Ești tot ce riști. Arta științei de a naviga printr-o lume incertă
"Nu riști, nu câștigi!"
E vorba pe care am auzit-o pretutindeni când vine vorba de "risc". Sau uneori m-am întrebat dacă merită să risc ceva pentru a putea câștiga altceva. Cred că în aceste situații ne-am aflat fiecare dintre noi la un moment dat. Riscul se găsește în orice aspect al vieții, orice domeniu. Iar Michele Wucker, analist financiar și politic, și-a descoperit una dintre principalele sale vocații (cea de scriitoare) vorbind despre risc și despre "rinocerul gri" care a luat o amploare masivă începând cu anul 2012.
Totul nu a început cu cartea "Tu ești tot ce riști" pe care astăzi o găsiți la Libris, ci cu un șir de dezbateri lansat prin volumul "Rinocerul Cenușiu: Cum să recunoaștem pericolele evidente pe care le ignorăm", după cum atestă prefața cărții de 18 pagini. Rinocerul, văzut drept un animal cu putere din prisma cornului greu pe care-l poartă, s-a preschimbat în situații la care unii își asumau riscuri în ale rezolva, și alții în ale evita, fie ele economice, politice sau de dezvoltare profesională.
Astfel, după zeci de întrebări puse de către apropiații autoarei și despre ea însăși, s-a ajuns la concluzia că în viața noastră de zi cu zi există un "rinocer cenușiu" asemeni riscului, care ne poate ajuta să ne descoperim mai bine pe noi înșine, să luăm decizii în folosul nostru pe toate planurile, să ne educe, să luăm decizii. Întocmai de aceea cartea nu poate fi încadrată într-un tipar strict, căci nu este doar o carte despre dezvoltare personală, ci și despre experiențe, emoții, percepții, analize diverse în piață, riscul fiind cel pus în prim plan, menit să ne aducă răspunsurile de care avem nevoie.
"Ești tot ce riști" - un instrument în relația riscului și a incertitudinii
Cartea evidențiază diferite abordări cu și despre ce este riscul, dar și cum ne afectează personalitatea. De asemenea, ne ajută să delimităm oportunitățile de eșecuri din prisma unor acțiuni în care noi înșine suntem responsabili în cea mai mare parte a timpului. Se găsesc în această carte povești culese prin viu grai de către autoare care subliniează atât succesul ce poate fi adus de asumarea unor riscuri, dar și tragediile ce pot avea loc atunci când acesta nu este tratat cu atenție - de la condiția dificilă a bunicii sale curajoase în vreme de război, dar răpusă de o boală și de evitarea controalelor periodice și a intervențiilor medicale, până la experiența călătoriilor din facultate și puțin peste 20 ani când își începea parcursul către viața profesională - un drum cu urcușuŕi și coborâșuri care i-au conturat o viziune tot mai amplă despre risc și acțiunea sa. Desigur, experiențele sale de viață nu au fost singurele, cartea prezentând inclusiv povești diverse din viața oamenilor de pe diferite continente, cu diferite statuturi sociale, vise, nevoi etc. toate tratate din prisma riscului.
"Arta științei de a naviga printr-o lume incertă"
Pare că, până în acest moment, nu am zis nimic concret despre ce analizează cartea. Însă, aveți deja tot ce se poate povesti despre ea. În cele peste 250 pagini nu este înscrisă o poveste pentru copii sau lucruri ce pot fi descrise cu precizie, scrierea fiind mai cu seamă o încurajarea către analiza și cunoașterea propriilor noastre personalități într-o paralelă cu riscurile din viața noastră. Iar aceste situații sunt unice pentru tiecare, deci și învățăturile concluzionate se vor transforma în strategii personale pentru a ne schimba condiția în bine.
Ce pot afirma însă e că, e o lectură plăcută și ușoară, ce te îndeamnă s-o descoperi pe mai departe cu fiecare filă derulată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu