Recenzie: Malnata de Beatrice Salvioni

 


Povestea începe in ultima duminică înaintea Paștelui, în 1935. Ea, o fată de oameni cu posibilități care au educat-o întotdeauna să fie fata cuminte care respectă ordinea bisericii la care-și petrecea fiecare duminică, cealaltă, o tânără rebelă lipsită de limite și prejudecăți.

Fata cuminte, Francesca, o zărește pe Magdalena alias Malnata cu privirea în timp ce-și urma părinții către slujbă. Malnata era pe malul râului Lambro din Italia cu băieții (Filippo și Matteo), care o venerau și îi făceau chip și asemănare rebelei.

Comunitatea o vedea pe Malnata drept o vrăjitoare, drept acel nimic de care nu trebuie vorbit, amintit cu numele sau povestit, ca nu cumva să aducă ghinion și primejdie asupra vieții. Francesca, supusă mereu regulilor și temei de a face un păcat care se abate de la rânduirea divină, a devenit întocmai copilul atras de acea libertate pe care n-o avea niciodată, de trăirile intense, puternice și de societatea în care regulile erau făcute pentru a fi încălcate, așa cum proceda Malnata. 

Un pumn de cireșe, justiție, un roman plin de peripeții...

Francescă-i i se interzise solemn să atingă vreo cireașă de pe tabăra bătrânului Tresoldi, un domn ferm și necruțător care oferea bucurie pe cerul gurii la prețuri nu întocmai pentru bugetul oricui. De la simpla privire dintre cele două adolescente în dimineața zilei de duminică, până la primul contact, a fost doar un pas. Cu un scenariu bine conturat, cei doi prieteni ai Malnatei au avut grijă să deranjeze taraba domnului Tresoldi. 

Astfel, Malnata a putut fura o punguță de cireșe pe care a savurat-o alături de aceștia pe același mal al râului Lambro. Dar înainte de acestea, Malnata o surprinse pe Francesca cum îi tanjea sufletul după acestea și o încuraja să le ea, din prisma bogăției ținutei și a prestanței pe care aceasta o afișa. Tânăra schițase câteva vorbe negative, amintindu-și de limitele ferme trasate de mama acesteia "-Nu atingi nimic!". 


Totuși, după ce întâmplarea a avut loc, Francesca fascinată de personalitatea Malnatei i-a spus domnului Tresodi că făptașul o luase către biserica din vecinătate, profitând de aglomerația mulțimii în ziua de sărbătoare prin care acesta putea trece neobservat. Desigur, aceasta a fost doar prima minciună a fetei inocente care ulterior s-a alăturat grupului de tineri căruia i-a luat apărarea în speranța că va savura și ea o cireașă. 

De la un simplu gest inocent care aparent ne poate marca copilăria fiecăruia dintre noi în prezent, până la adevărate lecții de putere și de viață în vremuri de război și la o prietenie strânsă, a fost doar un pas. 

Prietenie în vremea războiului, până la moarte

Într-o eră fascistă dominată de bărbați în care supunerea era tot ce trebuia să facă o femeie, alături de temerile vizavi de etichetele societății vizavi de femeile necăsătorite, dar însărcinate, Malnata subliniază puterea de a autodepăși condiția fetei cuminți și de a pune dreptatea pe primul loc.

Astfel, în încercarea de a-l înfrunta pe Tiziano care o atrase în mrejele lui pe Donatella, pretenă a celor două, lăsând-o a nimănui cu un prunc care nu-i făcea cinste dat fiind lipsa căsătoriei într-o comunitate religioasă, punctul culminant a fost unul neașteptat - moartea.

Îmbrăcat în furie și masculinitate, dornic s-o abuzeze pe Francesca după ce aproape o înecase în mare pe Malnata, acesta își găsește sfârșitul cu o foarfecă înfiptă în zona capului din legitimă apărare.  

Odată ajuns cazul în fața primăriei de atunci la judecată, în ziare, căci Tiziano era om de vază, Magdalena își mărturisește fapta în cele din urmă și așteaptă judecata. Comunitatea aduce însă în discuție numele Francescăi și posibilele batjocoriri aduse fetițelor la care putea fi implicată și care, în același timp era împinsă de mama sa să părăsească orașul până la liniștirea apelor.


Noe însă, prieten al grupului, o îndeamnă să spună adevărul și să facă lumină în acest caz, ca un semn în același timp, al devotamentului față de prietenia cu Malnata (Blestemata). Romanul se sfârșește cu poziția justițiară a Francescăi care recunoaște implicarea în crima lui Tiziano și atestă fărădelegile comise de acesta, atât de greu de crezut de o comunitate fascistă în care bărbații aveau întotdeauna stimă și ultimul cuvânt, fiind mereu puși în ipostaza binelui suprem.

Malnata - o operă care te va ține cu sufletul la gură

Lectura Malnata este una ușoară, plină cu experiențe de viață și care te ține cu sufletul la gură, filă cu filă. Se citește ușor și cu fiecare pasaj îți poți contura propria poveste vizuală, devenind din ce în ce mai atrăgătoare. Este disponibila pe litera.ro la un preț foarte bun și evidențiază puterea femeilor de a gândi, de a acționa, de a face dreptate într-o lume a bărbaților în care rolul lor este acela de a se supune regulilor. 

O mare parte dintre aceste aspecte se aplică și în viața noastră de zi cu zi - de la atracția față de personalitățile complet opuse chiar și dincolo de statutul social, până la completarea acestora în cele mai importante situații. Această carte evocă și sentimentul de prietenie adevărată care e capabilă să facă față oricăror împrejurări. 

Așadar, dacă simțiți nevoia unei lecturi palpitante, Malnata de Beatrice Salvioni este cartea plină de suspans care vă va ajuta să petreceți timp de calitate în compania unei cești de ceai sau a unei cafele.

Comentarii

Postări populare