indiferent că vorbim de papagali, pești etc. Cu cât alimentația e mai deficitară (ce vorbeam anterior) sau dacă vorbim de cea medicală, cu atât ele vor mirosi mai urât. Având 2 pisici de interior, îți pot spune și că, un așternut litieră de calitate costă destul de mult, cele care sunt adesea ieftine fac praf și nu absorb mirosurile, fie necesită auxiliar un deodorant pentru o mai bună neutralizare a mirosurilor. Deci e un alt aspect care costă destul de mult.
Îți umpli lenjeria și hainele, cu păr
Dacă ești o persoană meticuloasă, obsedată de curățenie și/sau lucruri scumpe, îți amintesc că, un patruped, poate face multe năzbâtii. Cea mai mică, produsă involuntar, e că îți poate umple țesăturile de păr. Foarte puține rase de câini și pisici nu au probleme cu acest aspect, dar necesită o grijă atentă (în special la alimentație și igienă, care poate contribui benefic la prevenirea căderii accentuate a părului). Blana patrupezilor trebuie periată periodic și chiar zilnic e necesar să faci curățenie, întocmai ca să previi/diminuezi cantitatea de păr pe care ei o lasă în urmă (unde pot apărea din nou costuri cu accesoriile și cu echipamentele casnice de curățenie eficiente, care nu sunt întocmai ieftine).
Cel mai rău poate fi faptul că, va trebui și să-ți împărți patul cu animalul tău de companie, că există riscul să-ți spargă obiecte prețioase în joacă sau din curiozitate, deci sunt de preferat casele minimaliste, cu cât mai puține lucruri la vedere.
Are nevoie de atenție
Orice animal de companie are nevoie de dresaj. Ca prin urmare, și de atenție. Iar în funcție de câtă atenție îi oferi, vei putea remarca și atunci când lucrurile nu decurg bine sau când poate apărea o potențială problemă medicală, la care vei avea nevoie de ajutorul unui specialist. Animalele știu foarte bine să-și ascundă durerea așa că, orice detaliu este important. În plus, prin simpla lor natură și felul de a fi, cer mângâieri, îmbrățișări, joacă etc.
De altfel, unele tind să fie nocturne și gălăgioase în clipele de odihnă, iar un astfel de comportament se poate menține pentru eternitate.
Așadar, dacă lucrezi foarte mult sau nu prea ajungi pe acasă, dar nici nu ești dispus să iei animalul cu tine, mai bine renunți la ideea adopției.
Necesită timp și costuri pentru a face vizite la cabinetul veterinar
Când vine vorba de medici, deja treaba se "îngroașă". Cele mai multe animale au un sfârșit tragic pentru că nu sunt duse la timp la medicul veterinar (mai ales ținând cont că, așa cum spuneam anterior, știu foarte bine să-și ascundă durerea și boala, în primele faze ale acesteia). Ca orice organism viu, animalele pot prelua boli și pot fi transmițători ale unora. Chiar și simpla infestație cu căpușe sau purici va fi bilateral deranjată, atât pentru tine, cât și pentru ei. De aceea, e foarte important să asiguri deparazitările și vaccinurile la zi, iar uneori poate fi nevoie de intervenții mult mai complicate, deci mai costisitoare (tratamente, operații, diete veterinare care, și pe fondul inflației, s-au scumput destul de mult).
Vei spune acum că, cel mai probabil nu-ți dorești să crești un copil, având în vedere toate implicațiile menționate. În realitate, la un stăpân responsabil, animalul de companie devine parte din familie și are o mare majoritate de nevoi primare comune cu cele ale oamenilor, ale copiilor. Și cu toate acestea, nu e imposibil să crești un patruped atâta timp cât ești dispus să faci schimbări și să te adaptezi la necesitățile lor.
De-a lungul timpului am fost nevoită inclusiv să spăl multe covoare, să-mi hrănesc una dintre pisici cu seringa, am stat mult timp cu ei în veterinare și investesc și în alimentație medicală din pricina problemelor de sănătate. Iar alții își fac inclusiv credite la bancă pentru a-și permite anumite intervenții pe care le necesită aceștia.
Ca prin urmare, e nevoie să stabilești pe termen lung diferența dintre responsabilitate și moft de moment, dintre trendul de a deține un animal de companie și cel de a-l crește precum un membru al familiei (așa cum acesta va și deveni la scurt timp după integrare). Amintește-ți și că, un animal de companie nu e un animal de pluș pe care să-l oferi cadou unui copil. Desigur, nu e greșit să adopți un animal de companie dacă cei mici își exprimă această dorință, dar ține cont că unii se plictisesc repede și își schimbă decizia cu privire la tipul de animal sau rasă, iar responsabilitatea unei bune creșteri (inclusiv din punct de vedere financiar) îți revine ție, ca și adult. Creșterea unui animal se va reflecta și în dezvoltarea personală și profesională, dar îți va aduce în același timp și numeroase satisfacții morale, animalele fiind renumite pentru influențele lor pozitive în stările de depresie, stres, nervozitate etc.
Un articol care contine foarte multe informatii importante, pe care orice viitor parinte de blanos ar trebui sa le stie. :X:X
RăspundețiȘtergereEste bine de stiut, multumesc pentru sfaturi!
RăspundețiȘtergere