Visul de vara al albinelor din stup

by - sâmbătă, iulie 30, 2016

Nicu nu se pune vorba unor planuri de vacanta in stup. O vacanta binemeritata ar fi undeva departe, pe plajele fierbinti din Tenerife, langa valurile spontane si cocktailuri cu miere si polen.
Nu ar strica o priveliste ca-n povesti, cu muni impodobiti in zahar si flori de tei. Vacanta in stup capata dimensiuni dincolo de imaginatia noastra, o vacanta pe care doar noi ne-o putem permite cu adevarat in Dubai sau pe cele mai exotice plaje din lume.
Nici vorba mandra regina sa lase carma unui trantor sau unei albine, in timp ce unul dintre cei mai norocosi trantori ii maseaza spatele si ii spune povesti de adormit albinele, pe plajele din Costinesti.

Cum arata vacanta albinelor in stup?
Ne putem gandi cel mult la decor din fire de matase, lucrate si raslucrate de vre-o molie, buna prietena si vecina, tablouri de propolis, coktailuri aromate cu miere de sezon, un meniu delicios din polen si ca desert vreo 3-4 grame de zahar regal.


Trantorul e trantor. Se alungeste la fotoliu si isi ridica pleoapele din cand in cand, verificand televizorul daca mai anunta cate ceva despre Complex Apicol. A vazut el cate una, cate alta, inca se gandeste la laptisorul acela de matca adaugat in Apidermin, de-i hidrateaza fata intreaga seara. Le-ar baga bete in roate albinelor, sa nu distribuie mai departe esente fermecate, dar el, e prea batran si ... prea trantor sa faca o asemenea treaba.

Albina nu sta locului nici-o secunda. Putin frustrata ca trantorul nu binevoieste a-i da o mana de ajutor. Vara asta s-a gandit sa scrie si o carte cu instructiuni la lume, poate, poate, nu se uita ce-i mierea adevarata si restul de bunatati care se produc zilnic in stup.
Cu gandul la un rasfat pe cinste, cu evantaie de salcie pana in pamant, sa le racoreasca picioarele obosite, pe paturi de sticla si colturi imbracate in propolis, ploi cu flori de tei care sa le incante simturile, albinele inca nu s-au pregatit de vacanta.

Se trezesc inainte de a rasari soarele si nici ziua nu pare atat de lunga pe cat le-ar duce ambitia si puterile lor. Adesea se mai bucura de o priveliste mirifica printre codri, cautand din floare in floare, cel mai bun polen si nectar pentru retetele lor. Si ne plangem noi ca avem treaba sau ca nu le place sa le stam in cale? O albina este o adevarata minune la stupul ei: mainile ii sunt binecuvantate si aripile ii sunt infasurate in praf de zane pentru zbor. Niciodata sa nu deranjezi o albina de la traseul ei sfant.

Vara este cel mai productiv sezon pentru albine: nici-un strop de pauza pana la sosirea anotimpurilor crancene si pana la hibernare. Vara in stup, nu e timp de odihna!

You May Also Like

0 comments