Viața ca un râu, de Shelly Read
Citisem în urmă cu câțiva ani un paragraf într-un material care spunea că, omul, ar trebui să fie asemeni apei care curge într-un râu în jurul pietrelor. Pietrele rămân de neclintit la trecerea apei având puterea de a face față neprevăzutului și provocărilor la care sunt supuse.
Impact-Site-Verification: e5c81858-0e6a-4961-8b5e-79fae98c0ce0
Ei bine, cam așa văd și scrierea lui Shelly Read, "Viața ca un râu", o poveste care o are în rolul principal pe Victoria Nash care a copilărit pe Strada Mare din Canyon City. Romanul îndrumă primii pașii către o călătorie a imaginației pe fundul unui lac, unde aparent, se face o antiteză pornind de la imaginea reprodusă a casei părintești ajunsă în astfel de circumstanțe spre partea de final a romanului.
Viața ca un râu - o lecție de curaj și putere
Trecând către povestea ce avea loc în perioada anilor 1948-1949, personajele și locurile, dar și întâmplările sunt frumos conturate, evidențiind totodată stilul de viață precar al personajului principal feminin Victoria, soră a unui bețiv, nepoată a unui unchi care se deplasa într-un scaun cu rotile și fată a unui fermier mic, o tânără de doar 12 ani rămasă orfană de mamă.
Moartea mamei i-a adus Victoriei mai multă responsabilitate și atribuții, așa cum este considerat și în zilele noastre că femeia trebuie să se ocupe de casă și de masă. Tot acest parcurs au făcut-o în cele din urmă să devină o femeie puternică într-o lume a bărbaților, mai ales când capul familiei, tatăl acesteia, a decedat.
Victoria a condus mai mult singură afacerea familiei până când, la un moment dat, a plecat în lume, și-a făcut o nouă viață și și-a întâlnit alesul inimii Will care o salvase la început, cu care a făcut și un copil, Lukas (rămas în grija unei "mame adoptive" fără a avea cunoștință de cauză care-i sunt originile).
Greutățile și provocările adevărate abia de acum s-au făcut remarcate, mai ales după ce casa părintească fusese amenințată de inundarea zonei ca urmare a amenajării unui lac în imediata vecinătate, fapt ce s-a soldat inclusiv cu evacuarea fratelui rămas.
Bineînțeles, această moștenire a rămas doar o amintire până la finalul cărții când, luându-și inima în dinți, Victoria și mama adoptivă decide că e timpul să-l spună adevărul fiului trecut de vârsta de 17 ani, un bărbat în toată firea, presat la rândul său de greutățile războiului. Finalul se termină brusc într-un context al întâlnirii celor doi la care pot presupune doar că în sfârșit Victoria și-a găsit în sfârșit liniștea alături de pruncul său.
În concluzie
Chiar dacă toate aceste detalii sunt poate mult prea puține pentru a descrie cele 330 pagini urmate de mulțumirile scriitoarei Shelly Read din Colorado, veți descoperi și veți putea absorbi singuri lecțiile de viață ale unei femei puternice, Victoria Nash, expuse cu fiecare filă dată în cartea disponibilă de curând în portofoliul Litera.ro. Romanul este ușor de parcurs și de înțeles, limbajul fiind unul prietenos. Este o lectură perfectă pentru adolescenți și adulți, un roman care poate oferi și schimba noi perspective de viață, din prisma unei femei puternice capabile de a face față tuturor dificultăților, cum e și viața ca un râu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu