Nufăr și Triumf - Sporul casei de sărbători

Ce parfum plăcut! Miros de prăjituri, proaspăt scoase din cuptor, plăcinte, ciupercuțe, ruladă de pui, caltaboș, cârnați afumați, tot alaiul de mâncăruri delicioase cu specific tradițional pentru sărbători.
Partea mai puțin plăcută e înainte și după, când orologiul bate a curățenie generală. Nu trebuie să existe niciun nod în papupă, căci soacrele și mamele au ochi ageri.
În fiecare an se face mare zarvă pe tema curățeniei și există un program strict ce trebuie respectat cu sfințenie de toți din casă.
Cea mai urâtă parte e trezirea devreme, căci nici vorbă cu mama băgată-n priză și cu chef de treabă, să mai apuci ora amiezii în pat. Cu toții trecem prin asta!

Problema nu e curățenia în sine, ci faptul că spor în casă și spor la treabă, îți pot aduce doar o echipă de nădejde, cum ar fi niște experți în curățenie, pe care greu îi întâlnești.


În urmă cu câțiva ani, mama venise foarte fericită de la cumpărături. Cică ar fi găsit niște detergenți pentru casă, ce curăță repede și lasă casa imaculată.
Mulți detergenți spun că fac asta, căci altfel cine îi cumpără? Au primit și laude din partea vecinelor, dar mie nu-mi era suficient doar vorbele ca să cred. Trebuia să mă conving!
Am început cu aragazul, o adevărată flebețe din inox, care te face să-ți pui mâinile în cap de fiecare dată când trebuie să-l cureți. O dată am stat 3 ore să-l curăț și crede-mă că nu exagerez chiar deloc.
Mai e și chiuvetă, tot din inox. Cică să dea bine la decor... Mi-au scos peri albi chiar și în zile obișnuite, până a găsit ea acel Triumf, o soluție specială de curățat aragazul, despre care am aflat ulterior că face parte din marea familie a brandului Farmec.


La vremea aceea începeam să remarc, pe hol, niște pete verzui chiudate, extrem de inestetice și care, provocau un miros neplacut. Mama, isteață din fire, s-a dus repede la piață, la magazinul cu produse de curățenie, unde a găsit Nufar Antimucegai. Așa am descoperit și "simpaticul" mucegai, care e spaima gospodinelor, insă cu care n-am avut timp să mă cunosc mai bine.
Nufăr cel misterios chiar funcționa! Pulverizam puțin, lăsam câteva minute și mai apoi frecam ușor cu o cârpă uscată. Pereții erau ca noi, iar holul și restul camerelor unde se mai instala problema, prindeau un parfum fin și fresh, a prospețime.

Se poate spune că Nufăr și Triumf sunt ajutoarele de curățenie cu care am copilărit și cele care m-au ajutat de fiecare dată să fac casa lună în timp record. Cu cele două produse am eradicat toți dușmanii curățeniei și chiar m-am bucurat să văd că există astfel de produse, la un preț foarte accesibil, ce transformă curățenia dintr-o provocare, într-o activitate plăcută pentru întreaga familie. Așa m-am transformat în fan înfocat Farmec și parcă îmi este drag să fac o curățenie generală, așa cum se face de sărbători.

Când vine vorba de curățenie, îmi place să-mi marchez teritoriul și să fac treaba singură. Parcă am mai mult spor atunci când nu primesc indicații de la alții și doar ce răsună puțină muzică pe fundal. Muzica mă liniștește, mă relaxează și mă energizează.

Evident, întâi se bat covoarele, mai apoi se curăță tavanul și se spală pereții, urmând să curăț și tapițeria fotoliilor, respectiv a canapelei.
Dau cu aspiratorul după ce am aranjat lucrurile în dulapuri, dar niciodată nu curăț ferestrele și mobila înainte, ca să evit ridicarea prafului în aer și depunerea acestuia pe suprafețele deja lustruite. Nu-mi place treaba făcută de două ori. Întocmai de aceea prefer aspiratorul, și nu mătura, pe care o folosesc foarte rar, dar și atunci doar după ce am înmuiat puțin vârful în apă.
Iar, când vine vorba de șters ferestrele, întotdeauna apelez la hârtia de ziar sau la rolele de bucătărie, cu hârtie groasă, care șterg sticla impecabil, fără a lăsa urme. Până să descopăr acest truc eram un adevărat dezastru la șters geamuri.


Când vine vorba de orice suprafață mai fragilă sau mai greu de curățat, pur și simplu aplic soluția de rigoare, le las să acționeze câteva minute și mai apoi trec peste cu o lavetă umedă. Astfel evit zgârieturile de pe inox și îndepărtez cât ai zice peste orice pată încăpățânată.
La bucătărie apelez deseori la soluția cremă, specială pentru aragaz, pe care o folosesc chiar și la chiuvetă.

Din baie nu lipsește dertatrantul și obligatoriu un dezinfectant. Baia trebuie să fie impecabilă, caci se știe, e locul preferat al bacteriilor. Pun soluțiile peste tot în baie, le las 5-10 minute să acționeze și mai apoi curaț cu un burete. Următorul pas este să șterg fiecare poțiune, în rânduri repetate, cu o lavetă umedă și mai apoi cu o cârpă uscată. Când treaba e mai dificilă decât se pare, deși Nufăr n-a dat niciodată greș până acum, adeseori mai fac o pastă din zeama de lămâie și bicarbonat și o aplic acolo unde este cazul: printre rosturile de la gresie, în toaletă, pe suportul metalic al oglinzii, etc.
Când vine vorba de baie, prefer un proces migălos și sigur de curățenie. motiv pentru care, când este vorba de curățenie la care să participe toți membrii familiei, mi se oferă baia în primire. Siguranța și sănătatea sunt întotdeauna pe primul loc!


Chiar și după tot acest timp, cu toate trucurile învățate, am ajuns la concluzia că depinde, bineînțeles, și cine îți este un ajutor de nădejde. Mă refer la detergenții utilizați, la cele mai deosebite și necesare ajutoare. Ale mele au fost și vor rămâne Nufăr și Triumf, duetul Farmec ce-ți lăsă casa luna și plină de prospețime. Acum au și un design nou, mai fresh, mai impresionant, care să le scoată din anonimat și să te facă să le iei acasă. Totuși, eu cred că nici nu mai încape vorba cât de arătos e noul ambalaj când, acest cuplu, ce fac curățenia mai ușoară, și-a dovedit deja eficacitatea în casele noastere, în nenumărate rânduri.

Articol scris pentru SuperBlog 2017.

Comentarii

Postări populare